Zanimljivosti i savjeti - 6. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

Tri kralja jahahu… A koje su običaje donijeli u Hrvatsku?

Danas se slavi blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljanje. U Hrvatskoj se blagoslivlja voda, njome se blagoslivljaju kuće i obitelji, pjeva se, uklanja božićno drvce, a postoje i neki manje poznati običaji

sveta tri kralja-bogojavljanje

Sveta tri kralja ili Bogojavljanje je blagdan kojim se obilježava dolazak tri kralja, ili točnije, tri mudraca u Betlehem kako bi se poklonili tek rođenom Isusu Kristu. Ipak, na ovaj dan vladaju i neki običaji, poput uklanjanja božićnih ukrasa i raskićivanja drvca, a poznato je i kako je ovaj blagdan neradni dan. Prve nedjelje nakon Sveta tri kralja završava i božićno vrijeme.

Sveta tri kralja se još nazivaju i Gašpar, Melkior i Baltazar, iako u Bibliji zapravo nigdje ne pišu njihova imena. Oni su Isusu donijeli tri dara, tamjan, zlato i mast smirnu, a kako bi se ovaj blagdan obilježio na poseban način postoje i mnogi običaji diljem Hrvatske, o čemu piše portal Mirovina.hr.

Vodokršće

U Hrvatskoj se javlja običaj blagoslova vode na blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljanja, a tom vodom se onda blagoslivljaju kuće i obitelj – svećenici dolaze u domove i daju blagoslov, nakon čega dom dobije naljepnicu na kojoj se nalaze sveci, kao i inicijali kraljeva.

Osim toga, u nekim krajevima svećenik u crkvama blagoslivlja vodu i sol koju onda vjernici nose svojim kućama. Ovime se onda povremeno ili po potrebi mogu blagosloviti domovi ili štale i životinje u njoj, a po ovom običaju blagdan negdje nosi ime Vodokršće.

Pjesma kraljeva

U sjevernim kraljevima Hrvatske se na ovaj dan takozvani zvjezdari ili betlemari zamaskiraju u kraljeve, nose zvijezdu i čestitaju Božić uz pjevanje božićnih pjesama, a za nagradu mogu dobiti i darove poput jaja ili svinjske masti. Slično pjevanje i čestitanje uobičajeno je i u Dalmaciji gdje muškarci kolendaju, pjevaju božićne pjesme po kućama od Božića do Sveta tri kralja, navodi Morski.hr.

Obredno umivanje za bolje zdravlje

Na Sveta tri kralja se je nekada, za bolje zdravlje, u jutarnjim satima vršilo obredno umivanje. Stalo bi se na sjekiru, dok bi se u vodu stavili crvena jabuka, kovanica i šipak.

Strogi post i misa zahvalnica

U nekim krajevima se provodio i strogi post, dok u Novigradu Podravskom vjernici odlaze na misu zahvalnicu na brijegu Sveta tri kralja gdje se nalazi kapelica, piše Drava.info.

Uklanjanje božićnog drvca

Mnogima je upravo ovaj blagdan povod da raskite božićno drvce, uklone lampice i druge ukrase. A važno je i da se na ovaj dan ne smiju raditi nikakvi poslovi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button