Zanimljivosti i savjeti - 1. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Dvojezične ljubavi: Mozak lakše usvaja strani jezik kada učimo – od srca

Strani jezici obično se uče zbog posla, polaganja raznih ispita, putovanja... a vjerojatno je “najslađa“ i najizazovnija motivacija za učenje jezika – ljubav

strani jezik, učenje, ljubav, dvojezične ljubavi

Učimo li doslovce od srca, lakše i brže usvajamo nova znanja, kako o stranom jeziku, tako i svim “popratnim pojavama“ - to je ustvari životna škola.

U današnjem premreženom svijetu ljubav spaja ljude iz najrazličitijih kultura i podneblja koji se pritom nađu pred takozvanom jezičnom barijerom.

Doduše, mnogi se snalaze s kakvim-takvim znanjem engleskoga kao “univerzalnoga“ jezika, jer i oni koji nisu izvorni engleski govornici često poznaju barem njegove osnove. Time nastoje premostiti međusobno nepoznavanje svojih materinjih jezika, no je li to dovoljno?

Učenje stranog jezika zbog ljubavi

Ako veza postane ozbiljna, s vremenom će osobi koja ne govori materinji jezik svoga partnera biti sve važnije da ne bude “autsajder“ među njegovom/njezinom rodbinom, prijateljima, kolegama s posla, susjedima…

Ponajprije je važno da kroz poznavanje jezika svoga partnera, osoba zna dovoljno o njemu/njoj. Jer, koliko god “iščitavali“ nečije misli i osjećaje iz pogleda i govora tijela, razgovor je temelj izražavanja. Nerazumijevanje jezika i “težak“ izgovor mogu biti simpatični, ali mogu izazvati i velike nesporazume.

obitelj, dijete, djeca, smijeh, sreća

Bilingvizam: Što kada dijete odrasta u dvojezičnoj obitelji?

Mješoviti brakovi više nisu rijetkost, a mnogi odlaze živjeti i raditi u inozemstvo pa se često postavlja pitanje kojim...

SAZNAJTE VIŠE

Mnogo je prednosti u situaciji kada se strani jezik nastoji savladati zbog ljubavi. Učimo li doslovce od srca, lakše i brže usvajamo nova znanja, kako o stranom jeziku, tako i svim “popratnim pojavama“ – to je ustvari životna škola.

Savjeti za lakše savladavanje jezika

  • Nađete li se u inozemstvu, najbrži način da se uklopite jest da se “stopite“ s tamošnjom kulturom. Učite kroz svakodnevnu komunikaciju s ljudima na koje nailazite, promatrajući pritom njihove običaje i navike. Ako pak u vlastitoj sredini nastojite nekome prenijeti svoj jezik i običaje, naučit ćete gledati svijet očima druge osobe. Na taj način možete otkriti mnogo toga novoga o stvarima koje su vam se dosad podrazumijevale same po sebi.
  • Ljubav omogućuje usvajanje “živoga“ jezika s lokalnim osobitostima, za razliku od jezika iz rječnika i udžbenika. No, postoji li mogućnost da se jezik “izbrusi“ na nekom tečaju kako bi se poboljšalo znanje iz službenog izgovora, pravopisa i gramatike, svakako to valja učiniti.
  • Kroz međusobno učenje jezika može se otkriti mnogo toga o partneru. Primjerice, koliko je (ne)strpljiv i (ne)spreman na toleranciju i kompromis, na koji način rješava probleme, koliko je otvoren za nove spoznaje… Uslijed toga ljubavna veza može se produbiti ili se pak može dogoditi da ljudi otkriju kako ustvari nisu jedno za drugo.
  • Komunikacija na više jezika povoljno utječe na mozak. Povećava se aktivnost moždanih stanica, a time i sposobnosti “procesuiranja“ informacija i pamćenja, ali i suočavanja s novim izazovima. Takvo poboljšanje kognitivnih vještina dobro je za zdravlje. Brojna istraživanja pokazala su da bilingvizam (dvojezičnost) odnosno multilingvizam (višejezičnost) znatno smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button