Zanimljivosti i savjeti - 7. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Nobel za medicinu trojici znanstvenika za otkriće virusa hepatitisa C

Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena je u ponedjeljak Britancu Michaelu Houghtonu i Amerikancima Harveyju Alteru i Charlesu Riceu za otkriće virusa hepatitisa C

nobelova nagrada za medicinu

Znanstvenici su nagrađeni za “izniman doprinos” u borbi protiv hepatitisa, “velikoga globalnog zdravstvenog problema koji uzrokuje cirozu i rak jetre” širom svijeta, stoji u objavi švedskog Instituta Karolinska. Vijest prenosimo s internetskog portala tportal.hr.

Jetra: Snažan organ koji vješto prikriva ozbiljne bolesti i zato dobro pazite

Tri oblika hepatitisa – A, B i C – mogu biti odgovorna za smrtni ishod od posljedica upale jetre.

No desetljećima je znanost poznavala samo viruse tipa A i B.

“Alter, Houghton i Rice uspjeli su izolirati virus koji uzrokuje hepatitis C, omogućivši otkriće uzroka preostalih slučajeva kroničnog hepatitisa, kao i krvne pretrage i nove lijekove koji su spasili milijune života”, stoji u priopćenju Instituta Karolinska.

Otkriće je omogućilo brz razvoj antivirusnih lijekova

“Zahvaljujući njihovu otkriću sada su dostupni vrlo osjetljivi testovi krvi na virus koji omogućuju brz razvoj antivirusnih lijekova za liječenje hepatitisa C”, stoji u obrazloženju.

Alter je zaslužan za identificiranje treće vrste hepatitisa, Houghton ga je izolirao, dok je Rice ponudio konačan dokaz o njegovu postojanju.

Osim zlatne medalje znanstveni trojac podijelit će i novčanu nagradu u iznosu od 10 milijuna švedskih kruna (1,1 milijun dolara).

Nobelova nagrada za medicinu prva je od šest koje će se dodijeliti do 12. listopada, a to su nagrade za fiziku, kemiju, književnost, mir i ekonomiju.

Dodjela u sjeni koronavirusa

Ovogodišnju dodjelu nagrade zasjenila je pandemija koronavirusa. Nobelova zaklada otkazala je ovogodišnji tradicionalni domjenak, središnji dio proslave koji se održava u prosincu, a uručenje medalja i diploma neće se održati uživo u Stockholmu, nego će laureatima biti uručene u njihovim domovima.

cijepljenje, hepatis

Hepatitis: Podmukla bolest od koje strada jetra, a cijepljenje može pomoći

Obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa 28. srpnja koristan je podsjetnik kako pobijediti tu podmuklu bolest koja najčešće dolazi “u paketu”...

SAZNAJTE VIŠE

Ovogodišnji dobitnici na proslavu će biti pozvani zajedno s laureatima iz 2021. godine, uz uvjet da pandemija do tada popusti.

Izvor: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/nobel-za-medicinu-trojici-znanstvenika-za-otkrice-virusa-hepatitisa-c-20201005

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button