Zanimljivosti i savjeti - 11. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Martina Kosec

Oporavite tijelo i duh te otkrijte svoje mogućnosti kroz čudesne fraktale

Metoda fraktalnog crteža koju je osmislila ruska klinička psihologinja i obiteljska terapeutkinja može pridonijeti oporavku tijela i duha

Fraktali - terapija umjetnoscu

Kad razmišljamo o tome koja je svrha umjetnosti, tada je prvo što nam pada na pamet likovno izražavanje umjetnika i uživanje u likovnom djelu gledatelja.

No metoda fraktalnog crteža pokazuje nam još jednu svrhu – da stvaranje likovnog djela i njegovo gledanje može biti i terapeutskoga karaktera.

Fraktalni crteži

Metoda fraktalnog crteža specifična je metoda art terapije koja likovne elemente – crtu i boju – koristi kao alat za osobnu promjenu. Čak bismo mogli reći da je to metoda za razvoj pažnje i percepcije, za širenje svijesti putem umjetnosti.

Postoji nekoliko vrsta fraktalnih crteža: dijagnostički, korekcijski i umjetnički fraktali, fraktalne mandale, ruka zdravlja i fraktali podrške

Autorica metode je Tanzilija Polujahtova, ruska klinička psihologinja i obiteljska terapeutkinja, koja je ovu metodu razvila prije više od 25 godina.

Uvidjela je da crtanjem i bojenjem crteža možemo prvo nacrtati svoje unutarnje stanje, a zatim ga crtanjem novih crteža i korigirati.

Veza ruke i mozga

Ruka usko surađuje s mozgom. Kada joj damo olovku te pritom zatvorimo oči, ruka se počinje gibati na papiru i neprekinutom linijom crtati tijek svojih misli koji su zapisane u kori mozga.

Ruka potom odabire bojice također dok su oči zatvorene. Povezuje se s bojama i odabire upravo one koje svojom vibracijom odgovaraju vibraciji naših emocija.

Crtom i bojom na papiru prikazujemo svoje misli i emocije, potencijale i blokade, prošlost i budućnost. Takva vrsta crteža zove se inicijalni ili dijagnostički crtež. On nam je polazišna točka za daljnju fraktalnu avanturu.

Zatim uzimamo kemijsku olovku i bojice te stvaramo crtež prema pravilima metode fraktalnog crteža. Crtamo raznovrsne linije kojima stvaramo nove životne putove.

Palimo lampice u glavi i zapravo stvaramo nove neuronske veze. Bojicama bojimo polja brojnim nijansama.

Na crtežu stvaramo nove kombinacije boja koje su u ravnoteži i harmoniji, baš kao što i naš život, pun segmenata, postaje uravnotežen i harmoničan.

Boja kao lijek

Ova metoda može poslužiti kao korekcija i kao terapija, odnosno kao prevencija i kao pomoćni alat pri liječenju i iscjeljivanju. Fraktalni crteži imaju snažno terapeutsko djelovanje jer bojama u određenim pritiscima povećavamo energiju u tijelu te boju koristimo kao lijek.

Kad jednom naučimo pravila crtanja fraktalnih crteža, otvara nam se potpuno nov svijet likovnog stvaranja u kojem crte i boje možemo birati svjesno, u svrhu vlastite korekcije.

>>Psihologinja Jasna Cvetković Lay u svojoj knjizi “Darovito je, što ću sa sobom?” definira darovitu djecu kao onu koja, u područjima kojima se bave, dostižu značajno bolja postignuća od svojih vršnjaka.<<

Svaka od njih ima svoje značenje pa tako svjesnim odabirom kombinacija crta i boja možemo raditi ne samo na ukupnom zdravlju, nego i na samoostvarenju kroz odnose i posao.

Bez obzira koja vrsta crteža bila, ona omogućuje širenje sklada, mira, zadovoljstva i veselja u tijelu.

Ova metoda namijenjena je svima koji se ne boje držati olovku i bojice u ruci, a pritom nije potrebno imati umjetničko predznanje niti određenu razinu vještine u crtanju.

Fraktalne crteže jednako vole crtati djeca i odrasli. Preporuka za crtanje i bojenje za sve je ista, samo je pristup drugačiji.

Za djecu i odrasle

U Hrvatskoj se metoda fraktalnog crteža primjenjuje od 2011. godine, kad se autorica teksta upoznala s ovom metodom te od tada s veseljem radi s ljudima i širi informacije o fraktalnim crtežima.

Osmislila je program „Od fraktala do punog potencijala“ tijekom kojeg djeca istodobno razvijaju svoje kognitivne, emocionalne i socijalne snage.

Naime, crtajući fraktalne crteže djeca razvijaju pažnju i koncentraciju te sposobnost pamćenja i učenja.

Crtanjem i bojenjem smanjuju komplekse, strahove i nemire te razvijaju samopouzdanje i samopoštovanje, jačaju karakter i razvijaju potrebu za ostvarenjem vlastitih ciljeva.

Radom na razvoju motorike i senzorike utječemo na rani razvoj dječjeg mozga. No mozak se ne razvija samo kod djece.Neuroplastičnost mozga pokazuje da se mozak može mijenjati i poboljšavati i kod odraslih.

Tijekom crtanja svi postajemo mala djeca kojoj raznovrsne linije i šarene boje otkrivaju nov svijet – svijet vlastitih mogućnosti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button