Zanimljivosti i savjeti - 20. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Jednostavni savjeti za uspješan trening mozga

Izvođenje neke nove ili izazovne aktivnosti odličan je način da održite i razvijete vaše kognitivne sposobnosti

vjezbe za mozak trening mozga kognitivne sposobnosti

Zahvaljujući plastičnosti našeg mozga, čak i kada starimo imamo mogućnost učenja i razvoja. No da bismo ostvarili puni potencijal naših kognitivnih sposobnosti, trebamo redovito trenirati mozak. Znanstvenici s Harvard Medical School donijeli su nekoliko jednostavnih preporuka za kognitivni trening koje ovdje prenosimo.

Trening za mozak: 14 vježbi koje vas neće umoriti, a itekako su korisne

„Dok starimo naše kognitivne vještine slabe, misaoni procesi i sposobnost pamćenja postaju nam sve veći izazov te je zbog toga potrebno poduzeti određene korake“, napominje Dr. John N. Morris, direktor odjela za istraživanje društvenih i zdravstvenih praksi na Institutu za istraživanje starenja pri Harvardu. „Prihvaćanjem nove aktivnosti koja vas prisiljava na razmišljanje i učenje zahtijeva stalnu praksu i jedan je od najboljih načina da održite mozak zdravim“.

Fizička i mentalna igra

Istraživanja su pokazala da redovite fizičke aktivnosti mogu poboljšati naše kognitivne funkcije: memoriranje, rješavanje problema, koncentraciju ili usredotočenost na detalje. Međutim, nije jasno potiče li sam fizički aspekt bolje funkcioniranje mozga ili je na djelu kombinacija drugih čimbenika kao što su mentalna izazovnost aktivnosti, frekvencija izvođenja aktivnosti ili naša želja da napredujemo i nadmašimo sebe.

Uzmimo za primjer plivanje. Ono ima očigledne prednosti za naše kardiovaskularno zdravlje, a usput razvija i mišiće. No plivanje također zahtijeva i konstantno razmišljanje i učenje. Dok plivate morate biti svjesni vašeg ritma disanja i pokreta koje izvodite. A uspjeh u toj aktivnosti možete mjeriti u okvirima brzine i izdržljivosti što vas dodatno motivira da unapređujete vaše plivačke sposobnosti i postanete bolji plivač.

No treniranje mozga ne mora uključivati i tjelesno vježbanje. Kreativne aktivnosti kao što su slikanje, pisanje, sviranje glazbenog instrumenta ili učenje stranog jezika mogu također unaprijediti kognitivne funkcije. Istraživanje iz 2014., objavljeno u časopisu Gerontologist, obuhvatilo je 31 studiju koja se bavila utjecajem određenih aktivnosti na mentalne vještine starijih osoba. Otkrilo se da su sve te aktivnosti unaprijedile mnoge aspekte ljudske memorije kao što su brzina i učinkovitost prisjećanja.

Pripremite svoj  mozak za trening

Imajući to u vidu, donosimo vam tri dobre ideje za uspješan početak vašeg treninga mozga.

Odaberite samo jednu novu aktivnost. Posvetite svoje vrijeme i pažnju samo jednoj dodatnoj aktivnosti. Tako vam pažnju neće odvlačiti drugi interesi i bolje ćete se fokusirati na trening mozga.

Upišite se na tečaj. Pohađanje tečaja odlična je odskočna daska za učenje nove aktivnosti, pogotovo one koja zahtijeva razvijanje posebnih vještina kao što su slikanje ili sviranje glazbe.

Odredite si vrijeme za vježbu. Nemojte se fokusirati na to koliko ćete vremena provesti u prakticiranju nove aktivnosti, radije se usredotočite na konzistentnost izvođenja. Posvetite vašoj novoj aktivnosti onoliko vremena koliko možete, ali budite odlučni u vašoj posvećenosti njenom izvođenju.

Odaberite pravu aktivnost

Bez obzira na to koju novu aktivnost odaberete, slijedite ova načela koja će maksimizirati vaš trening mozga.

Izvodite aktivnosti koje su za vas izazovne. Nastojte uvijek „nadigrati“ vaš mozak kako biste mogli mentalno napredovati. Upravo je zato nova aktivnost tako dobra za vaše mentalno zdravlje. Ona okupira vaš mozak i potiče ga na učenje te vam nudi priliku za napredak i usavršavanje.

Ne želite isprobati ništa novo? Podignite letvicu u onome što već radite! Ako ste, primjerice, rekreativni igrač tenisa, posvetite se ostvarenju boljeg rezultata ili unapređenju vašeg početnog udarca. „U tom slučaju izazov nije naučiti nešto novo, nego povećati znanje i unaprijediti vještinu“, napominje Dr. Morris.

Neka bude kompleksno. Izvođenje složene aktivnosti neće vam samo donijeti uzbuđenje, nego će prisiliti vaš mozak da aktivirate misaone procese kao što su rješavanje problema ili kreativno razmišljanje. Istraživanje iz 2013., objavljeno u časopisu Psychological Science na osobama između 60 i 90 godina starosti, otkrilo je da usvajanje nove kompleksne aktivnosti kao što je fotografiranje ili šivanje, primjerice 16 sati tjedno u razdoblju od 3 mjeseca, može značajno poboljšati dugoročno pamćenje i utjecati na poboljšanje mentalnih aktivnosti. Čak mnogo bolje nego čitanje ili rješavanje križaljki.

Kvocijent inteligencije mozak IQ

Kako bildati mozak? IQ se ne može povećati, ali ocjene mogu

Opći kvocijent inteligencije ili IQ može nam pružiti određene informacije o našim sposobnostima, na njega ne možemo utjecati, no...

SAZNAJTE VIŠE

Sve je u praksi. Otprije znamo da se svaka vještina usavršava praksom. To vrijedi i za funkcioniranje vašeg mozga. „Nećete unaprijediti vašu sposobnost pamćenja ako ne radite na tome“, upozorava Dr. Morris. Što više angažirate mozak, to ćete imati više kognitivnih koristi.

I jedan savjet za kraj: prakticirajte stalno vašu aktivnost uz nastojanje da napredujete korak po korak. „Samo konstantno ponavljanje i želja za napretkom, a ne nastojanje da preko noći postanete velemajstor u tome što činite, mogu dovesti do željenih rezultata“, zaključuje Dr. Morris.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button