Zanimljivosti i savjeti - 1. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Počinju besplatne radionice o kardio-pulmonalnom oživljavanju

Zaklada Hrvatska kuća srca najavljuje radionice o kardio-pulmonalnom oživljavanju za građane 3. i 10. prosinca

besplatne radionice o kardio pulmonalnom ozivljavanju

Zaklada Hrvatska kuća organizira besplatne radionice za građane o kardio-pulmonalnom oživljavanju 3. i 10. prosinca od 10 do 13 sati na Tribini Grada Zagreba (Kaptol 27).

Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti na https://ozivi.me/prijava/

Srčani zastoj se ne događa samo starim i bolesnim osobama. Brojni primjeri nam pokazuju da su žrtve iznenadne srčane smrti bili upravo sportaši u punoj snazi, koji dotada nisu ni od čega bolovali. S obzirom na to da se 80% srčanih zastoja događa izvan bolnice, najčešće kod kuće, postoji mogućnost da će svatko od nas jednom u svom životu upravo biti svjedok srčanog zastoja te da će ta žrtva možda biti netko nama blizak.

Smrtnost od srčanog zastoja u Hrvatskoj

U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, dakle 24 osobe u jednom danu. Za sada nema točnih epidemioloških podataka za našu zemlju o preživljavanju nakon izvanbolničkog srčanog zastoja, no procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj, preživi njih tek 5 do 10. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja.

Već nakon četiri minute srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen

Od trenutka kada osoba doživi srčani zastoj, izgledi za preživljavanje se smanjuju za 10% svake minute tijekom koje se ne provodi oživljavanje. Već nakon četiri minute srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen, a nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse za preživljavanje. Kao i u mnogim europskim zemljama, prosječno vrijeme potrebno hitnoj medicinskoj pomoći da stigne do osobe sa srčanim zastojem u Hrvatskoj iznosi 13 minuta.

Stoga, ukoliko se ne provodi oživljavanje do dolaska hitne medicinske pomoći, male su šanse da priča ovih osoba sretno završi.

Odazovite se edukativnim radionicama

„Pozivamo naše građane da se odazovu edukativnim radionicama o oživljavanju koje Zaklada Hrvatska kuća srca organizira dugi niz godina i nauče kako nekome spasiti život. U ovom adventskom razdoblju kada razmišljamo o darivanju, pozivam naše sugrađane da razmisle o ovoj poučnoj radionici i možda jednog dana zahvaljujući svojem znanju nekome daruju život“, izjavila je Ivana Portolan Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button