Zanimljivosti i savjeti - 31. ožujka 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Uoči „Prvog aprila“: kad šale postanu po život opasne

Ako volite dobar humor i zafrkanciju, „Prvi april” je idealan dan za vas. No pazite da vaše podvale, psine i šale ostanu u domeni smiješnog i zabavnog kako ne biste u opasnost doveli nečije zdravlje ili život

prvoaprilske šale i psine

Iako su prvoaprilske šale i psine zamišljene da budu zabavne, neke završe vrlo loše uzrokujući ozbiljne ozljede, ponekad čak i smrt. Prošle godine, upozoravaju stručnjaci web stranice Mattsharplaw.com, u Americi je zabilježeno 400.000 ozljeda povezanih s prvoaprilskim šalama i psinama, a koje su završile na hitnoj pomoći.

I prvoaprilske psine mogu biti ubojite

Ako volite dobar humor i zafrkanciju, „Prvi april” je idealan dan za vas. Tko se neće nasmijati na svijeće koje se ne mogu ugasiti, žvakaću gumu koja se omota oko prsta prvoaprilske „žrtve” ili umjetnog cvijeta koji uokolo šprica vodu? Ovi raznorazni šaljivi rekviziti koji se koriste za “Prvi april” najčešće su bezopasni i zabavni, no ponekad prijeđu granicu prihvatljivog. Posebice ako nekoga stave u opasnost zadobivanja ozljeda. 

Aprililili: Humor nam je potreban više nego ikada, no mora postojati granica

Utjecaj društvenih mreža

Zbog sve veće popularnosti društvenih medija, brojne prvoaprilske psine osvanu online na internetu. Kao što se može vidjeti iz brojnih videa i fotografija na društvenim mrežama, često se prvoaprilske šale otrgnu kontroli, a zabilježena su i brojna ozljeđivanja. Iz tog razloga YouTube je nedavno zabranio postavljanje videa s opasnim psinama i akrobacijama kao i neslane šale koje mogu uzrokovati emocionalni stres, naročito djeci.

Tinejdžeri su ponajviše odgovorni za objavljivanje opasnih prvoaprilskih psina, izazova i šala na internetu. Zbog njihova nepredvidljivog i impulzivnog ponašanja, tinejdžerima često nedostaje ispravna prosudba uslijed čega ne uspijevaju prepoznati opasne posljedice koje mogu donijeti njihove prvoaprilske psine. Neki od opasnijih online „prankova“ i izazova uključuju tzv. „Fire Challenge“ kod kojeg se autor „šale“ polije zapaljivom tekućinom i zapali šibicom te „Tide Pod Challenge“ kod kojeg tinejdžer guta paketić geliranog deterdženta ispred kamere. Ovi izazovi ni u kojem slučaju nisu smiješni, a mogu uzrokovati po život opasne ozljede, pa čak i smrt.

Možda ste čuli ili vidjeli videa i za ove opasne prvoaprilske psine i izazove:

Surferski izazov – kod ovog izazova osoba surfa skateboardom po krovu kuće ili automobila u pokretu, dok drugi snimaju njegovu ekshibiciju. Ovaj opasni izazov završio je brojnim ozljedama tinejdžera, jednom smrću, kao i ozbiljnim prometnim nesrećama.

Kad smo već kod automobila, kod nas je nedavno bio popularan vrlo opasan TikTok izazov u kojem su djeca i tinejdžeri sjedili na stolici usred gradske prometnice čekajući da ih primijeti vozač automobila i zakoči.

Izazov s ljepljivom trakom – kod ovog izazova nekoliko tinejdžera oblijepi ljepljivom trakom ruke jednoga od njih za stup te se on treba osloboditi. Nedavno je jedan takav izazov završio zdrobljenom očnom dupljom i aneurizmom mozga jer je tinejdžer pao i udario glavom na betonsku ploču.

