Zanimljivosti i savjeti - 1. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Položen kamen temeljac za izgradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

Na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ održano je svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

Centar za kvalitetu i sigurnost hrane - naslovna

U srijedu, 31. srpnja, i službeno je pokrenuto najveće ulaganje u sustav javnog zdravstva u Hrvatskoj u posljednjih 50 godina! Svečanosti polaganja kamena temeljca budućeg Centra za sigurnost i kvalitetu hrane prisustvovali su brojni visoki uzvanici te osobe iz javnog života Grada Zagreba.

Projekt osnivanja Centra za sigurnost i kvalitetu hrane pokrenuli su Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, koji su prepoznali sve značajniju potrebu građana za izvornim načinom prehrane, kao i potrebu za unaprjeđenjem znanstvene i istraživačke infrastrukture ne bi li se poboljšala kvaliteta i dostupnost istraživanja kao podrška jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i društvenom razvoju.

Uz pomoć moderne istraživačke infrastrukture, ideja je da Centar postane regionalna znanstveno-istraživačka platforma koja će privlačiti vrhunske znanstvenike, nove znanstveno-istraživačke projekte, ali i pridonijeti poboljšanju kvalitete života građana Hrvatske

Veliki iskorak za naše javno zdravstvo

Što će Hrvatska dobiti realizacijom ovog projekta? Poboljšat će se kontrola  kvalitete hrane na dobrobit potrošača, ali i proizvođača. Centar će pomoći hrvatskim proizvođačima da svoje proizvode što bolje plasiraju na domaće i inozemna tržišta, posebno unutar EU, te da za svaki od njih imaju garanciju da je proizveden na hrvatskom tlu.

Osnivanjem Centra omogućava se  jedan veliki iskorak u području javnozdravstvenog djelovanja pa se s pravom može reći da je  njegova izgradnja najveće ulaganje u sustav javnog zdravstva u posljednjih 50 godina u Republici Hrvatskoj.

Da se radi o iznimno vrijednom projektu od nacionalnog interesa govori i činjenica da će budući Centar za sigurnost i kvalitetu hrane biti jedina ustanova u Hrvatskoj i regiji koja će pružati sveobuhvatne istraživačke i analitičke usluge građanima i subjektima u poslovanju s hranom, neophodne za utvrđivanje kvalitete te zdravstvene ispravnosti i sigurnosti hrane.

Potvrda geografskog porijekla hrane

U budućem će se Centru  izotopnom analizom napokon moći utvrditi geografsko porijeklo hrane, odnosno dobit će se potvrda da prehrambeni proizvod uistinu potječe iz Hrvatske, a moći će se i precizno odrediti iz kojeg dijela zemlje dolazi. Također, osnivanjem Centra osnažit će se istraživački i analitički kapaciteti u području sigurnosti i kvalitete hrane te ojačati konkurentnost hrvatskih proizvođača hrane i njihova zaštita na domaćem i inozemnom tržištu. Centar će poslužiti i kao razvojni laboratorij te edukativno-znanstveni poligon za studente koji će u njemu moći provoditi svoju edukaciju i usavršavanje, osobito praktikume i stručnu praksu sukladno uvjetima koje studenti imaju u Europskoj Uniji. Također, planirano je zapošljavanje 12 novih znanstvenika, čime će se uvelike doprinijeti povećanju kvalitete stručnih i znanstvenih istraživanja.

hitna pomoć

Hitna pomoć: Na motociklima spašavaju živote Zagrepčana

“Posebno smo ponosni na činjenicu da su timovi na motociklu tijekom 2017. godine započeli devet reanimacija, od kojih je...

SAZNAJTE VIŠE

Regionalna znanstveno-istraživačka platforma za vrhunske znanstvenike

Uz pomoć moderne istraživačke infrastrukture, ideja je da Centar postane regionalna znanstveno-istraživačka platforma koja će privlačiti vrhunske znanstvenike, nove znanstveno-istraživačke projekte, ali i pridonijeti globalnom fondu znanja te u konačnici i poboljšanju kvalitete života građana Hrvatske.

Projekt osnivanja Centra trajat će ukupno četiri godine, a njegovu važnost prepoznali su Vlada RH, Grad Zagreb ze Europska Unija iz čijeg se fonda za regionalni razvoj i sufinancira ovaj projekt. Dovršenje projekta očekuje se 1. listopada 2022. godine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button