Zanimljivosti i savjeti - 14. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Prigodna priča uz Dan zaljubljenih: Legende o svetom Valentinu

Postoje barem tri legende o svecu po kojem nosi ime Dan zaljubljenih odnosno Valentinovo, no bile one točne ili ne, ipak je u svemu najvažnija – ljubav

Dan zaljubljenih Valentinovo Sveti Valentin ljubav

Blagdan Svetog Valentina, Valentinovo, odnosno Dan zaljubljenih jedan je od omiljenih datuma u kalendaru kojim se slavi ljubav. Iako nosi ime po kršćanskom svecu, obilježavanje Valentinova seže još u doba Rimskog Carstva te se povezuje s festivalom rimskih bogova Fauna i Luperka, odnosno blagdanom plodnosti koji se odigravao sredinom veljače. Tim festivalom poznatim kao Luperkalija slavio se dolazak proljeća, a uključivao je rituale plodnosti uz puno golotinje te uparivanje muškaraca i žena lutrijom. No krajem 5. stoljeća papa Gelazije zabranio je poganski blagdan te ga zamijenio blagdanom Sv. Valentina, a kao dan ljubavi počeo se slaviti negdje u 14. stoljeću.
No u legendama o tome tko je bio sveti Valentin po kojemu Valentinovo nosi ime vlada mala zbrka.

Valentinovo: Vrijeme je za najljepše liječenje na svijetu, terapiju ljubavlju

Biskup Valentin

Spomenimo, za početak, sv. Valentina o kojemu najčešće čitamo u domaćim medijima na ovaj dan. Riječ je o biskupu grada Terni u Umbriji nedaleko od Rima, kojeg je za biskupa zaredio drugi svetac, sv. Felicijan, 197. godine.
Mučeničku smrt pretrpio je u 63. godini (270. godine). Na mjestu na kojem je pokopan podignuta je crkvica, a početkom 17. stoljeća sazidana je i katedrala. U Ternijskoj katedrali i danas se čuva svečevo tijelo.

Iako se smatra da je Valentinovo u Hrvatsku stiglo iz Amerike, u Međimurju već odavno postoji narodni običaj da se djeci na blagdan Sv. Valentina ostavljaju peciva u obliku ptica u dvorištu uz objašnjenje da se na taj dan „ftičeki ženiju“

Vjenčanja u tajnosti

No s engleskoga govornog područja širi se druga priča, puno romantičnija, koja spominje svećenika Valentina (ne spominje se biskup) koji se oglušio na odredbe cara Klaudija Gotskog te je u tajnosti obavljao vjenčanja. Naime, car je naredio da se njegovi vojnici ne smiju ženiti ili zaručivati jer je smatrao da se oženjeni ili zaručeni vojnici ne bore srčano.
Valentin je ulovljen i bačen u tamnicu, a večer prije Luperkalija, 14. veljače, odrubljena mu je glava. Nedugo nakon smrti narod ga je proglasio svecem.

Od vašeg Valentina…

Enciklopedija Britannica pak priču o Valentinovu počinje još jednom varijacijom legende o svećeniku Valentinu kojeg je mučio car Klaudije Gotski oko 270. godine. On se sprijateljio s kćeri njegova tamničara koju je, prema nekim izvorima, čak izliječio od sljepoće. Napisao joj je pismo i potpisao „od vašeg Valentina“ (na engleskom: „from your Valentine“. Taj se potpis udomaćio u ljubavnim pismima koja se šalju u Americi u povodu Dana zaljubljenih, a „Valentine“ je postao sinonim za tajnog obožavatelja).

Platonska ljubav podrazumijeva suptilnije užitke od seksa

Filozofiranje o ljubavi u grčkom stilu: što nas je učio Platon

Neki parovi koji su se dugo uzdržavali od konzumiranja svoje veze, u trenutku kad su se prepustili i tjelesnim...

SAZNAJTE VIŠE

Bilo kako bilo, Valentinovo je danas prošireno diljem svijeta te se na taj dan mnogi zaručuju, sklapaju brakove ili pak počinju veze. Iako se smatra da je Valentinovo u Hrvatsku stiglo iz Amerike, u Međimurju već odavno postoji narodni običaj da se djeci na blagdan Sv. Valentina ostavljaju peciva u obliku ptica u dvorištu uz objašnjenje da se na taj dan „ftičeki ženiju“.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button