ADIVA Plus sadržaj - 24. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić prof. geografije, ADIVA Plus sadržaj

Božićno putovanje Lijepom Našom

Božić je obiteljski blagdan kojeg najveći broj ljudi slavi u toplini svog doma. No, ima i onih koji koriste svaku priliku za putovanje, pa tako i božićne blagdane

Ako ste među ljubiteljima putovanja tijekom božićnih blagdana, Hrvatska nudi pravo bogatstvo. U ovo doba godine, više nego inače, popularne su naše gorske destinacije.

Lika

Kao i u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, u Lici je sve više turističke ponude i sve više kreveta raspoloživih za putnike. Od hotela u gradovima poput Otočca, Gospića i Korenice, preko apartmana u privatnom smještaju, do planinarskih domova.

Idila božićnog vremena posebno je mistična u našoj najrjeđe naseljenoj regiji. Često slušamo o rijetkoj naseljenosti Like, no ona je apstrakcija sve dok ne iskusite što to znači. Liku, naime, mnogi doživljavaju kroz poznate koridore kojima prolaze glavni meridionalni prometni pravci, autocesta i magistralna cesta preko Plitvica. Dakle, najnaseljeniji dio Like. No, preporučujemo da se provozate „po širini Like“, poprijeko, u pravcu istok – zapad, recimo, od Korenice do Gospića. Tada ćete vidjeti što fraza rijetka naseljenost zapravo znači. Deseci kilometara vožnje kroz brdski krajolik, visoravni i travnjake, bez da ugledate ijednu osobu ili ljudsku nastambu. Potpuna osamljenost usred Hrvatske.

Via Dinarica: višednevno putovanje hrvatskom divljinom

Lika je i jedna od prirodno najljepših hrvatskih regija. Kombinacija planinskog krajolika, visoravni, pašnjaka i šuma. Sve to prošarano je poljima u kršu čije rubove spajaju rijeke ponornice. Na sjeveru regije najznačajnija je rijeka Gacka, jedna od najljepših europskih rijeka. Poznata je po svojim vrilima i mlinicama te potočnoj pastrvi koja zbog izuzetno povoljnih karakteristika biotopa raste pet puta brže u odnosu na prosjek. Na jugu je najveća lička rijeka, Lika. Dio njenog toka u blizini Perušića pretvoren je u akumulacijsko jezero Kruščica, gotovo potpuno neotkriveno, jedno od najljepših hrvatskih jezera. Prirodna perjanica Like ujedno je i prirodna perjanica Hrvatske – Plitvička jezera.

Plitvice-zima

Lika, premda rijetko naseljena ljudima, gusto je išarana vapnenačkim prirodnim ljepotama. No postoji jedna lička ljepota koja nema porijeklo u stijenama, niti bilo čemu na tlu ili ispod njega. Ona dolazi s neba. Lička zima. Naravno, da biste u njoj prepoznali ljepotu, morate voljeti zimu i sve što ona donosi. Zima donosi idilu i romantiku. Znate li što je ljepše od Plitvica? Plitvice zimi! U doba hladnijih zimskih razdoblja slapovi i vodopadi ponekad se zalede, a vodena prašina oblikuje jedinstvene ledene skulpture. Jezera su tu, padajuća voda je tu, šume su tu, i sve to ukrašeno je ledenom bajkom. Slično je i s Rastokama, vodeničarskom naselju na ušću Slunjčice u Koranu koje se obavezno posjećuje u kombinaciji s Plitvicama.

Božić u Lici dakle pun je pogodak, posebno ako bude ukrašen zimskim snježnim ugođajem.

Gorski kotar

Malo je mjesta u Europi koja su zimi tako idilična kao Gorski kotar. Najviša hrvatska regija, pravi planinski pejzaž s, često, velikim količinama snijega zimi, savršena je destinacija za zimski odmor s obitelji ili prijateljima. Netaknuta priroda i divljina s jedne strane te laka i brza dostupnost s druge, svakako tome pridonose. Iz Zagreba za sat i pol doći ćete i do najudaljenijih goranskih mjestašaca.

Premda nije europska skijaška destinacija, za početnike i obitelji s djecom Gorski kotar ima nekoliko skijališta. Najveće je Platak u zaleđu Rijeke. Riječ je o simpatičnom skijalištu s nekoliko kilometara staza i dva planinarska doma u kojima možete naći okrjepu i smještaj. U Mrkoplju se nalazi skijalište Čelimbaša s tri staze ukupne duljine nešto više od 2,5 kilometara. Iznad Delnica nalazi se planinarski dom Petehovac s komfornim smještajem te skijalištem i sanjkalištem koje se nalazi na padini pod domom.

Ponuda smještaja u Gorskom kotaru, posebno privatnog, već godinama bilježi vrlo brzi rast. Posljednjih godina izrazito je popularan najam kuća i apartmana kojih svake godine ima sve više i nalaze se po cijelom Gorskom kotaru. Sukladno afinitetu možete birati želite li kuću u jednom od mjesta uz glavni prometni pravac kao što su Fužine, Lokve i Delnice ili pak malo dalje prema jugu i Bjelolasici ili pak sjeveru i rijeci Kupi. Osim u unajmljenoj kući, Božić možete provesti i u jednom od goranskih hotela i pansiona. Nema ih mnogo, pa tijekom zime, posebno u vrijeme blagdana, znaju imati manjak kreveta.

