Zanimljivosti i savjeti - 6. srpnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Međunarodni dan ljubljenja: Kako se ljubi i pozdravlja diljem svijeta?

Međunarodni dan ljubljenja, kojeg obilježavamo 6. srpnja, idealna je prilika za istraživanje raznolikih načina pozdravljanja u različitim kulturama. Poznavanje ovih razlika može pomoći kod izbjegavanja nesporazuma i pokazivanja poštovanja prema drugim kulturama

ljubljenje pozdravljanje poljubac

Poljupci su univerzalna gesta, ali njihovo značenje i način na koji se prakticiraju variraju od kulture do kulture. U nekim društvima, ljubljenje je rezervirano za intimne trenutke, dok je u drugima uobičajen način izražavanja prijateljstva i poštovanja. Različite tradicije ljubljenja mogu izazvati konfuziju, ali i fascinaciju među ljudima koji odluče otputovati u nove ili udaljene destinacije.

Otkrijmo kako se ljubljenje i pozdravljanje manifestiraju u različitim dijelovima svijeta i što nam to govori o tim kulturama. Možda će vam ovo pomoći da lakše otklonite dileme o tome trebate li nekoga na odredištu samo pozdraviti gestom ruke, rukovati se s njime ili pak običaj nalaže da je dobro da se poljubite u obraz.

Poljupci u obraz

U mnogim europskim i latinoameričkim zemljama, poljupci u obraz uobičajen su način pozdravljanja. Primjerice, u Meksiku i Kolumbiji jedan poljubac je dovoljan, dok se u Italiji, Mađarskoj i Brazilu ljube oba obraza. U Ekvadoru žene primaju jedan poljubac u desni obraz, dok se u Poljskoj, Austriji, Rumunjskoj, Mađarskoj i Slovačkoj često prakticira ljubljenje žene u ruku kao znak poštovanja.

Tri poljupca – tradicija u mnogim europskim zemljana

U nekim europskim zemljama, poput Nizozemske, Švicarske, Slovenije, Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije, ljudi se pozdravljaju s tri poljupca u obraz, ponegdje uz pravilo da se počinje s desnim obrazom. U Francuskoj broj poljubaca ovisi o regiji – u Provansi se ljubi tri puta, dok se u Nantesu daju četiri poljupca. Iako su Francuzi poznati po „francuskom poljupcu“, nikako vam ne savjetujemo da kao pridošlica prakticirate ovaj vid intimnog zbližavanja je nije primjeren za pozdravljanje sa strancima.

Poljupci na usne ili zračni poljupci – gdje je što primjerenije?

U Južnoj Africi i Australiji, poljubac na usne sa zatvorenim ustima uobičajen je među prijateljima u ruralnim područjima. Vama kao putniku u ove krajeve ne savjetujemo da to činite.

S druge strane je „zračni poljubac“ kojeg često viđamo u filmovima gdje ga prati nezaobilazni uzvik „mwah, mwah“. Zračni poljubac uključuje gestu „ljubljenja“ zraka dok se obrazi lagano dodiruju. Popularan je u Belgiji i dijelovima Italije, kao i u Španjolskoj gdje se daju dva zračna poljupca, počinjući s desnim obrazom. Muškarci u tim kulturama često preferiraju rukovanje umjesto ljubljenja – čisto da ne biste napravili nepriličnu gestu.

„Eskimski“ poljupci trljanjem nosa o nos

Trljanje nosa o nos, obraz ili čelo, poznato je kao „eskimski poljubac“. Riječ je o tradicionalnom pozdravu među Inuitima na Arktiku, mongolskim nomadima iz pustinje Gobi i Maorima na Novom Zelandu. Ako vam ovaj način pozdravljanja izgleda neobično, vjerujte da ima posve jednostavno objašnjenje – zbog hladne klime, Eskimi na sjeveru vrlo su dobro „zabundani“ u krzno tako da im samo nos i oči vire ispod kaputa ili vjetrovke pa je doticanje nosovima jedina opcija kod tjelesnog kontakta na otvorenom.

