Lijekovi i terapije - 11. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Veliki uspjeh splitske medicine: prvi put obavljena transplantacija matičnih stanica

Transplantacija matičnih stanica provodi se u Zagrebu od 1983. godine u tri bolnice, a u Splitu su se za to pripremali gotovo 13 godina

transplantacija maticnih stanica u Splitu

U KBC-u Split po prvi je put obavljena transplantacija krvotvornih matičnih stanica 62-godišnjoj pacijentici koja se dobro oporavlja, izvijestio je u srijedu ravnatelj bolnice Julije Meštrović. Ovu lijepu vijest prenosimo s news portala jutarnji.hr.

Danas je 16. dan nakon transplantacije, a pacijentica se dobro oporavlja, izjavio je Meštrović novinarima. “Transplantacija krvotvornih matičnih stanica napravljena je prvi put izvan Zagreba. To je veliki uspjeh splitske i hrvatske medicine”, ustvrdio je.

Taj se postupak u Zagrebu provodi od 1983. godine u tri bolnice, a u Splitu su se za to pripremali gotovo 13 godina.

Za uspjeh je zaslužan cijeli tim stručnjaka

Meštrović je zahvalio svima koji su pomagali u tome, hematolozima, transfuziolozima, laborantima, mikrobiolozima, tehničkoj službi, Udruzi leukemija i limfomi, kao i KBC- u Zagreb koji ih podržava čitavo vrijeme.

Voditelj Zavoda za hematologiju KBC-a Split Dominik Lozić rekao je kako je transplantacija kod hematoloških bolesnika samo dio liječenja. Prvo se klasičnom kemoterapijom bolest stavi pod kontrolu, potom se uzima dio krvi u kojoj se nalaze krvotvorne matične stanice koje se lijekovima potjeraju u krv da liječnicima budu dostupne, a zatim se bolesnik priključi na aparat sličan onome za hemodijalizu.

“Tijekom nekoliko sati se prikupi dio krvi u kojoj se nalaze matične stanice. Kada ih prikupimo dovoljan broj pacijentu nakon tri do četiri tjedna dajemo jaku kemoterapiju koja uništi sve preostale zloćudne stanice, ali i sve stanice koštane srži. Pacijent tada nema svojih stanica, pa mu idući dan vratimo njegove zamrznute stanice natrag i čekamo da se oporavi, što traje dva do tri tjedna”, objasnio je Lozić

Planira se deset do petnaest transplantacija godišnje

U KBC-u Split planiraju da će takvih postupaka godišnje imati deset do petnaest. Sljedeću pacijenticu očekuju idućeg tjedna.

Predsjednica Udruge leukemija i limfomi Amara Trgo istaknula je kako je njezina udruga u raznim humanitarnim akcijama prikupila tri milijuna kuna, što je usmjereno u kupnju aparata, edukaciju medicinskog osoblja i stvaranje uvjeta za obavljanje transplantacije.

Matične stanice

Iz upotrebe matičnih stanica potječe ideja o zdravijoj budućnosti

Pod pojmom „matične stanice” podrazumijeva se tip stanica koje imaju sposobnost samoobnove i usmjeravanja. Postoji mnogo različitih vrsta matičnih stanica...

SAZNAJTE VIŠE

“Današnjim bolesnicima i onima koji će se sutra suočiti s tim bolestima želim da metoda transplantacije matičnih stanica bude put ka uspješnom ozdravljenju”, poručila je Trgo.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/video/news/veliki-uspjeh-splitske-medicine-prvi-put-izvan-zagreba-obavljena-transplantacija-maticnih-stanica-15056702

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button