Fužine-Gorski kotar

Kako živimo u fazi klimatskog temperaturnog rasta, sve su vjerojatnije zime s dužim razdobljima bez snijega, čak i u Gorskom kotaru. Centralno mjesto prirodnog proučavanja je nacionalni park Risnjak. Gorski kotar nalazi se na vapnenačkoj stijenskoj podlozi koja je, kao i u drugim krškim dijelovima Lijepe naše, u suradnji s vodom producirala prirodne oblike velike ljepote. Izdvajamo dvije spilje, Vrelo u Fužinama i Lokvarku kraj Lokvi. Prva je jedna od rijetkih spilja u Europi koju mogu obići i osobe u invalidskim kolicima. Fužine i Lokve krase i dva akumulacijska jezera, a između njih, u neposrednoj blizini autoceste, nalazi se poznata park šuma Golubinjak. U skradskom dijelu Gorskog kotara svakako preporučujemo obilazak Zelenog vira i Vražjeg prolaza, vodopadi, brzaci, jezerca, kanjoni…

Gorski kotar je, dakle, pravi zabavni park prirodnih atrakcija; provesti ovdje Božić, bilo snijega ili ne, osigurat će vam vrhunski užitak te istinski osjećaj idile. Ako ne volite zimu, Gorski kotar i Lika nisu mjesto za vas, no ako ste ljubitelj pejzaža zimske svježine i čistoće, osame i bure koja bistri zrak i misli, ovi predjeli će vam za malo novaca dati sve što vam treba.

Panonska Hrvatska

Kako je većina tijekom Božićnih blagdana u svojim domovima, potražnja za smještajem nije tolika kao, recimo, tijekom novogodišnjih dana. Stoga su i cijene povoljnije, a posebno je tako u našim panonskim destinacijama koje ionako krasi najbolji omjer cijene i kvalitete, bilo da je riječ o toplicama Hrvatskog zagorja i Međimurja ili slavonskim hotelima.

Salaj-Božić

Možete, na primjer, organizirati božićnu turu Dvorci Hrvatskog zagorja. Nekada prijestolnice feudalnih tirana, danas su turistička atrakcija i jedan od glavnih motora turističkog razvoja sjeverozapadne Hrvatske. U Zagorju ima gotovo stotinu dvoraca, no tek nekoliko ih je uređeno za turističke posjete. Istražite ih, a na kraju svakog dana toplinu povratite u termalnim kompleksima Termi Tuhelj ili Jezerčica.

Ako želite istražiti naš krajnji sjever, pri posjeti Međimurju možete uživati u svim blagodatima karakterističnim za naše kontinentalno područje: vrhunska domaća hrana, mnoštvo kulturno povijesnih sadržaja i termalna voda. Daleko najvažniji turistički kompleks u Međimurju je Spa & Sport Resort Sveti Martin**** u Svetom Martinu na Muri. Uz Terme Tuhelj, riječ je o našem najkvalitetnijem kontinentalnom turističkom kompleksu, krasi ga mnoštvo sadržaja i programa.

Naravno, kao potencijalnu božićnu destinaciju ne smijemo izostaviti Slavoniju koju vrijedi posjetiti u bilo koje doba godine. Za stvarno malo novaca možete si priuštiti putovanje ispunjeno kvalitetom, od smještaja do uživanja u gastro i eno specijalitetima. Putovanje po ravnoj Slavoniji i ne mora biti tako ravno budući da njeno srce krase prekrasne požeške planine, a posebno preporučujemo Park prirode Papuk i izletište Jankovac. Naravno, svi oni željni vreve i božićnog blještavila u svakom većem gradu naći će adventska događanja i programe.

Advent u Zagrebu

Advent u Zagrebu: Kratki vodič što vidjeti i isprobati

Zvuci radosnog smijeha, mirisi fritula, kobasica i kuhanog vina, svjetlost božićnih lampica na svakom koraku, sve je to samo...

SAZNAJTE VIŠE

Jadran

Optimalan omjer cijene i onoga što se za nju dobije u božićno vrijeme, naći ćete i na našim obalnim destinacijama. Premda su mnogi hoteli na obali zimi zatvoreni, neki, a posebno oni bolji, svoje goste nalaze i u hladnijem dijelu godine. Od Istre do Dubrovnika velik broj hotela s četiri ili pet zvjezdica kreira svoje božićne pakete. I kada je riječ o hotelima takvog standarda, teško da ćete pogriješiti u svojem odabiru.

Split-Božić

Primorske destinacije tako možete istražiti bez gužvi i vrućina. Jedino što vas može omesti je bura, no niti ona nije takva kakva je nekad bila.

Dakle, cijela Hrvatska je božićna destinacija. Kako je riječ o prvenstveno obiteljskom blagdanu koji se slavi kod kuće, tu tradiciju nećete zanemariti putujući. Na putovanje ćete ići s obitelji, pa ćete tako i vi, bez obzira na lokaciju, Božić slaviti doma, jer dom je tamo gdje je obitelj.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button