Žensko zdravlje - 1. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - dr. Andrea Šupe Parun, spec. epidemiologije, HZJZ, Služba za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti, ADIVA Plus sadržaj

Listopad: Nastavimo uspješnu borbu protiv raka dojke

Statistički podaci za Hrvatsku već petu godinu zaredom pokazuju pad mortaliteta od raka dojke (25%) što je osnovni cilj Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke

Listopad-mjesec borbe protiv raka dojke

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, kada se diljem Republike Hrvatske organiziraju brojne javnozdravstvene manifestacije kojima se želi ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke te odlaske na redovite dijagnostičke preglede.

Maligne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj. Prema posljednjim objavljenim podacima, u Hrvatskoj je u 2018. godini zabilježeno 2845 slučajeva raka dojke  (stopa 134,7/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2020. godini 722 žene (stopa 34,7/100.000). Petu godinu zaredom u Republici Hrvatskoj  bilježimo pad mortaliteta od raka dojke (25%) što je osnovni cilj Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Najčešća pitanja i odgovori o raku dojke

Samopregled i mamografija

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske 2006. godine pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Uloženi su napori skupine stručnjaka radiologa, epidemiologa te ostalih liječnika kliničara i javnozdravstvenih djelatnika oko uvođenja, organizacije i kontrole kvalitete mamografskog probira.

Svake dvije godine na mamografski pregled pozivaju se sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina. Mamografski probir, usprkos pojavi drugih metoda oslikavanja s dobrom dijagnostičkom točnošću, i dalje ostaje najprihvatljiviji način ranog otkrivanja raka dojke. Cilj je Programa smanjiti smrtnost od raka dojke, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku i poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Pokazatelji uspjeha Programa

Ciljevi programa jesu ostvareni jer se uvođenjem mamografskog probira vidi povećanje udjela slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama.

Kod žena ciljne skupine, a koje su se odazvale u Nacionalni program:

  • većina slučajeva raka dojke, njih 51 do 60%, dijagnosticirano je u lokaliziranom stadiju,
  • kod 22 do 28% žena bolest je bila regionalno proširena u trenutku dijagnoze,
  • do 2% dijagnosticirano je s udaljenim metastazama i
  • do 19% stadij prilikom dijagnoze nije prijavljen.

U organizaciji i provedbi Nacionalnog programa sudjeluju: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, županijski zavodi za javno zdravstvo, 54 zdravstvene ustanove s radiološkim jedinicama (21 Dom zdravlja, NZJZ „dr. Andrija Štampar“ i  32 bolnice), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, liječnici obiteljske medicine, patronažna služba.

guste-dojke-stupnjevi-gustoce-dojki-grada-dojki

Prevencija karcinoma: zašto je važno odrediti gustoću dojki?

Guste dojke čest su nalaz mamografije, a nerijetko izaziva zabrinutost. Iako on ne govori u prilog postojanju karcinoma, ipak...

SAZNAJTE VIŠE

Dan ružičaste vrpce

Svake prve subote u listopadu obilježava se i Dan ružičaste vrpce, s ciljem podizanja svijesti u javnosti o karcinomu dojke. Akcije će se održati diljem Hrvatske, na trgovima i u različitim ustanovama. Odjenite ružičasto, a prije svega, educirajte se o karcinomu dojke te se odazovite na preventivne preglede.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button