Žensko zdravlje - 5. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Kako ostati svoja kada ti hormoni i mjehur ne daju mira

Osjeti se opet zadovoljnom što si žena! Neka te u životu ne sputavaju hormonalni disbalans ili inkontinencija

Javnozdravstvena kampanja Briga za zdravlje žene o hormonskoj neravnoteži i inkontinenciji

Kažu da su žene pomalo nestalne ćudi i raspoloženja. No onaj tko bolje poznaje promjene u tijelu žene zna da su čest uzrok tome neugodne pojave kao što su  hormonska neravnoteža ili inkontinencija.

S ovim problemima, koji itekako narušavaju zdravlje i kvalitetu života žene, suočava se svaka četvrta žena i svaka ih je barem jednom doživjela u životu. Pa ipak o njima se ne govori dovoljno u javnosti zbog čega se žene često puta okreću raznoraznim „savjetima“ na webu.

Baš iz tog razloga pokrenuta je javnozdravstvena edukativna kampanja „Briga za zdravlje žene“ u svim ADIVA ljekarnama koja traje do kraja studenog, a cilj joj je stučno i kvalitetno savjetovati žene o hormonskoj neravnoteži i inkontinenciji.

Ženska potraga za izgubljenom ravnotežom

Priča o ženskim hormonima počinje od rane dobi. Hormoni, naime, upravljaju životom žene od rođenja pa do zlatnih godina, utječu na njezin fizički razvoj, reproduktivnu funkciju, izgled, ponašanje… Od trenutka kada dobiju prvu mjesečnicu, djevojčice počinju pratiti cikluse i otkrivati poruke tijela. Lekcije o estrogenu i progesteronu žene nauče tijekom planiranja trudnoće, a potom i tijekom približavanja menopauze na ulasku u zrele godine.

S obzirom na suvremeni stresni način života i nezdrave navike (nekvalitetna prehrana, pušenje), hormonska neravnoteža je česta pojava koja može dovesti do niza tegoba ako se problem ne prepozna i ne liječi na odgovarajući način.

>> Studeni je mjesec ženskog zdravlja u svim ADIVA ljekarnama! To je sjajna prilika da s ADIVA ljekarnikom progovorite o važnim zdravstvenim problemima kao što su hormonska neravnoteža ili oslabjeli mjehur <<

Hormonski domino efekt

Zdravlje žene u velikoj mjeri ovisi o ravnoteži spolnih hormona estrogena i progesterona, a uvjetovano je regulacijom izlučivanja hormona u mozgu te pravilnim radom jajnika. Na procese u tijelu žene  utječe i sadržaj masnog tkiva, kao i drugi hormoni poput djelovanja hormona štitnjače, androgena i inzulina.

Poput efekta domina, poremeti li se ravnoteža hormona, to će neminovno utjecati i na druge funkcije u organizmu. Tako dolazi do lančanog niza posljedica nastalih uslijed hormonske neravnoteže:

 • poremećaj ciklusa
 • burniji predmenstrualni ciklus – PMS
 • obilna krvarenja
 • endometrioza
 • ciste jajnika
 • neplodnost
 • promjene raspoloženja – od razdražljivosti do depresije
 • poremećaj spavanja
 • smanjenje koncentracije
 • slabiji libido
 • bolnost dojki
 • nakupljanje tekućine
 • povećanje masnog tkiva
 • promjene kose, noktiju i kože (npr. akne, suhoća kože)

>>Saznajte koliki utjecaj na ženu imaju hormonski disbalans i problemi s oslabjelim mjehurom<<

Menopauza – posebno osjetljivo razdoblje

Menopauza  je osjetljivo razdoblje u životu žene u kojem posebno dolazi do izražaja potreba za uspostavom hormonske ravnoteže. Iako većina žena ulazi u menopauzu oko 50. godine života, žene promjene počinju osjećati već sedam ili osam godina prije, kad proizvodnja ženskih spolnih hormona opada.

U tim godinama su fizičke i emotivne promjene najviše izražene, a simptomi poput navala vrućine mogu biti doista burni i teško se podnose.

Među posljedicama nedostatka estrogena u menopauzi, posebnu pažnju treba obratiti na smanjenje gustoće kostiju odnosno na pojavu osteoporoze te na povećan rizik za razvoj srčanožilnih bolesti i demencije. Osteoporoza je bolest koja napreduje polako, ali sigurno i, nažalost, bez simptoma koji bi nas upozoravali na taj proces. I ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere prevencije, značajno će se smanjiti koštana masa, pa kosti postaju krhke i sklone prijelomima u starijoj životnoj dobi.

Na listi tegoba u menopauzi o kojima žene nerado govore je zanemarena urogenitalna atrofija. Zbog nedostatka estrogena sluznica spolnih i mokraćnih organa postaje posebno osjetljiva, a promjene su nerijetko vrlo neugodne te uzrokuju i bolesti. U početku, zbog suhoće rodnice, javljaju se nelagoda i iritacija, posebno pri mokrenju i spolnim odnosima, raste rizik od infekcija vanjskog spolovila, rodnice, moguće su i ozbiljnije urinarne infekcije te inkontinencija.

