Zanimljivosti i savjeti - 27. rujna 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Veliki uspjeh liječnika na Rebru: Pacijentici po drugi puta presadili srce

Žena (61) koja je imala zdravstvenih poteškoća sa srcem po drugi puta je dobila priliku nakon što su joj liječnici na Rebru uspješno presadili srce

pacijentici po drugi puta presadili srce

Pacijentica je inače iz Zagreba, ima problema s presađenim srcem od 2020. godine, a novo srce dobila je iz jedne od zemalja Eurotransplanta, prenosi news portal Večernjeg lista.

Ovaj veliki poduhvat presađivanja srca komentirao je kardiolog Davor Miličić koji je bio na transplataciji.

Kada i zašto je potrebna operacija srčanog zaliska

“[Pacijentica]… je dobro, oporavlja se na primjeren način nakon transplantacije. To je druga transplantacija, prvu je imala točno prije 20 godina. Tijekom godina dolazilo je do postupnog propadanja funkcije srčanog presatka, dominantno zbog oštećenja koronarnih arterija koje su tijekom godina stradale. Bolesnica je bila neposredno vitalno ugrožena. Prihvaćena na urgentnu listu Eurotransplanta čija smo članica od 2007. i transplantacija je uspjela po drugi put. To je stanoviti raritet u svjetskim razmjerima, a mi se na KBC-u možemo pohvaliti da je ovo treća retransplantacija srca i da su svoj troje pacijenta živi”, ispričao je Miličić za RTL Danas.

Miličić je istaknuo kako su ovakve operacije uvijek stresne

“Valja donijeti i odluku treba li prihvatiti ponuđeno srce ili ne jer katkad ta srca nisu dobre funkcije ili se radi o velikoj razlici u veličini tijela primatelja i donora i tada treba izvagati te na temelju onoga što nas je naučila znanosti i iskustvo donijeti personaliziranu i individualiziranu odluku”, kazao je kardiolog.

KB Dubrava-transplantacija osam srca

Svjetski rekord: Liječnici iz KB Dubrava presadili osam srca u prva dva mjeseca ove godine

U osam tjedana u KB-u Dubrava transplantirano je srce na čak osam pacijenata. Riječ je o hrvatskom, ali i...

SAZNAJTE VIŠE

Na pitanje novinara RTL-a, kako sam kontrolira srce u ovakvim situacijama, dr. Miličić je odgovorio: “Kontroliram svoje srce tako da se nastojim nositi dobro sa stresom, s godinama čovjek pokupi neku rutinu pa je lakše nego na početku, ali uvijek je stresno jer se radi o biti ili ne biti za naše pacijente. Valja donijeti i odluku treba li prihvatiti ponuđeno srce ili ne jer katkad ta srca nisu dobre funkcije ili se radi o velikoj razlici u veličini tijela primatelja i donora i tada treba izvagati te na temelju onoga što nas je naučila znanosti i iskustvo donijeti personaliziranu i individualiziranu odluku.”

Izvori:

https://www.vecernji.hr/vijesti/veliki-uspjeh-lijecnika-na-rebru-pacijentici-61-po-drugi-puta-presadili-srce-1712214

https://danas.hr/rtl-danas/rtl-danas-ekskluzivno-na-rebru-gdje-su-pacijentici-drugi-put-presadili-srce-prvo-je-primila-prije-20-godina-c671d600-5c90-11ee-adff-268441f12dc2

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button