Zanimljivosti i savjeti - 6. prosinca 2023.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

Uz blagdan Svetog Nikole: svetac kojem se vjernici mole za zdravlje

Znate li što je manna Svetog Nikole? Dok se djeci danas pune čizmice slatkišima i igračkama, mnogi će odrasli poželjeti dobiti na dar bočicu s tekućinom za koju vjeruju da će im pomoći u ozdravljenju

manna svetog Nikole

Na današnji se dan mališani diljem svijeta raduju poklonima od Svetog Nikole, najomiljenijeg dječjeg sveca zbog kojeg se u mnogim krajevima, pa tako i našima, večer ranije čiste čizmice.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari u Maloj Aziji (Liciji) u 3. stoljeću kao jedino dijete bogatih roditelja. Oni dugo nisu mogli imati djece, pa su od Boga izmolili malog Nikolu koji ime dobiva po stricu, biskupu u Miri. Već kao mali, Nikola je volio sve ljude oko sebe čemu su ga naučili njegovi dobri roditelji koji, nažalost, brzo umiru. Nikola tako ostaje sam te nasljeđuje njihovo bogatstvo. Međutim, on ga nije zadržao za sebe, već je čuven po svom pomaganju potrebitima. Nakon što je postao svećenik, ubrzo umire i njegov stric po kojem je nosio ime te su svi vjerovali da će ga on naslijediti. No Nikola je zbog skromnosti i straha pobjegao u Palestinu gdje je živio samačkim životom. Kada se vratio nakon nekoliko godina, umro je i nasljednik njegova strica te je Nikola ipak postao biskup.

Slavimo svetog Nikolu: Zanimljivosti o dobrom svecu koje možda niste znali

Manna Sv. Nikole u hrvatskom Kistanju

Uz njega se vezuju brojna vjerovanja, legende i priče – poput Isusa je smirio nemirno more te je zato zaštitnik mornara. Blagoslovom je spasio dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, pa ga se slavi i kao zaštitnika djece. Iscrpljen pokorom i poslovima umro je 6. prosinca 343. godine te je pokopan u Miri u Turskoj. Ondje se i danas nalazi sarkofag, ali ne i njegovo tijelo koje je zbog turskih osvajanja 9. svibnja 1087. godine preneseno u talijanski grad Bari gdje se čuvaju njegove relikvije.

I tu počinje priča koja je djeci uglavnom nepoznata, pa čak i mnogi odrasli o njoj malo znaju; o čudesnoj manni Sv. Nikole. Po prvi puta se je u Hrvatskoj ponešto pisalo o tome 2015. godine, kada je na današnji dan nadbiskup zadarski, mons. Želimir Puljić, blagoslovio pristigli relikvijar s dragocjenom posudicom u kojoj se nalazi manna (myron) – tekućina iz relikvija (kosti) sv. Nikole. Ona je, naime, darovana župnoj crkvi i svetištu Svetog Nikole u Kistanju nakon trogodišnjeg procesa. Prema odluci Svete Stolice, nije moguće uzeti ni najmanje djeliće svečevih kostiju, već se iznimno poklanja manna posebno važnim svetištima. Tako je nadbiskup Barija i Papinski delegat za Baziliku Sv. Nikole u Bariju poslao u Hrvatsku ampulu s čudesnom tekućinom koja se svake godine, 9. svibnja, prokapljuje s kosti popularnog sveca.

Ozdravljenja po zagovoru Sv. Nikole

Dakle, na blagdan prijenosa Sv. Nikole iz Mire u Bari (9. svibnja), otvara se kameni sarkofag sa svečevim kostima oko kojih se neobjašnjivo sakuplja prozirna i, kažu, mirisna tekućina. Nadbiskup Barija vadi jednu do dvije čaše ove tekućine koja se potom ulijeva u velike posude s blagoslovljenom vodom. Iz nje se pune male boce kako bi se udovoljilo zahtjevima hodočasnika, a posebno bolesnika koji vjeruju u ozdravljenje po zagovoru Sv. Nikole. Iznimno rijetko se ampule čiste mane daju kao relikvije poput one u Kistanju. Svetog Nikolu, poznatog i kao Nikola Čudotvorac, posebno štuju i vjernici pravoslavne vjere, nerijetko mu se obraćajući s molitvom za ozdravljenje bolesnika, odnosno molitvom za zdravlje. Čudesna se ozdravljenja po njegovom zagovoru, kažu, i danas događaju diljem svijeta.

Do danas su ponuđene brojne teorije o tome kako nastaje „manna Svetog Nikole”. Isključeno je da postoji neka vrsta prodiranja vode izvana jer je dokazano da je kovčeg u kojem se nalaze kosti sveca nepropustan. No, neovisno o različitim objašnjenjima, uključivala ona natprirodne ili prirodne sile, mana je autentična relikvija jer je riječ o tekućini koja je ostala u dodiru s kostima sveca iz čega izvire velika pobožnost.

Zdravlje na dar

Manna je, vjeruje se, odisala i u grobu bazilike u Miri neposredno nakon smrti Svetog Nikole, o čemu svjedoče brojni životopisi i hvalospjevi. Legende vezane uz prijenos njegovih kosti u Bari također govore da je urna s posmrtnim ostacima Svetog Nikole bila puna manne. U talijanskoj se je bazilici fenomen nastavio.

Sveti Nikola

Slavimo svetog Nikolu: Zanimljivosti o dobrom svecu koje možda niste znali

Blagdan svetog Nikole obilježavamo 6. prosinca, a omiljen svetac brojnoj djeci diljem svijeta bio je poznat po dobročinstvima i...

SAZNAJTE VIŠE

Brojne hodočasnike do danas privlači svečev grob s obzirom na to da je manna poznata po čudima koja kroz nju čini Sveti Nikola. Tekućinu s mannom vjernici piju ili poškrope oboljeli dio tijela; u njoj su sadržane vjera i nada da će im dobri svetac svojim zagovorom pomoći.

Vjerujući ili ne u čudesna ozdravljenja i ljekovitost manne Svetog Nikole, svima od srca želimo zdravlje na dar, taj najdragocjeniji poklon kojeg moramo pažljivo čuvati te o njemu brinuti. Osmijeh i smijeh su dokazano ljekoviti, pa iskoristite današnji dan za posebnu terapiju – podijelite veselje s mališanima, neka i vama Sveti Nikola napuni srce ljekovitom radošću. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button