Žensko zdravlje - 8. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Rak jajnika: tipovi, simptomi, dijagnosticiranje i liječenje

Rak jajnika na prvom je mjestu po smrtnosti od svih tumora reproduktivnog sustava jer se dijagnoza postavlja prekasno, uglavnom zato što u ranijim stadijima tumor ne uzrokuje značajne i izražene simptome

svjetski dan borbe protiv raka jajnika

Tumori jajnika obuhvaćaju široku skupinu tumora nastalih pretjeranim rastom i umnažanjem stanica koje čine jajnik. Uzimajući u obzir samo tumore ženskog reproduktivnog sustava, rak jajnika drugi je po učestalosti, ali uvjerljivo na prvom mjestu po smrtnosti od svih tumora reproduktivnog sustava. Razlog tomu je kasno postavljanje dijagnoze jer tumor u ranijim stadijima ne uzrokuje značajne i izražene simptome.

8 stvari koje bi svaka žena trebala znati o menopauzi

Osim toga, riječ je o malignoj bolesti od koje najčešće boluju žene u menopauzi. Po završetku reproduktivnog razdoblja života, briga o ginekološkom zdravlju ne smije doći u drugi plan jer starenje nosi vlastite rizike za opće, ali i ginekološko zdravlje.

Tipovi tumora jajnika

Uobičajeno je podijeliti tumore jajnika na:

 • tumore epitelnih stanica,
 • tumore spolnih stanica,
 • tumore stanica strome (rahlog vezivnog tkiva u unutrašnjosti jajnika),
 • presadnice (metastaze) drugih tumora u jajnik.

Svaki od pojedinih tipova tumora može biti dobroćudni ili zloćudni.

Dobroćudni tumori jajnika ne pokazuju svojstvo agresivnog rasta i metastaziranja, ali zbog svoje veličine mogu uzrokovati simptome poput boli u zdjelici, tegobe s mokrenjem ili neredovito i otežano obavljanje velike nužde (opstipacija).

Maligni tumori metastaziraju, invazivni su (šire se prema susjednim organima) te mogu imati degenerativne promjene.

Poseban oblik tumora su „granični“ („borderline“) tumori čije stanice izgledom sliče malignima, ali nemaju maligni potencijal. Zbog takve granične prirode, ovi tumori su skloni ponovnom javljanju nakon uklanjanja, ali je prognoza takve bolesti dobra.

Epitelni tumori jajnika

Epitelni tumori jajnika najčešći su tumori ženskih spolnih žlijezdi. Kako je jajnik građen od raznih vrsta epitela, epitelni tumori čine najbrojniju skupinu novotvorevina jajnika.

Najčešći epitelni tumori su serozni i mucinozni tumori. Benigna inačica tumora naziva se adenom, a maligna karcinom. Dobroćudni tumori su često oblika šupljine, odnosno ciste, a tada se nazivaju cistadenomima.

Tumori spolnih stanica

Tumori spolnih stanica su rijetki ali se, za razliku od epitelnih, češće pojavljuju u mlađim dobnim skupinama, a najčešće u adolescentica.

U nešto kasnijoj dobi, tijekom trećeg desetljeća života, javljaju se teratomi kao poseban oblik tumora spolnih stanica.

Stromalni tumori

Stromalni tumori su posebna skupina tumora građenih od stanica jajnika koje imaju sposobnost proizvodnje ženskih (estrogena), ali i muških (androgena) spolnih hormona. Zbog hormonskog disbalansa kojeg uzrokuju, često dovode do nepravilnih krvarenja, zadebljanja i zloćudne preobrazbe endometrija, ali i do pojačane dlakavosti uslijed utjecaja androgena.

Rizični i protektivni čimbenici

Kao i za druge karcinome, postoje rizični, ali i protektivni čimbenici za razvoj raka jajnika. Dojenje, rađanje i zdrave životne navike glavni su zaštitni čimbenici.

Do sada dokazani rizični faktori su:

 • starija životna dob,
 • prethodni ginekološki karcinomi u osobnoj ili obiteljskoj anamnezi (uključujući i karcinom dojke),
 • rana prva menstruacija i kasni ulazak u menopauzu te
 • pušenje i prekomjerna tjelesna težina kao bitni čimbenici rizika na koje možemo utjecati!

