Zanimljivosti i savjeti - 27. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Mit ili istina: utječe li seksualna aktivnost na sportsku izvedbu?

Rasprave o utjecaju seksa na sportsku izvedbu datiraju još od antičkih vremena. Čak i danas postoje dvije struje – oni koji su uvjereni u povoljno djelovanje intimnih odnosa te oni koji smatraju da je apstinencija najbolji izbor.

seks prije natjecanja ili apstinencija

Prema povijesnim zapisima, u drevnoj Grčkoj i Rimu su se atleti uoči natjecanja običavali suzdržavati od spolnih odnosa jer smatralo se da će tako očuvati energiju, žestinu i usredotočenost.

Za i protiv

Antički običaj apstinencije navodno je i danas uvriježen u svijetu sporta, među ostalim zbog uvjerenja da seksualna aktivnost smanjuje razinu testosterona koji je bitan za mišićnu snagu i izdržljivost. Testosteron je najpoznatiji kao muški hormon, no ima važnu ulogu i u ženskom organizmu. Također je rašireno uvjerenje da seks nedugo prije sportskog natjecanja povećava iscrpljenost i dekoncentraciju, pa bi se to moglo nepovoljno odraziti na rezultate.

Kada i zašto se određuje razina spolnih hormona u tijelu?

S druge strane, mnogi smatraju da seks može povoljno djelovati na sportsku izvedbu jer ima opuštajući i rasterećujući učinak.

O takvoj povezanosti seksualnih i sportskih aktivnosti puno se govori, ali i argumenti „za“ i „protiv“ imaju malo znanstvenog pokrića. Budući da su istraživanja na tu temu u svijetu prilično rijetka a proturječna, neki znanstvenici odlučili su „pročešljati“ razne baze podataka i sustavno ih analizirati.

Što su pokazale znanstvene analize?

Prva sveobuhvatna analiza o utjecaju seksa na sportsku izvedbu provedena je pod vodstvom Laure Stefani, profesorice sportske medicine na Sveučilištu u Firenci, a objavljena je 2016. u časopisu Frontiers in Physiology.

Drugu analizu proveli su profesor sportske medicine Gerald Zavorsky te specijalistica ginekologije i kirurgije Rebecca Ann Brooks s američkog Sveučilišta California Davis, a objavljena je 2022. u časopisu Nature.

Temeljem tih analiza izneseni su sljedeći zaključci:

  • Seksualna aktivnost ne uzrokuje „pad“ testosterona koji navodno smanjuje sportsku izvedbu. Štoviše, neka istraživanja su pokazala da se razina testosterona i kod muškaraca i kod žena povećava nakon seksa.
  • Potrošnja energije pri seksualnoj aktivnosti nije tako velika kao što se općenito smatra. U prosjeku se pri seksu sagori do 50-ak kalorija, što je jednako usponu stepenicama na drugi kat. Čak i ako je seks „živahniji“ i dugotrajniji, to za sportaše ne bi trebalo biti posebno iscrpljujuće. Veći problem može biti manjak sna te seks u kombinaciji s nezdravim navikama poput cigareta, alkohola i droge. 
  • U danima uoči sportskog natjecanja, sama seksualna aktivnost nema nepovoljan utjecaj na snagu i izdržljivost. Doduše, neka istraživanja su pokazala da se seks neposredno prije natjecanja (točnije, u roku od dva sata) ipak može malo nepovoljnije odraziti na spremnost i rezultate.

Bez čvrstih dokaza i relevantnih podataka

Ukratko, prema spomenutim analizama, nema čvrstih dokaza da se apstinencijom ili pak seksom uoči sportskog natjecanja može ciljano poboljšati izvedba. Seksualnost je vrlo individualna i vrlo složena jer svatko ima drukčija životna iskustva i stavove.

hormoni i raspoloženje i mentalno zdravlje

Kako hormoni utječu na raspoloženje i mentalno zdravlje

Hormoni utječu na naše svakodnevne aktivnosti, ponašanje, način izražavanja emocija te su rezultat interakcije endokrinog i živčanog sustava.

SAZNAJTE VIŠE

Obje analize također upozoravaju da je premalo znanstveno relevantnih podataka za bilo kakvo generaliziranje. Premda se utjecaj seksa na sport (osobito prije natjecanja) proučava već šezdesetak godina, u tome je sudjelovalo vrlo malo ispitanika, većinom muškaraca.

U istraživanjima nisu uzeti u obzir drugi važni čimbenici poput spavanja, prehrane i životnih navika, koji mogu biti itekako važni za sportsku izvedbu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button