Zanimljivosti i savjeti - 21. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Veliki uspjeh zagrebačkih liječnika: Pacijentima s metastazama uništili tumore

U kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre Milosrdnice prvi put u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, učinjen je zahvat Ireverzibilne elektroporacije na dva pacijenta oboljela od karcinoma jetre s razvijenim metastazama, kojima su uništeni tumori

Ireverzibilna elektroporacija-KBC-a Sestre Milosrdnice

Pod stručnim vodstvom dr. Luke Novosela i njegovog tima, 18. listopada, izvedeni su zahvati Ireverzibilne elektroporacije (IRE) metodom ablacije koja ne koristi toplinu za uništavanje tumora, već specifične električne impulse koji uzrokuju odumiranje stanica, tzv. apoptozu bez rizika za ostale zdrave okolne strukture, priopćeno je iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Prirodno odumiranje tumora

Kako javlja news portal Index.hr, glavna prednost ove metode je prirodno odumiranje tumora, putem kojeg tijelo u roku 6 mjeseci samostalno i u potpunosti razgradi tumore te ih zamijeni novim zdravim tkivom, zbog čega ne ostaje niti ožiljak na organima, istaknuo je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, dr. Davor Vagić.

Navedena metoda je potencijalno rješenje za terapiju tumora i metastaza smještenih duboko u jetri, koji su nedostupni kirurgiji i ostalim metodama liječenja. Vrlo često se koristi i u terapiji tumora gušterače i prostate koji su teško dostupni klasičnim operativnim zahvatima, dodaje se u priopćenju.

Zahvat su pratili i kolege iz regije

Pacijenti KBC-a Sestre milosrdnice nad kojima je izveden zahvat Ireverzibilne elektroporacije (IRE), već su idući dan, 19. listopada, bez komplikacija i bolova otpušteni iz bolnice uz nužno daljnje praćenje liječenja bolesti.

Izvedeni zahvat Ireverzibilne elektroporacije (IRE) stručnog tima KBC-a Sestre milosrdnice pratili su i kolege liječnici iz zemalja regije s ciljem edukacije i uvođenja i u njihove bolničke centre, rekao je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice dr. Vagić.

Izvor: https://www.index.hr/vijesti/clanak/ogroman-uspjeh-zagrebackih-lijecnika-pacijentima-s-metastazama-unistili-tumore/2404763.aspx

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button