Ljekovita papaja

Ekstrakt sušenih listova papaje ima antikancerogeni učinak, i to protiv širokog spektra tumora - uključujući i rak vrata maternice, dojke, jetara, pluća i gušterače
Ljekovita papaja
  • Sviđa mi se
Papaju često nazivamo i “anđeoskim voćem“ zbog sastava bogatog vitaminima A i C, kalcijem i enzimima te prehrambenim vlaknima koja pospješuju probavu, a imaju i veliku ulogu u očuvanju imunološkog sustava
Papaja (Carica papaya) je plod drveta iz roda Caricae, a raste u tropskim krajevima Srednje i Južne Amerike.
Papaja raste od 5 do 10 metara visine sa spiralno postavljenim listovima (listovi su dugi do 70 cm) koji su povezani na vrhu stabla. Donji dio stabla je bez lišća i tamo se razvijaju plodovi. Plodovi papaje su veliki, 15-45 cm dugi te promjera 10-30 cm. Kada sazru, plodovi su žućkasti ili tamnocrveni. Po okusu sliče ananasu i breskvi. Zanimljiv je podatak da postoji i muško i žensko stablo. Papaja obiluje biološko aktivnim spojevima od kojih je glavna komponenta papain. Koncentracija aktivnih tvari se razlikuje, ovisno iz kojeg je dijela biljke uzet uzorak. Najčešće se uzimaju list, korijen, plod. Jednako tako muško se stablo papaje razlikuje od ženskoga po sastavu - npr. žensko drvo ima veću koncentraciju papina.
Učinkovitost terapije preparatima papaje ovisi o količini različitih spojeva u pripravku.

Zašto je papaja zdrava?
Ekstrakt sušenih listova papaje ima antikancerogeni učinak, i to protiv širokog spektra tumora - uključujući i rak vrata maternice, dojke, jetara, pluća i gušterače. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Ethnopharmacology pokazuje kako papaja ima direktan antikancerogeni efekt na razne malignome.
Naime, prvi je put dokumentirano kako ekstrakt papajinog lišća povećava proizvodnju molekula pod nazivom Th1 citokini. Prema ovom bi otkriću korištenje papaje moglo pomoći tijelu da vlastitim imunološkim sustavom prevlada rak.

Plod papaje se može konzumirati ili svjež ili kao sušeno voće. Iz nezrelog se ploda dobiva enzim papain koji potiče probavu i razgradnju hrane. Na taj se način hrana kraće zadržava u želudcu, sprečava nadutost i potiče razgradnju masti.

Papaju se može i kuhati kao povrće, ona je bogat izvor vitamina A i C, kalcija, prehrambenih vlakana, koja pospješuju probavu, a imaju i veliku ulogu u očuvanju imunološkog sustava.

Dijelovi biljke
Mliječni sok papaje se rabi za liječenje: bolesti kože (psorijaze i raznih kožnih nečistoća), crijevnih nametnika, zatvora i za detoksikaciju probavnog sustava, bolesti prouzročenih mikrobima i bakterijama kao što su Candida albicans, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Entamoeba histolytica, Staphylococcus aureua, Salmonella typhi. Dobro je prirodno sredstvo za opuštanje mišića.

U mliječnom soku listova ima karpaina iz kojega se dobiva papajacin, a koristi se za liječenje astme (puše se listove papaje), protiv bolesti živaca i kao antioksidans, kod kožnih i trbušnih oboljenja te za čišćenje organizma.

Upotreba sjemenki i cvijeta te nuspojave
Sjemenke najčešće koristimo kao začin jer imaju okus sličan papru, a imaju i svojstvo da dobro gase žeđ.
Cvijet se koristi za liječenje žutice te kao sredstvo protiv nametnika.
Ako se primjenjuje kako je navedeno, papaja nema nuspojava. U većim koncentracijama izaziva neplodnost. Lišće i korijenje papaje sadrže cijanoidne glikozide koji tvore cijanid, a lišće sadrži tanine. Ako se oba ta spoja uzimaju u velikim koncentracijama, mogu uzrokovati nuspojave.
Potreban je oprez kod osoba koje uzimaju varfarin.

Katarina Fehir Šola, mag.pharm.


    


ANKETA

Pri boravku na suncu koji zaštitni faktor koristite?