Zanimljivosti i savjeti - 25. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Novi koronavirus: Potvrđen prvi slučaj u Hrvatskoj

U Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ hospitaliziran je mladić kojemu je dijagnosticirana bolest novog koronavirusa. Objavu za medije prenosimo u cijelosti.

Nacionalni krizni stožer Ministarstva zdravstva je danas 25.2.2020. obavijestio da je dijagnosticiran prvi slučaj bolesti novog koronavirusa 2019 (COVID-19, engl. CoronaVirus Disease-19) uzrokovanog infekcijom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj, u Zagrebu.

Oboljeli je mlađi muškarac u dobi 25 godina koji je doputovao iz pokrajine Lombardije (Milana) u Italiji 20. 2. 2020., gdje je zabilježena epidemija novim koronavirusom od 21. veljače, kada je zabilježeno naglo povećanje broja oboljelih osoba s lokalno stečenom infekcijom, posebice u dvije regije – Lombardija i Veneto.

Oboljeli je hospitaliziran u izolaciji u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu i trenutno je njegovo zdravstveno stanje stabilno. Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ ima odgovarajuće obučeno osoblje i opremu za pružanje potrebnog liječenja i skrbi, kao i osiguranje mjera za sprječavanje širenja infekcije.

Koronavirus

Je li strah opravdan: Činjenice koje moramo znati o koronavirusu

Posljednjih mjeseci intenzivno se spominje koronavirus, točnije njegov novi soj, a mediji šire brojne informacije, nerijetko polovične i pogrešne

SAZNAJTE VIŠE

Također, Nacionalni krizni stožer Ministarstva zdravstva i Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s mrežom zavoda za javno zdravstvo započeli su mjere preventivnih mjera prema kontaktima oboljelog radi smanjenja rizika širenja infekcije, koje uključuju prikupljanje podataka o izvoru i početku infekcije, kao i prikupljanje podataka o osobama koje su mogle biti izložene infekciji, kako bi se primijenile preventivne mjere sprječavanja daljnjeg širenja infekcije.

Novosti vezane uz koronavirus i preporuke vodećih svjetskih zdravstvenih organizacija:

Ovo je prvi slučaj infekcije novim koronavirusom koji nije bio neočekivan s obzirom na blizinu zabilježenih povećanih broja slučajeva oboljelih u Europi. Nacionalni krizni stožer Ministarstva zdravstva ima pripremljen protokol od početka pojave epidemije u Kini u siječnju 2020. prema preporukama vodećih svjetskih zdravstvenih organizacija (Svjetske zdravstvene organizacije, SZO, i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti , ECDC) te se provode sve potrebne mjere za otkrivanje i testiranje oboljelih sa sumnjom na infekciju virusom SARS-CoV-2, liječenja oboljelih s potvrđenom infekcijom, te sprječavanja daljnjeg širenja infekcije, kako bi se rizik prijenosa na druge ljude sveo na najmanju moguću mjeru, te obavještavanje i informiranje javnosti.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo podsjećaju sve koji su nedavno doputovali iz Kine, Južne Koreje ili pokrajine Lombardija i Veneto u Italiji i imaju simptome respiratorne infekcije (povišenu tjelesnu temperaturu i kašalj) da potraže liječničku pomoć (nazovu telefonski svog izabranog liječnika ili teritorijalno nadležnog epidemiologa i informiraju ga o simptomima i nedavnom putovanju, slijedeći sve ostale preporučene mjere prevencije iz nacionalnog protokola.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo također podsjećaju na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite:

  • redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola
  • kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke
  • izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, imaju povišenu temperaturu i kašlju

S obzirom na to da se situacija može brzo mijenjati, Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakodnevno oko 15 sati objavljuje najnovije informacije vezano uz bolest uzrokovanu novim koronavirusom i mjere zaštite na stranici www.hzjz.hr.

korona virus

Korona virus: Ovo su mjere smanjenja rizika kojih se treba pridržavati

Prvi slučajevi zaraze novom respiratornom bolesti čiji je uzročnik novi korona virus zabrinuli su javnost, a HZJZ donosi mjere...

SAZNAJTE VIŠE

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button