S ciljem vraćanja hormonske ravnoteže preporučuje se promjena životnih navika, prije svega: izabrati uravnoteženu prehranu, pojačati fizičku aktivnost, dovoljno se odmarati, izbjegavati stres

Ključ dobrog oporavka leži u liječenju

Posve je jasno da hormonsku neravnotežu žena ni u kojem slučaju ne smije zanemariti te je mora i treba liječiti. U reproduktivnoj dobi primjenjuju se hormonski kontraceptivi, a u menopauzi hormonski nadomjesni lijekovi, prije svega estrogen i, kod žena koje imaju očuvanu maternicu, progesteron. U sastavu hormonskih lijekova nerijetko se nalaze i bioidentični hormoni. Neke se žene pak odlučuju na biljne pripravke poput noćurka, boreča, cimcifuge, soje, crvenolisne djeteline, već ovisno o tegobi za koju traže pomoć.

Hormonsku terapiju propisuje liječnik, a preparate koji se nalaze u slobodnoj prodaji nipošto ne bi trebalo birati na svoju ruku, već treba tražiti stručni savjet ljekarnika.

>> Peru vas hormoni, pobjegne vam koja kap… pitate se: kako se vratiti u normalu? Doznajte u ADIVA vodiču kroz hormonsku neravnotežu i inkontinenciju kojeg možete pročitati ovdje <<

Recite „da“ zdravim životnim navikama

S ciljem vraćanja hormonske ravnoteže preporučuje se promijeniti životne navike, prije svega:

 • izabrati uravnoteženu prehranu
 • pojačati fizičku aktivnost
 • dovoljno se odmarati
 • izbjegavati stres
 • redovito obavljati ginekološke kontrole
 • u menopauzi kontrole dojki, krvnog tlaka, sadržaja glukoze i masnoća u krvi
Dižete tešku košaru s vešom i osjetite da vam je „malo pobjeglo“. Za urinarnu inkontinenciju postoje rješenja, treba samo prebroditi sram i podijeliti svoj problem s liječnikom ili ljekarnikom

Inkontinencija – problem o kojem se šuti

Dižete tešku košaru s vešom i osjetite da vam je „malo pobjeglo“. Kihnete, zakašljete se, pa se dogodi isto, ne izlazite u društvo jer se bojite da će mokra mrlja biti vidljiva na hlačama, a u svemu tome vas ne tješe majčine riječi: „To je, kćeri, normalno. Rodila si…“ Istini za volju, to je obrazac koji treba mijenjati – za urinarnu inkontinenciju postoje rješenja, treba samo prebroditi sram i podijeliti problem s liječnikom ili ljekarnikom.

Nemogućnost kontrole istjecanja mokraće muči oko 250 tisuća osoba u Hrvatskoj od čega je gotovo svaka četvrta – žena.

>> Razlikujemo stresnu, urgentnu, miješanu i preljevnu inkontinenciju kao i prekomjerno aktivni mokraćni mjehur <<

Osnovni uzrok ove pojave je slabljenje mišića dna zdjelice koji pridržavaju mjehur i debelo crijevo, a snagu im može oduzeti više uzroka: trudnoća, pretilost, hormonske promjene u menopauzi. Dobro je primijetiti ključnu riječ „mišići“ – mišiće zdjelice se, kao i sve druge mišiće u tijelu, može vježbati, a dragocjena pomoć su Kegelove vježbe.

Nazvane su po američkom ginekologu Arnoldu Kegelu koji ih je osmislio 50-ih godina prošloga stoljeća. Na to ga je nagnao zaključak da sve njegove pacijentice koje imaju tegobe s inkontinencijom nakon porođaja i u menopauzi, probleme poput spadanja i ispadanja maternice, mokraćnog mjehura i rektuma u zrelijoj dobi, imaju slabe mišiće zdjeličnog dna, tzv. musculus pubococcygeus (PC). Danas Kegelove vježbe preporučuju svi ginekolozi, a također im pripada važna uloga u prevenciji i terapiji inkontinencije. Odvojite nekoliko minuta vremena i naučite kako pravilno izvoditi ove vježbe.

Što još možete učiniti kako biste ublažili tegobe s inkontinencijom?

 • imate li višak kilograma, svakako uložite trud u mršavljenje
 • pravilno se hranite – izbjegavajte šećer, alkohol, gazirana pića, unosite dovoljno tekućine
 • odaberite uloške za inkontinenciju – zaboravite na obične, higijenske uloške jer nisu prilagođeni ovom problemu. Uz savjet ljekarnika izaberite one koji su za vas najbolji

Ne šutite o inkontinenciji! Razgovarajte sa zdravstvenim stručnjakom, a ne prihvaćajte je kao sramotan ili nerješiv problem. Navratite do kraja studenog u ADIVA ljekarne gdje traje javnozdravstvena edukativna kampanja „Briga za zdravlje žene“. ADIVA ljekarnici rado će odgovoriti na svako vaše pitanje o inkontinenciji i neravnoteži hormona te vam pomoći da vratite samopouzdanje i osmijeh na lice.

Prelistajte novi nagradni katalog ADIVA programa vjernosti

Naši članovi ADIVA programa vjernosti ostvaruju pravo na atraktivne poklon-proizvode i popuste na kupnju proizvoda iz nagradnog kataloga, kao i popuste na zdravstvene preglede, police dopunskog zdravstvenog osiguranja i dentalne zahvate. Listu partnera Programa čini gotovo 50 renomiranih brendova i zdravstvenih ustanova zahvaljujući kojima će ponuda zadovoljiti i najzahtjevnije članove ADIVA Programa vjernosti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button