Simptomi

S obzirom na to da rani stadij bolesti ne uzrokuje simptome, ključ ranog prepoznavanja tumora jajnika leži u redovitim ginekološkim pregledima.

U kasnijim stadijima bolest uzrokuje simptome slične drugim ginekološkim stanjima, a oni uključuju:

 • povećanje opsega trbuha praćeno nelagodom i bolovima u trbuhu i zdjelici,
 • smetnje pri obavljanju male i velike nužde,
 • bol i nelagodu pri spolnom odnosu (dispareunija),
 • izražen umor i nevoljni nagli gubitak tjelesne mase uz jednake i održane prehrambene i fizičke navike,
 • simptome vezane uz razvoj metastaza u jetri (primjerice povećanje jetre), plućima ili drugim organima.

Postavljanje dijagnoze

Tumori jajnika dijagnosticiraju se ginekološkim pregledom. Osim pregleda, potrebno je u razgovoru s liječnikom iznijeti točne i detaljne informacije o dosadašnjem osobnom i obiteljskom ginekološkom zdravlju.

Transvaginalnim ultrazvučnim pregledom i color doppler ultrazvukom liječnik će dobiti uvid u izgled vaše maternice, jajnika i okolnih struktura. Ako se ultrazvukom prikaže neki tumor ili cista, daljnji postupak uključuje vađenje krvi i određivanje tumorskih markera.

Iako blago povećane vrijednosti markera nisu specifične, njihove visoke razine ukazuju na mogućnost postojanja tumora. Najčešće se određuju biljezi CA-125 i CA19-9.

Definitivna dijagnoza može se postaviti samo kirurškim uklanjanjem i patohistološkim pregledom tumora, nakon čega je potrebno učiniti snimanje CT-om ili MR-om kako bi se utvrdio stupanj proširenosti bolesti.

Procjena stadija bolesti

Razlikujemo četiri stadija karcinoma jajnika, a to su:

 • prvi stadij koji predstavlja tumor ograničen na jedan ili oba jajnika,
 • drugi stadij koji je obilježen širenjem tumora na zdjelične organe,
 • treći stadij u kojem je tumor proširen na potrbušnicu i regionalne limfne čvorove (smještene uz aortu i velike krvne žile trbuha) te
 • četvrti stadij kod kojeg je došlo do stvaranja metastaza u udaljene organe.

Procjena stadija bolesti odlučujuća je za prognozu preživljenja i odabir načina liječenja. 

najcesci probirni testovi

Najčešći probirni testovi koji mogu spasiti život

Testovi poznati po nazivu „screening“ testovi, u zaštiti zdravlja igraju važnu ulogu jer omogućavaju otkrivanje bolesti i prije simptoma.

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje

Kirurško liječenje osnovna je metoda izbora za tumore ograničene na jajnik i okolne organe. U slučaju lokalno proširenog tumora, potrebno je uz jajnike odstraniti i zahvaćene organe, poput maternice (histerektomija), trbušne maramice ili dio debelog crijeva. Ako postoje presadnice na potrbušnici, primjenjuje se poseban oblik kirurškog liječenja koji se naziva kirurška citoredukcija. Ovim zahvatom liječnik uklanja sve vidljive presadnice, a trbušna se šupljina potom ispire kemoterapeutskim lijekom kako bi se uništile i mikroskopske metastaze koje nisu vidljive okom.

Kemoterapija se može koristiti prije kirurškog zahvata (neoadjuvantno liječenje) ili nakon operacije (adjuvantno liječenje), a najčešće je sastavni dio liječenja u pacijentica koje imaju drugi, treći ili četvrti stadij bolesti.

Važno je zapamtiti

Iako prošireni oblici tumora jajnika imaju vrlo loše petogodišnje preživljenje, prepoznavanje bolesti u prvom stadiju donosi mnogo veću šansu za uspješno liječenje. Ginekološko zdravlje nije vezano samo uz majčinstvo i planiranje obitelji te zbog toga redovito odlazite na ginekološke preglede!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button