Zanimljivosti i savjeti - 23. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr. sc. Goran Hauser dr. med. i Eugen Javor mag. pharm. 

Uključite se u istraživanje HUNM-a o sindromu iritabilnog crijeva

Hrvatsko udruženje za neurogastroenterologiju i motilitet (HUNM) provodi istraživanje pod nazivom „Učinak kombinacije probiotika na simptome i fekalnu mikrobiotu u pretilih bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva“

sindrom iritabilnog crijeva istrazivanje HUNM-a

Što je sindrom iritabilnog crijeva?

Sidrom iritabilnog crijeva je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj koji značajno utječe na kvalitetu života i socijalno funkcioniranje bolesnika. Karakteriziran je ponavljajućim bolovima u trbuhu koji su povezani s promijenjenim oblikom i učestalošću stolice.

Debljina se smatra kao čimbenik rizika za različite gastrointestinalne simptome, a masnoća oko trbuha kao jedan od rizičnih faktora za razvoj sindroma iritabilnog crijeva.

Začepljenje tankog ili debelog crijeva može biti vrlo opasno stanje

Mogu li probiotici pomoći kod sindroma iritabilnog crijeva?

Poznato je da mikrobiota crijeva utječe na većinu procesa koji su uključeni u nastanak sindroma iritabilnog crijeva. Naime, postoji razlika u sastavu mikrobiote crijeva između bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva i zdravih pojedinaca. Upravo radi toga probiotici su došli u fokus kod bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva. Do danas postoje razna istraživanja koja su ispitivala učinkovitost probiotika kod bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva. Nažalost, rezultati istraživanja se uvelike razlikuju i stoga trenutno ne postoje jasne preporuke o uzimanju probiotika u bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva.

Istraživanje Hrvatskog udruženja za neurogastroenterologiju i motilitet

Kako bi odgovorili na pitanje mogu li probiotici dovesti do smanjenja simptoma bolesti i poboljšanja kvalitete života pretilih bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva, Hrvatsko udruženje za neurogastroenterologiju i motilitet (HUNM) provodi istraživanje pod nazivom „Učinak kombinacije probiotika na simptome i fekalnu mikrobiotu u pretilih bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva“. U istraživanju se koristi probiotik koji sadrži kombinaciju 9 bakterijskih sojeva Lactobacillus casei W56, Lactobacillus acidophilus W22, Lactobacillus paracasei W20, Bifidobacterium lactis W51, Bifidobacterium lactis W52, Lactobacillus salivarius W24, Lactococcus lactis W19, Lactobacillus plantarum W62, Bifidobacterium bifidum W23  i vitamine B kompleksa.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane bolesnike da se uključe u istraživanje „Učinak kombinacije probiotika na simptome i fekalnu mikrobiotu u pretilih bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva“ koje ima za cilj ispitati učinkovitost kombinacije probiotika u liječenju pretilih bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva. Tijekom istraživanja bolesnici će dobiti probiotike, a osim posjeta liječniku bit će potrebno donijeti stolicu na analizu, te ispuniti određene upitnike.

Ispunite upitnik i uključite se u istraživanje

Nadamo se da će nam rezultati ovog istraživanja pomoći da smanjimo simptome bolesti i poboljšamo kvalitetu života bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva.

sindrom iritabilnog crijeva probiotici fodmap dijeta prehrana nadutost grcevi

Ublažavanje „trbušne glavobolje“: prehrana kod sindroma iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva čest je gastrointestinalni poremećaj kojeg prate nadutost i grčevi, a ublažavaju ga probiotici, fodmap dijeta, posebna...

SAZNAJTE VIŠE

Sve zainteresirane bolesnike molimo da ispune upitnik „ROME IV Upitnik – Imate li sindrom iritabilnog kolona?“  na internetskoj stranici Hrvatskog udruženja za neurogastroenterologiju i motilitet (https://www.hunm.hr/) na poveznici https://hunm.hr/hr/rome-iv-upitnik-imate-li-sindrom-iritabilnog-kolona, nakon koje će bolesnici koji zadovoljavaju uvjete za uključenje u istraživanje biti povratno kontaktirati od strane naših liječnika.

Samo zajedno kroz istraživanja možemo doprinijeti novim saznanjima u liječenju sindroma iritabilnog crijeva.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button