Zanimljivosti i savjeti - 8. siječnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Bizovačke toplice, ADIVA Plus sadržaj

Znate li pravilno koristiti saunu?

Odlazak u saunu gotovo je obavezan dio wellness programa. Kako bismo uživali u njezinim blagodatima, saunu treba znati pravilno koristiti, a svakako treba poznavati i mjere opreza

sauna-kako je koristiti

Zbog učestalih odlazaka u saunu, Finci su manje podložni srčanim oboljenjima. Općenito, znojenjem izlaze toksini iz tijela. Samo 15 minuta u sauni u kojoj je temperatura oko 70, dovoljno je da tijelo izgubi preko 500 kalorija. Ovo su tek neki od zanimljivih podataka vezanih uz saune o kojima će danas biti riječi.

Finska sauna je prostorija obložena drvom u kojoj je temperatura zraka 80 do 95, a vlažnost zraka 0 do 15% te se zato naziva još i „suha sauna“. U sauni se uvijek nalazi peć na kojoj se grije kamenje koje se povremeno zalije vodom kako bi se održala vlažnost.

Zdravstvene dobrobiti saune: tijelo voli suhu vrućinu

Preporučuje se tri do četiri puta tjedno odlaziti u saunu te izdvojiti minimalno sat vremena, a prije ulaska bi trebalo pripremiti tijelo. Najbolji način pripreme za saunu je plivanje.

Blagodati saune za tijelo:

 • jača imunosni sustav,
 • smanjuje rizik od dijabetesa,
 • usporava starenje stanica,
 • umanjuje depresiju, tjeskobu,
 • pojačava koncentraciju, pamćenje,
 • uklanja mrtve stanice kože,
 • otvara dišne puteve.

Priprema za ulazak u saunu

Prije ulaska u saunu nemojte jesti. Izuzetak su namirnice koje pomažu detoksikaciji tijela.

Prije korištenja saune se otuširajte, to je važno zbog higijenskih razloga. Nakon tuširanja se temeljito obrišite jer se ne preporučuje da u saunu ulazite mokri kako bi proces sauniranja bio što djelotvorniji.

Ne koristite saunu sami i uvijek obavijestite osoblje da ste u sauni. Kod sauniranja se zbog visoke temperature šire krvne žile (snižavanje tlaka), što može izazvati vrtoglavicu.

Također, nemojte koristiti saunu u kupaćem kostimu jer time smanjujete učinkovitost sauniranja, a postoji i mogućnost reakcije kože zbog vrućeg kupaćeg kostima. Skinite i sve metalne predmete (nakit, sat) jer se mogu jako ugrijati te izazvati opekline na tijelu. Prije ulaska u saunu treba skinuti i kontaktne leće ili naočale te ukloniti kremu za sunčanje i šminku.

U sauni

U sauni obavezno sjednite ili lezite na ručnik, a preporučujemo ležanje. Nekoliko trenutaka prije završetka sauniranja sjednite kako ne bi došlo do vrtoglavice.

Korištenje saune ne bi trebalo trajati duže od 15 minuta.

Pravila nakon sauniranja

Nakon korištenja saune obavezno se istuširajte mlakom vodom: najprije ruke i noge, potom trup i na kraju glavu i lice. Zatim se otuširajte hladnom. Nemojte koristiti šampone za pranje tijela zbog otvorenih pora na koži kroz koje šampon može ući. Nakon tuširanja se zamotajte u topli ručnik i obavezno se odmarajte 10 do 20 minuta.

Kad ste spremni, nanesite sredstvo za njegu kože. Obavezno nadoknadite i izgubljenu tjelesnu tekućinu – pijte puno vode, biljnog čaja ili prirodnih sokova, no nikako alkohol. Pričekajte 15 minuta za nadoknađivanje tekućine od sauniranja, jer znojenjem tijelo neće zadržati tekućinu.

Prostor napustite kad se tijelo ohladi do stupnja u kojem se više ne znoji.

Mjere opreza i tko ne smije koristiti saunu

Morate znati da u saunu ulazite na vlastitu odgovornost. Ako imate zdravstvenih problema, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Sauna srce

Zdravstvene dobrobiti saune: tijelo voli suhu vrućinu

Sauna ojačava srce. Odgađa demenciju. Ublažava depresiju. Uljepšava kožu. Istraživanja otkrivaju značajne zdravstvene blagodati finske saune.

SAZNAJTE VIŠE

Nemojte koristiti saunu ako:

 • imate problema sa srcem, cirkulacijom ili bubrezima,
 • ste trudni,
 • ste jeli tešku hranu ili konzumirali alkohol u zadnjih sat i pol, osim ako ste konzumirali hranu koja doprinosi detoksikaciji organizma,
 • se osjećate loše i patite od bilo kakvih zdravstvenih problema,
 • ste dijete mlađe od 16 godina.

Izvor: Bizovačke toplice

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button