Zanimljivosti i savjeti - 25. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Veliki uspjeh transplantacijskog tima KB Merkur. Pacijentu presađena 3 organa istovremeno

Prvi put u Hrvatskoj 42-godišnjem muškarcu presadili su tri organa - gušteraču, jetru i tanko crijevo. Operacija je trajala 6 sati, a pacijent se dobro oporavlja. Takav zahvat prava je rijetkost i u svijetu

transplantacija 3 organa istovremeno

Uspjeh je zasluga cijelog tima, javlja news portal Hrvatske radiotelevizije. 42-godišnjaku, koji je bolovao od sindroma kratkog crijeva, tijekom šestosatnog zahvata presadili su tri organa.

Multiorganske transplantacije rijetko se rade i u svijetu

“Jedini izbor je bio da mu napravimo multiorgansku transplantaciju koja se inače u svijetu jako, jako rijetko radi. Praktički smo mi zamijenili tri glavna organa u trbuhu – jetru, gušteraču i tanko crijevo. Ovo je veliki izazov bio, stručni pogotovo, takvi su pacijenti jako rijetki. Njemačka je zemlja koja ima 80 milijuna stanovnika, ona u zadnjih par godina nije napravila nijednu takvu operaciju,” naglasio je Stipislav Jandrijević, pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju KB-a Merkur.

“Ja sam vodio donorski dio operacije. Od darivatelja je trebalo probaviti sve organe u kompletu. Naš pacijent je imao tu sreću da se pojavio darivatelj koji je bio dovoljno mlad, dovoljno gracilan i zbog donorskih čimbenika takve transplantacije. Nažalost, možemo rjeđe raditi nego što bi možda bilo ljudi koji ih trebaju,” istaknuo je Danko Mikulić, voditelj Odjela za hepatobilijarnu kirurgiju KB-a Merkur.

Pacijent je u jedinici intenzivnog liječenja i dobro se oporavlja

“Rani poslijeoperacijski oporavak protječe za sada bez komplikacija, funkcije svih transplantiranih organa su za sada zadovoljavajuće što nas čini osobito sretnim, ponosnim zadovoljnim. Međutim, jednako tako smo i oprezni. Naime, rekla bih da ono što smo napravili do sada je samo vrh sante leda,” naglasila je Jadranka Pavičić Šarić, voditeljica Odjela za anesteziju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.

KB Merkur transplantacija crijevne mikroflore crijeva Ivana Mikolasevic

Revolucionaran zahvat u zagrebačkoj bolnici: Transplantacija crijevne mikroflore

Transplantacija crijevne mikroflore, zahtjevan i revolucionaran zahvat koji ima potencijal u liječenju cijelog niza bolesti izveden je u...

SAZNAJTE VIŠE

“U naponu snage je, sad će napokon imati normalan život i on. Svi se mi nadamo. Ovakvi uspjesi ne mogu biti ako tim nije jedinstven, mi smo već godinama jedinstveni. Iza nas je preko 2000 transplantacija,” rekao je Jandrijević.

Transplantaciju crijeva rijetko izvode, do sada su napravili dvije samostalne i ovu multiorgansku.

Izvor: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/veliki-uspjeh-transplatacijskog-tima-kb-a-merkur-8704844?fbclid=IwAR3VPxAZi6GtwHUP5ZeWvDFieiSwDu392TwP6VP-At6e7ZvM3LvHDNnMJZw

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button