Zanimljivosti i savjeti - 19. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Može li prekomjerna blagdanska kupovina izazvati ovisnost?

Potaknuti mnogobrojnim oglasima, tijekom blagdana nerijetko trošimo iznad svojih mogućnosti kako bismo osigurali lijep i bogat stol za svoje najmilije. No potrebna je doza opreza

Ovisnost o kupovini

Mnogi od nas će, iako nerado, priznati da su tijekom pripreme za blagdane potrošili više nego što im budžet dopušta.  

Takvo ponašanje ne čudi s obzirom na to da za takve prilike želimo osigurati obilje, makar  i prešli u minus na računu.

Prekomjerna kupovina

Jedna od najvećih zamki prekomjernih kupovina jest ta da stvara destruktivnu ovisnost koja može odvesti u financijsku katastrofu.

Kao i kod ostalih ovisnosti, riječ je o impulzivnom ponašanju i nedostatku kontrole nad vlastitim pobudama

Ovisnost o kupovini može imati negativne posljedice na svim područjima nečijeg života: poslovnom, obiteljskom i financijskom planu. Zato je važno prepoznati znakove razvoja ovisnosti o kupovini kod članova obitelji i, ako je potrebno, intervenirati. Često se rješavanju ove ovisnosti mora pristupiti višestruko i proces je dugotrajan.

Prepoznavanje ovisnosti

Prekomjerno trošenje je uobičajena pojava, ali treba znati prepoznati simptome koji upućuju na mogućnost razvoja ovisnosti o kupovini.

Dakle, ako bilo koji od sljedećih primjera ponašanja opisuje vaše potrošačke navike,budite oprezni i prema potrebi potražite stručnu pomoć.

  • trošite iznad svojih financijskih mogućnosti
  • kupujete zbog osjećaja depresije, ljutnje ili usamljenosti
  • tijekom kupovine osjećate nalete uzbuđenja i euforije
  • osjećate se krivim, neugodno vam je i pokušavate sakriti svoje navike
  • vaše navike utječu na privatne veze s drugima
  • trošenje sredstava s više računa kao pokušaj žongliranja problema

Liječenje ovisnosti

Ne postoji standardizirani pristup liječenju ovisnosti o prekomjernoj kupovini. Naime, mogućnosti su brojne, a stručnjaci ističu lijekove poput antidepresiva, programe stručne pomoći i  profesionalna savjetovanja.

Kod ovisnika o kupovini koji pokazuju znakove depresije, najučinkovitija terapija su antidepresivi. Iako, preporuke stručnjaka sve više idu u smjeru programa kognitivnog ponašanja. Isto tako, savjetovanje o kreditima ili dugovima kod profesionalnih financijskih savjetnika može biti od pomoći. Sve više ljudi prepoznaje benefite rada s terapeutom za rješavanje problema ovisnosti o kupnji. Uz pomoć terapeuta, ovisnik će otkriti koja je skrivena potreba koja ga tjera na takvo ponašanje.

Rad s terapeutom može pomoći ljudima da steknu veću emocionalnu svijest i razviju zdrave strategije reguliranja emocija

U konačnici, cilj je tijekom vremena razviti više prilagodljivih vještina koje vode uravnoteženijem i manje destruktivnom životnom stilu.

Svakako treba istaknuti i ulogu obitelji i bliskih prijatelja kojima se ne bismo trebali ustručavati obratiti za pomoć ako imamo problem.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button