Zanimljivosti i savjeti - 31. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Pokrenut sustav eLijekovi – nacionalna baza svih lijekova u Hrvatskoj

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) objavio je internetsku poveznicu preko koje svaki građanin može pristupiti nacionalnoj bazi lijekova dostupnih u Hrvatskoj te provjeriti cijene i nestašice, neovisno o tome nalaze li se na listi HZZO-a ili ne

elijekovi nacionalna baza lijekova hzzo

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u suradnji s partnerima Ministarstvom zdravstva i Agencijom za lijekove i medicinske proizvode završio projekt „eLijekovi – Integrirani informatički sustav za upravljanje lijekovima“.

Ovim projektom stvorena je nacionalna baza svih lijekova dostupnih u Republici Hrvatskoj, neovisno o tome nalaze li se na listi HZZO-a ili ne.

Bazi se može pristupiti putem poveznice https://elijekovi-hzzo.gov.hr/, kao i putem sustava e-Građani.

Naime, ovim projektom nadograđena je postojeća usluga u sustavu e-Građani, „Realizirani recepti“ te je omogućena provjera svih podataka o lijekovima koje pacijent uzima ili ih je uzimao u posljednjih šest mjeseci. Jednostavnim klikom na poveznicu pacijenti će moći dohvatiti sve podatke o tim lijekovima iz baze eLijekovi, kao i prijaviti sumnju na nuspojavu.

Sustav omogućuje i provjeru interakcija lijekova

Osim baze eLijekovi i nadogradnje usluge „Realizirani recepti“, ovim projektom uspostavljen je i sustav za provjeru interakcija prilikom propisivanja i izdavanja lijekova. Liječnici će prilikom propisivanja, kao i ljekarnici prilikom izdavanja lijekova moći automatski provjeriti ulaze li lijekovi koje pacijent uzima u međusobne interakcije. Sustav je uveden kako bi se smanjilo istovremeno uzimanje lijekova koji ulaze u klinički značajne interakcije te posljedično smanjili neželjeni učinci jednog lijeka na drugi, a sve kako bi se postigli bolji ishodi liječenja.

Dodatno, kroz projekt je zdravstvenim radnicima omogućeno jednostavno i izravno prijavljivanje sumnji na nuspojave putem svojih aplikacija, uz korištenje već dostupnih podataka iz sustava.

proširena lista lijekova - evo koji su se lijekovi našli na listi

Proširena je lista lijekova u Hrvatskoj i omogućeno liječenje najtežih bolesti

Proširena lista lijekova sadrži više od 4.500 lijekova, od kojih je 80% na osnovnoj, besplatnoj listi - pročitajte koji...

SAZNAJTE VIŠE

Cilj projekta – jednostavna i sigurna razmjena podataka o lijekovima

Projekt je sufinanciran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, a cilj projekta je uspostava nacionalne baze lijekova kako bi se omogućila jednostavna i sigurna razmjena podataka o lijekovima, što je podloga za razvoj novih digitalnih usluga u području upravljanja lijekovima.

Cilj projekta je i povećanje sigurnosti primjene lijekova, jačanje uloge pacijenta u procesu liječenja i razvoj zdravstvene pismenosti, čime se postižu bolji ishodi liječenja i racionalizacija resursa.

Izvor: https://hzzo.hr/novosti/hzzo/elijekovi-nacionalna-baza-svih-lijekova-u-hrvatskoj

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button