Zanimljivosti i savjeti - 25. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

KBC Sestre milosrdnice: liječnici uništili tumor zaleđivanjem i pacijentima spasili bubrege

Prvi put u Hrvatskoj, u KBC-u Sestre milosrdnice, izveden je minimalno invazivan intervencijsko-radiološki zahvat za onkološke pacijente - krioablacija (zaleđivanje) tumora - ciljano uništavanje tumora bez oštećenja okolnog i zdravog tkiva

krioablacija-zaledivanje tumora

Kako izvještava web portal Index.hr, postupak CT vođene krioablacije (zaleđivanja) tumora bubrega kod pacijenata s dijagnozom RCC, karcinoma bubrega, izveo je subspecijalist intervencijske radiologije Kliničkog zavoda za dijagnostiku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, dr. sc. Luka Novosel.

Ledena zona promjera do 5 centimetara

Sam postupak krioablacije sastojao se od preciznog navođenja iglenih sondi, koje se pomoću CT uređaja postavljaju u tumor, nakon čega je slijedilo stvaranje ledene zone promjera do 5 centimetara, koja je uzrokovala uništenje tumorskih stanica, izvijestili su iz Vinogradske.

Tim je zahvatom, istaknuli su, pacijentima pošteđen zdravi dio bubrega te je u konačnici bubreg i sačuvan, koji bi u drugim metodama liječenja u cijelosti bio podvrgnut vađenju.

S obzirom na to da je riječ o minimalno invazivnoj metodi liječenja, pacijenti će već idući dan nakon tretmana krioablacije biti otpušteni iz bolnice.

“Zahvat krioablacije (zaleđivanja) tumora predstavlja velik napredak u minimalno invazivnoj terapiji onkoloških pacijenata”, istaknuli su iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Planiraju i operacije na plućima i kostima

Ravnatelj bolnice Davor Vagić i predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Ivica Sjekavica također su najavili da se, osim tumora na bubregu, tehnika krioablacije (zaleđivanja) tumora u toj bolnici planira i u liječenju pacijenata s metastazama na plućima i kostima.

Krioablacija (zaleđivanje) tumora jedna je od najvažnijih inovacija u svijetu u području minimalno invazivnih intervencijsko-radioloških zahvata za onkološke pacijente.

Izvor: https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-hrvatskoj-prvi-put-izvedena-operacija-u-kojoj-je-tumor-unisten-zaledjivanjem/2366858.aspx?fbclid=IwAR09_IwA8LW8FpNf3g0_juJntXzeojrJnm2GSJnH6ws5du-BIPCgYHR7Z0k

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button