Izazov napumpanih usana – popularan je među tinejdžericama koje u praznu čašu žestokog pića uvuku usne, isisaju zrak iz čaše te ostanu u tom položaju nekoliko minuta. Kao posljedica izvođenja ove ekshibicije napumpaju se usne. No zabilježeni su slučajevi u kojima su djevojkama popucale krvne žile, porezale su usne i završile na šivanju, a neke su završile s kožnom i infekcijom usta.

Izazov s cimetom – kod ove ekshibicije tinejdžer proguta žlicu cimeta bez ispijanja vode. Iako ga mnogi smatraju bezopasnim, ovaj izazov često završi respiratornim problemima, kihanjem, kašljanjem i gušenjem, kolapsom ili oštećenjem pluća, pa čak i smrću.

Psina s blok opekom – popularna je među tinejdžerima i mlađim muškarcima, a uključuje skidanje nečijih guma na automobilu i ostavljanje auta na komadima blok opeke. Ova psina, osim što puno košta vlasnika automobila, može oštetiti vozilo i učiniti ga nesigurnim za vožnju.

Psina s rezervoarom automobila – uključuje ispunjavanje rezervoara vodom, kamenjem, lopticama za golf ili drugim stranim predmetima. Očigledno je da rezervoar napunjen bilo čime drugim osim benzinom može oštetiti automobil i uzrokovati opasne prometne nezgode.

Upotrijebite zdrav razum i izbjegnite ozljede

Prvoaprilske šale koje nas nasmijavaju su u redu, a upotreba zdravog razuma uvijek nam može pomoći kod izbjegavanja nezgoda ili ozljeđivanja. Ako uočite da bilo tko može biti u opasnosti ili nastradati od prvoaprilske psine ili šale, odmah je prekinite.

Poduzmite i sljedeće mjere opreza:

Izbjegavajte psine usmjerene na vozače ili vozila

Podvaljivanje psina vozaču ili njegovom vozilu može završiti ozbiljnim posljedicama i teškim prometnim nesrećama. Sve što ometa preglednost vožnje, pažnju i koordinaciju vozača može rezultirati nesigurnom vožnjom te ugroziti druge vozače na cesti, bicikliste i pješake.

Izbjegavajte korištenje vode

Korištenje vode u prvoaprilskim podvalama može stvoriti klizave površine za potencijalno opasne padove. Onaj tko se slučajno oklizne i padne na tvrd pod može zadobiti ozbiljne prijelome, slomiti kosti, natući lice, vrat, zadobiti ozljede leđa, potres mozga i druge opasne ozljede.

Izbjegavajte psine s opasnim predmetima

Upotreba opasnih predmeta u prvoaprilskim podvalama može završiti s ozbiljnim ozljedama. Oštri noževi i škare, električni uređaji, alatke i strojevi te teški predmeti svi imaju potencijal da prouzroče fatalne nezgode i ozljede, posebice na onom tko je meta šale.

pad s bicikla, dijete, dječje ozljede

Opekline, prijelomi… Najčešće ozljede kod djece i kako ih tretirati

Suvremeni život dovodi do porasta broja djece s lomovima koji su sve teži. Tome pridonose velike brzine u prometu...

SAZNAJTE VIŠE

Nemojte se šaliti sa stepenicama i visinama

Izvođenje šale na nekome tko je na ljestvama, stepenicama ili krovu kuće, može rezultirati ozbiljnim ozljedama od pada. Već i pad s niže visine može dovesti do slomljenog gležnja, ruke ili šake, pa čak i do potresa mozga.

Dobro razmislite prije nego što nekome odlučite podvaliti psinu za „Prvi april“ da vaša „šala” ne bi završila tragično. Radije posegnite za nekom bezopasnom smicalicom koja će nasmijati vas i onoga s kojim se namjeravate našaliti.

Korišten izvor: https://mattsharplaw.com/news/april-fools-pranks/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button