promo signPROMO ČLANAK

Žensko zdravlje - 9. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Poliklinika Eljuga, ADIVA Plus sadržaj

Svjetska inovacija u rekonstrukciji dojki zbog raka dostupna u Hrvatskoj

Samo mjesec dana nakon predstavljanja u Londonu, u Hrvatskoj je moguća ugradnja inovativnog ekspandera koji u sebi nema metala, već koristi radiofrekventne zavojnice

rekonstrukcija dojki

Najnoviji ekspanderi koji u sebi nemaju metal te tako omogućuju obavljanje cijelog niza dijagnostičkih i kontrolnih pretraga poput magnetske rezonancije, po prvi put su ugrađeni mladoj tridesetogodišnjoj Zagrepčanki Sanji Zorić. Ova mlada djevojka zbog raka je morala odstraniti dojku, a nošenje s teškom bolešću od koje se još uvijek liječi uvelike joj je olakšala inovativna proteza koja joj je vratila osjećaj ženstvenosti i samopouzdanje. 

Najčešća pitanja i odgovori o raku dojke

Iskustvo pacijentice s novim ekspanderom

„Prošle godine napipala sam kvržicu, a nakon ultrazvuka i punkcija čak su tri liječnika tvrdila da se nemam čega bojati. Nakon što sam se obratila Poliklinici Eljuga, po savjetu liječnika sam operirala promjenu na dojci. Usred korone i lockdowna nalaz je potvrdio moje najveće strahove –  kvržica je ipak bila karcinom. No ja nisam imala puno vremena za očaj te mi je u najkraćem roku odstranjena dojka i napravljena je rekonstrukcija novim ekspanderom.” – kaže Sanja koja se upravo u to vrijeme trebala udati, no zbog cijele situacije, liječenja i kemoterapije morala je, nažalost, vjenčanje odgoditi.

„Dr. Domagoj Eljuga, plastični  kirurg u Poliklinici Eljuga koja je, prema mišljenju brojnih stručnjaka, jedan od najboljih privatnih referentnih centara za dijagnostiku bolesti dojke te onkoplastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju, ugradio mi je inovativni ekspander uz koji se ponovo osjećam lijepo i ženstveno. ” rekla je Sanja koja se naposljetku sretno udala. Nakon toga je odrađen novi zahvat te se sada dalje uspješno liječi.

Od sada žene mogu na magnetnu rezonanciju

„Posebnost ovog inovativnog ekspandera koji je ugrađen Sanji Zorić je u tome što na sebi nema metala već koristi radiofrekventne zavojnice koje omogućavaju ženama da s ekspanderom u dojci mogu napraviti pretragu magnetne rezonancije ako je indicirana kao dodatna metoda za ranu dijagnostiku eventualnog povrata bolesti. To do sada nije bilo moguće jer svi dosadašnji ekspanderi imaju magnetski port koji omogućuje da se kroz kožu mogu puniti fiziološkom otopinom te zbog toga nisu prikladni za magnetsku rezonanciju”, ističe voditelj onkoplastične i rekonstrukcijske kirurgije doc. dr. sc. Domagoj Eljuga koji je izveo prvi zahvat s ovim ekspanderom u Hrvatskoj. “Magnetna rezonancija potrebna je i kod brojnih drugih dijagnoza i stanja te sada žene više nisu onemogućene u provođenju takve pretrage zbog metala u ekspanderima. Ovaj inovativni ekspander kao dodatnu pogodnost nudi i mogućnost provjere položaja ako postoji sumnja da je došlo do rotacije jer na sebi sadrži linije koje su vidljive tijekom RTG snimanja, a pomoću njih se može lagano odrediti točan položaj ekspandera u tijelu”, dodaje Eljuga.

guste-dojke-stupnjevi-gustoce-dojki-grada-dojki

Prevencija karcinoma: zašto je važno odrediti gustoću dojki?

Guste dojke čest su nalaz mamografije, a nerijetko izaziva zabrinutost. Iako on ne govori u prilog postojanju karcinoma, ipak...

SAZNAJTE VIŠE

Praćenje najnovijih svjetskih trendova

Poliklinika Eljuga referentni je centar za dijagnostiku bolesti dojke kao i za onkoplastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju te je prva u Hrvatskoj počela koristiti inovativni ekspander Motiva Flora. Ujedno je i prva klinika koja je prije 20 godina nudila rekonstrukcije dojki nakon odstranjenja karcinoma, a ovim zahvatom pokazuje da aktivno prati najnovije svjetske trendove.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button