promo signPROMO ČLANAK

Žensko zdravlje - 28. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Inkontinencija u trudnoći: zašto se javlja i kako si pomoći

O inkontinenciji u trudnoći rijetko se govori, a često se pojavljuje. Urinarna inkontinencija može se kontrolirati uz adekvatnu njegu kojom se kvaliteta života u razdoblju iščekivanja djeteta neće smanjiti

inkontinencija u trudnoci Attends Soft ulosci

Inkontinencija mokraće definirana je kao nevoljno, odnosno nekontrolirano ispuštanje mokraće. Ovaj problem češće se javlja u ženskoj populaciji, a neka istraživanja pokazuju da čak do 30% žena u periodu između 15 i 64 godina pati od problema urinarne inkontinencije.

Razvoj inkontinencije kroz prvu trudnoću je relativno rijedak. U prvoj trudnoći do nekontroliranog uriniranja uglavnom dolazi u zadnjim mjesecima. Mogućnost razvoja inkontinencije i njezinog pogoršanja češći su u idućim trudnoćama, osobito kod trudnica koje su i ranije imale ovaj problem.

Ne odustajte: Prevencija inkontinencije vježbanjem u trudnoći

Za vrijeme prve trudnoće mišići dna zdjelice i dalje imaju svoju čvrstoću i elastičnost što objašnjava rjeđu pojavu inkontinencije.

Uzroci pojave inkontinencije u trudnoći

Tijekom trudnoće ili prilikom porođaja dolazi do slabljenja mišića dna zdjelice zbog čega se kod žena koje su rodile vaginalno ova vrsta inkontinencije javlja najčešće. Zbog konstantnog i sve većeg pritiska na mokraćni mjehur, zapremnina mjehura se smanjuje zbog čega može pohraniti manje mokraće nego prije. Također, na umu treba imati kako tijekom trudnoće bubrezi i mokraćni mjehur rade više zbog čega trudnice često moraju mokriti.

Inkontinenciji koja se može javiti u trudnoći doprinose i hormoni. Tijekom trudnoće placenta proizvodi dodatne doze progesterona, hormona odgovornog za opuštanje glatkih mišića. U tu skupinu mišića pripadaju i mišići vrata mokraćnog mjehura, što pridonosi težem zadržavanju urina u mjehuru.

Čin poroda dodatno oslabljuje mišiće dna zdjelice zbog čega mjehur postaje aktivniji. Ako tijekom poroda dođe do oštećenja živaca koji kontroliraju mjehur, ako se maternica i mjehur pomaknu ili ako je obavljena epiziotomija, mogu se pojačati problemi s mjehurom, a samim time i s inkontinencijom. Kod najvećeg broja trudnica inkontinencija nakon trudnoće prolazi spontano jer pritisak maternice na mjehur prestaje i razina progesterona se smanjuje.

Preporuke trudnicama u borbi s inkontinencijom

  • Glavna preporuka svim trudnicama za vrijeme i nakon trudnoće jest izvođenje Kegelovih vježbi. To su vježbe kojima je svrha jačanje mišića dna zdjelice. Osmislio ih je američki ginekolog Arnold Kegel 50-ih godina 20. stoljeća.
  • Također, trudnica bi trebala imati uredne toaletne navike. To znači da bi na toalet trebala odlaziti svaki put kada osjeti da joj se mjehur napunio. Ne preporučuje se odlazak na toalet „za svaki slučaj“, kao ni predugo čekanje. Kod urednih toaletnih navika često se spominju i bihevioralne metode kojima se odredi vrijeme mokrenja. Na taj se način mjehur može istrenirati tako da svoju funkciju obavlja kada je trudnici najzgodnije.
  • Preporuka je da se kod kihanja ili kašljanja prekriže noge jer se tako sprječava neželjeno bježanje urina. Trudnica bi trebala izbjegavati podizanje teških predmeta.
  • Za intimnu njegu koristiti sredstvo s prilagođenim pH faktorom kako bi se spriječio razvoj nepoželjne mikroflore na intimnom području.
  • Hrana koja uzrokuje zatvor ili osjećaj punih crijeva može dodatno stvoriti pritisak na mjehur pa bi ju trebalo izbjegavati tijekom trudnoće.
  • Uredan dnevni unos tekućine s pravilnim razmacima može pomoći u borbi s inkontinencijom. Pravilan unos tekućine je vrlo važan za trudnicu i njezino dijete. Preporučuje se konzumirati oko 8 čaša tekućine dnevno, s fokusom na prirodnu vodu. Dehidracija može dovesti do zatvora što može dodatno negativno utjecati na stupanj inkontinencije.

inkontinencija u trudnoci Attends Soft ulosci

Attends ulošci za inkontinenciju

Za osjećaj sigurnosti na raspolaganju su i ulošci za inkontinenciju. Attends asortiman za inkontinenciju nudi nekoliko veličina uložaka namijenjenih lakoj inkontinenciji. Dostupni su Attends Soft ulošci označeni brojevima 0 do 3 extra. Ulošci imaju ekstra mekani gornji sloj, anatomskog su oblika i bijele boje čime pružaju osjećaj ugode i diskrecije. Stražnja im je strana prozračna pa koža nesmetano diše, a pričvršćuju se uz pomoć ljepljive trake cijelom duljinom stražnje strane. Visokoupijajuća jezgra zaključava urin daleko od površine uloška, a Quick dry tehnologija onemogućava povrat urina na površinu te je održava suhom.

PROMO
Kegelove vjezbe inkontinencija elbi medikal

Preduhitrimo nekontrolirano bježanje urina vježbanjem mišića dna zdjelice

SAZNAJTE VIŠE

Attends anatomski ulošci dostupni su u Elbi Medikal maloprodajama, ljekarnama ili putem Elbi Medikal web shopa.

Za trudnice u Elbi Medikal maloprodajama pripremili smo namjenske pakete u kojima se nalaze testeri proizvoda i korisni savjeti za trudnice i bebe. Paketi se mogu podići u Elbi Medikal maloprodajnim jedincima u Zagrebu, Koprivnici i u Dugom Selu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button