Zanimljivosti i savjeti - 11. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

Svjetski dan bolesnika: budimo podrška svim oboljelima

Prva i, nadamo se, posljednja godišnjica pandemije novog koronavirusa naglasila je važnost odgovarajuće brige o bolesnicima, poštivanja njihovih prava, ali i uloge svih onih koji o njima skrbe

Svjetski dan bolesnika pandemija bolesnici prava bolesnika

Točno dva tjedna dijeli nas od prve godišnjice novog koronavirusa u Hrvatskoj. Od tog 25. veljače kada je prof. Markotić objavila da je kod mladića koji se je vratio s utakmice u Milanu potvrđen koronavirus do danas, prošao je, složili bi se mnogi, cijeli jedan život. Iz dana u dan naša je pažnja usmjerena prema bolnicama i zdravstvenom sustavu u cjelini kojeg je jedan malen, oku nevidljivi mikroorganizam, gotovo posve pokorio.

Više nego ikada raspravlja se o zdravstvenoj skrbi i njezi oboljelih, pa tako možemo reći da Svjetski dan bolesnika kojeg obilježavamo danas, 11. veljače, doista zaslužuje pažnju.

Utemeljenje Svjetskog dana bolesnika, piše na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, je 13. svibnja 1992. g. objavio sveti otac Ivan Pavao II, a inicijativa za obilježavanje ovoga dana potječe iz 1991. g. kada je pokojni papa doznao da boluje od Parkinsonove bolesti. Kao datum obilježavanja Svjetskoga dana bolesnika određen je 11. veljače na koji se u Katoličkoj Crkvi svetkuje Majka Božja Lurdska čije je svetište u Lourdesu vjernicima poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima i kao okupljalište mnogih bolesnika koji ondje mole za svoje zdravlje.

Usprkos znatnom tehnološkom napretku i terapijskim inovacijama koje odlikuju modernu medicinu, pojam bolesti i danas sa sobom neminovno nosi obilježje stigme. Stigmatizacija oboljelih bila je, nažalost, i predmetom brojnih rasprava tijekom ove pandemije COVID-19 bolesti.

Primjerena skrb i poštivanje prava

Cilj Svjetskoga dana bolesnika jest poticanje svijesti o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanja njihovih prava i empatije koju svaki od njih zaslužuje. Time se ujedno sve ljude potiče da promisle o vlastitim mogućnostima sudjelovanja u brizi za oboljele. Proteklih smo se mjeseci osvjedočili i koliko je teško prihvatiti nemogućnost da posjetimo i osobno podržimo naše voljene u bolnicama, no istovremeno smo krenuli u akciju solidarno pružajući pomoć onima koji zbog samoizolacije nisu mogli niti do dućana. Bilo da je bila riječ o članu obitelji, susjedu ili nepoznatom volonteru, osjećaj da nismo sami te da postoje oni koji brinu o našem zdravlju, ulijevala nam je snagu i sigurnost.

U zdravstvenoj je skrbi, osim stručne pomoći, osobito važan humani pristup i emocionalna podrška oboljelima. Niti jedan se bolesnik, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazi ili okolnosti koje su dovele do razvoja bolesti, ne bi trebao osjećati odbačenim, zaboravljenim ili krivim za vlastitu bolest.

Povodom Svjetskoga dana bolesnika ističu se i sljedeća prava koja pripadaju svakome od nas u ulozi bolesnika, a koja su definirana Zakonom o zaštiti prava pacijenata (NN 169/04, 37/08):

  • pravo na suodlučivanje i pravo na obaviještenost
  • pravo na prihvaćanje odnosno odbijanje medicinskih postupaka ili zahvata
  • pravo na povjerljivost
  • pravo na privatnost
  • pravo na pristup medicinskoj dokumentaciji
  • pravo na zaštitu pri sudjelovanju u kliničkim ispitivanjima
  • pravo na pritužbu.

Zahvalnost svima koji brinu o bolesnicima

Obilježavanjem ovog dana se izražava i zahvala svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji skrbe za bolesnike na trudu i humanosti koju iskazuju svojim samoprijegornim radom.

pocinje cijepljenje opce populacije COVID-19 koronavirus

Kreće cijepljenje: tko prvi dolazi na red, kako će se sve organizirati

Počinje cijepljenje opće populacije protiv bolesti COVID-19, pri kraju je cijepljenje u domovima za starije

SAZNAJTE VIŠE

Odlukom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) cijela je 2021. godina određena kao Međunarodna godina svih djelatnika u području zdravstva i skrbi za pacijente. Jednogodišnjom kampanjom koja se odvija pod sloganom „Štiti. Ulaži. Zajedno.“ („Protect. Invest. Together.“) poziva se na prepoznavanje važnosti svih zdravstvenih djelatnika, kao i na osiguravanje uvjeta za pružanje sigurne zdravstvene zaštite, ne samo tijekom pandemije, već i u svako doba.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button