ADIVA Plus sadržaj - 22. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Janja Teglović, mag. psihologije, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, ADIVA Plus sadržaj

5 jednostavnih vježbi koje će sačuvati vaš mozak od stresa

Povodom Svjetskog dana mozga naučite kako možete na jednostavne i zabavne načine pružiti vašem mozgu nove izazove te ga tako učiniti otpornijim na stresne situacije.

vježbe za mozak-stres

Istraživanja pokazuju da je stres jedan od glavnih čimbenika nastanka raznolikih modernih bolesti, od dijabetesa, visokog krvnog tlaka, do pojave malignih oboljenja. No osim pogubnog djelovanja na naše tjelesno funkcioniranje, stres ima negativan utjecaj i na funkcioniranje našeg mozga.

Mozak u top formi: 6 tehnika za vježbanje inteligencije

Kako stres utječe na mozak

Otkriveno je da kronično izlaganje visokim razinama hormona koje organizam otpušta za vrijeme stresnih situacija, smanjuje sposobnost stvaranja novih veza između moždanih stanica. To utječe na smanjenje moždanog tkiva, posebno u dijelovima mozga koji su zaduženi za pamćenje, učenje i emocionalno funkcioniranje osobe, što dovodi do smanjene sposobnosti koncentracije, planiranja i razmišljanja.                                   

Međutim, ako se sa stresom suočavamo na zdrav način, možemo sačuvati naše mentalno zdravlje i spriječili negativne posljedice svakodnevnog, često stresnog života.

Predlažemo nekoliko vježbi za razgibavanje i održavanje dobrog funkcioniranja mozga.      

#1 Obavljajte uobičajene radnje na nove načine

Upotrijebite slabiju ruku u izvođenju onih radnji pri kojima se uobičajeno koristite jačom. Slabijom se rukom češljajte, perite zube, odijevajte, hranite, telefonirajte i birajte programe na daljinskom upravljaču. U početku će biti naporno, jer se mozak mora snažno koncentrirati, ali u tome i jest stvar. Svakog dana postajat ćete sve spretniji jer će se razvijati dio mozga koji nadzire pokretanje slabije ruke.        

#2 Obavljajte dobro poznate radnje zatvorenih očiju

Primjerice, odijevajte se, navucite majicu, zakopčajte se, umivajte se i perite zube, prstima potražite sapun, šampon, pastu, četkicu za zube i ručicu slavine, sve zatvorenih očiju.

#3 Promijenite redoslijed obavljanja poslova

Mnoge stvari činimo automatski, bez razmišljanja, jer su nam ušle u naviku. Ako se prvo odijevate, a onda umivate, iduće jutro krenite prvo s umivanjem. Ako prvo čistite kuhinju, a na kraju spavaću sobu, sutra najprije počistite sobu. Uz ovaj tip vježbi, izaći ćete iz mentalnog kolosijeka i potaknuti mozak da se neškodljivo napregne.

#4 Promijenite rutinu uobičajenog kretanja

Npr. posjetite nova mjesta, pa bilo to i u vlastitom gradu. Obiđite neku četvrt u kojoj niste dugo ili nikada bili, pođite u park kojim nikada niste šetali. Kupujte u drugom dućanu. Kad idete na uobičajena mjesta, putujte do njih novom rutom. Nemate li vremena za nešto drugo, koračajte suprotnom stranom ulice od one kojom obično prolazite. Bar jednom mjesečno presložite predmete na radnom stolu, polici ili u garderobi.

Simptomi stresa

Stres – (ne)prijatelj naš svagdašnji

Stres je odgovor organizma na situaciju koju osoba doživljava kao ugrožavajuću za svoj tjelesni ili psihički integritet. Nitko danas...

SAZNAJTE VIŠE

#5 Isprobajte nove aktivnosti

Čitajte novine ili rubrike koje vas inače ne privlače. Pozabavite se temama o kojima malo znate i dok čitate, spajajte nove podatke s otprije poznatima. Ako vam vrijeme dopušta, upišite se na tečaj stranog jezika, kuhanja i drugo. Svako novo učenje, nova spoznaja i sposobnost, povoljno će se odraziti na građu i funkciju vašeg mozga.

Dakle, ako ne možete izbjeći stresne situacije, pronađite mehanizme uz koje ćete ih lakše prebroditi. Ove vježbe nisu naporne i ne zahtijevaju posebno vrijeme, a vaš mozak će vam biti zahvalan na novim izazovima i poticajnim aktivnostima.

Izvor: ZZJZ Dubrovačko-neretvanske županije

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button