Zanimljivosti i savjeti - 7. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava se u znak podrške medicinskim sestrama i primaljama

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja slavi rad medicinskih sestara i primalja te drugih zdravstvenih djelatnika koji daju nesebičan doprinos sprečavanju širenja koronavirusa

Svjetski dan zdravlja medicinske sestre porodilje zdravlje

Svjetski dan zdravlja kojeg obilježavamo 7. travnja, Svjetska je zdravstvena organizacija ove godine posvetila medicinskim sestrama i tehničarima te primaljama koje igraju ključnu ulogu u održavanju svjetskog zdravlja.

Medicinske sestre i drugi zdravstveni djelatnici nalaze se na prvoj liniji obrane od COVID-19. Oni nam diljem svijeta pružaju mecinsku skrb, prvi se susreću sa strahovima i upitima pacijenata, omogućavaju društveni dijalog te prikupljaju podatke za vrijedne kliničke studije. Bez njih, najkraće rečeno, ne bi bilo vrijednih povratnih informacija toliko važnih za struku i zdravlje.

Osuda okoline: Stigmatizacija oboljelih od novog koronavirusa

Iz tog je razloga ova godina proglašena godinom medicinskih sestara i primalja, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) podcrtat će njihov značaj s ciljem globalnog prepoznavanja vrijednosti njihova rada.

Medicinske sestre i primalje – ključne činjenice

Prema podacima SZO, sestre i primalje čine blizu 50% radne snage u zdravstvu. U svijetu vlada njihova nestašica, tj. procjenjuje se da svjetskom zdravstvu nedostaje 50% ove radne snage. Najviše ih nedostaje u Sjeveroistočnoj Aziji i Africi. A svijet će do 2030. godine trebati još 9 milijuna medicinskih sestara i primalja. Medicinske sestre igraju kritičnu ulogu u promociji zdravlja, zaštiti od bolesti i provedbi primarne medicinske skrbi. One osiguravaju potrebnu njegu u hitnim slučajevima i bit će ključan čimbenik u ostvarenju univerzalnog prava na liječenje. Da bi se postigao ideal zdravstvene skrbi za sve, bit će potrebno imati dovoljan broj dobro uvježbanih i educiranih medicinakih sestara i primalja. A koje će dobiti širu podršku društva te biti adekvatno nagrađene za kvalitetnu skrb koju osiguravaju pacijentima. Ovaj ideal ima i svoju realnu ekonomsku podlogu.

Kako navodi SZO: „Ulaganje u medicinske sestre i primalje daje dobar povrat uloženih sredstava. Izvještaj UN-ove Komisije za zapošljavanje u zdravstvu i ekonomski rast navodi kako ulaganja u edukaciju i stvaranje radnih mjesta u zdravstvu i socijalnom sektoru rezultira trostrukim povratom u područjima poboljšane zdravstvene zaštite, globalne zdrastvene sigurnosti i inkluzivnog ekonomskg rasta.“ U tom smislu valja istakuti podatak da 70% zdravstvene (i socijalne) radne snage čine žene u usporedbi s ostalim sektorima zapošljavanja gdje ova brojka iznosi 41%. Žene su, dakle, primarna radna snaga u području medicinske skrbi i porodiljstva.

Kako možemo podržati medicinske sestre i primalje?

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organzacije, tri su načina na koje ih možemo podržati kako bi stekle bolji status u društvu ili uvjete na poslu:

  • Pokažite im zahvalnost – medicinske sestre, primalje i drugi zdravstveni radnici na prvoj su liniji bojišnice protiv COVID-19. Zahvalite im i pokažite im koliko ih cijenite. Kao njihovi pacijenti podijelite na društvenim mrežama svoja razmišljanja o tome zašto mislite da je njihov rad od vitalne važnosti za društvo.
  • Utječite na ljude koji donose odluke – bez obzira jeste li pacijent ili zdravstveni djelatnik, podijelite vašu zabrinutost njihovim položajem i pokušajte utjecati na ljude koji kreiraju javno mnijenje ili donose odluke u društvu
  • Ako treba, potpišite peticiju – peticije su dobar način kojim možete pokazati širu podršku i želju za pozitivnim promjenama.

A kakvo je stanje u Hrvatskoj?

Prema dostupnim podacima za Hrvatsku, a koje navodi N1: „ Medicinske sestre i medicinski tehničari čine najbrojniju profesionalnu skupinu u zdravstvenom sustavu, gotovo polovicu od ukupno zaposlenih zdravstvenih radnika, ukupno 44,4 posto.“

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ističe da je u zdravstvenim ustanovama zaposleno ukupno 30.413 medicinskih sestara, od kojih je 23.859 sa srednjom stručnom spremom, 6.289 je prvostupnica sestrinstva, te 265 visoko obrazovanih medicinskih sestara.
Prema nekim procjenama, u Hrvatskoj nedostaje od 8.000 do 12.000 medicinskih sestara, a prema podacima Komore medicinskih sestara do 31. 12. 2017. status mirovanja članstva zbog odlaska na rad u inozemstvo zatražilo je 926 medicinskih sestara. Taj se broj dakako povećao u posljednje dvije godine.

Korona virus infodemija

Svjetska zdravstvena organizacija obuzdava “infodemiju” korona virusa

Prekomjerne količine informacija vezanih uz novi korona virus mogu itekako naštetiti provođenju aktivnosti kojima se obuzdava širenje virusa

SAZNAJTE VIŠE

Možda nas Svjetski dan zdravlja te nesebično zalaganje zdravstvenih radnika u sadašnjim uvjetima pandemije koronavirusa potakne da preispitamo njihov položaj i vrijednu ulogu koju igraju u našem društvu

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button