Na drugom kraju svijeta u nekim arapskim kulturama, posebice kod plemenskih naroda, muškarci se pozdravljaju trljanjem nosa nakon rukovanja, dok je u Omanu uobičajeno da muškarci poljube jedan drugoga u nos nakon rukovanja. Ako se već zateknete u nekoj od arapskih zemalja, izbjegavajte ljubljenje osoba suprotnog spola: to se smatra zabranjenim osim ako nije riječ o rodbini ili jako bliskim prijateljima.

Gdje su poljupci zabranjeni ili neprimjereni?

U nekim dijelovima svijeta, osobito na Bliskom Istoku, javno ljubljenje između muškaraca i žena je zabranjeno i može rezultirati ozbiljnim kaznama. U Dubaiju, primjerice, kao strani državljanin možete biti procesuirani zbog pokazivanja javnih znakova naklonosti. U Kataru, ljubljenje i grljenje u javnosti može izazvati nevolje, čak i bračnim parovima. Slično tome, zakoni u Egiptu zabranjuju ljubljenje na ulici, a policija može izreći kazne ili zatvoriti prekršitelje.

Iako nije zakonski zabranjeno, u nekim dijelovima Azije, kao npr. u Vijetnamu, javno pokazivanje naklonosti smatra se tabuom. Ovaj stav prisutan je u Indoneziji i Tajlandu, iako je držanje za ruke nešto prihvatljivije u kozmopolitskim područjima poput Bangkoka.

Raznolikost pozdrava širom svijeta

Pozdravi se razlikuju od kulture do kulture jer, kao i sve drugo, odražavaju društvene norme i vrijednosti pojedine zajednice. Dok su neki načini pozdravljanja formalni i rezervirani, drugi mogu biti ležerni i intimni. No bez obzira na razlike, svi oni dijele zajednički cilj – izražavanje poštovanja i dobrodošlice.

Rukovanje

Rukovanje je široko rasprostranjen način pozdravljanja, osobito u Sjevernoj Americi, Europi i mnogim dijelovima Azije i Bliskog Istoka. U Etiopiji, rukovanje može trajati dulje nego što je uobičajeno, dok se postavljaju uvodna pitanja i uspostavlja komunikacija. U Keniji, mlađa osoba može držati podlakticu starije osobe tijekom rukovanja, što se smatra znakom poštovanja.

Nakloni

Nakloni su uobičajeni u mnogim dijelovima svijeta, s Japanom kao najpoznatijim primjerom. U Tajlandu, Kambodži i Indiji, naklon obično prati stavljanje ruku u molitveni položaj iznad razine prsa, često uz izgovaranje svima poznatog „namaste“.

Dodirivanje nosa

Dodirivanje nosa ili čela je tradicionalan pozdrav među Beduinima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Omanu. Ova gesta koristi se i u Kuvajtu, Jemenu i mnogim zaljevskim zemljama.

Poljupci su važni za zdravlje

Ljubite se! Nevjerojatno je koliku moć imaju obični poljupci

Međunarodni dan ljubljenja, koji se obilježava 6. srpnja, slavi ovaj omiljeni simbol ljubavi, intimnosti, prijateljstva, zajedništva i doživotne povezanosti...

SAZNAJTE VIŠE

Podizanje obrva

U Mikroneziji, jednostavno podizanje obrva može poslužiti kao diskretan pozdrav, priznanje druge osobe i znak da je primijećena.

Izbacivanje jezika

U Tibetu, izbacivanje jezika je tradicionalan način pozdravljanja, posebno među budističkim monasima. Možda se sjećate nedavnog incidenta s Dalaj lamom i njegovim pokazivanjem jezika jednom dječaku koje je zapanjilo zapadnjačku javnost i uzrokovalo konsternaciju? Običaj izbacivanja jezika pri pozdravljanju  star je više od 1000 godina i povezan je s legendom o okrutnom kralju Lang Darmi koji je imao crn jezik. Plaženjem jezika budistički monasi daju znak da su prijateljski nastrojeni te da nisu reinkarnacija okrutnog kralja.

Zaključno

Pozdravi diljem svijeta odražavaju bogatstvo i raznolikost kulturnih tradicija. Svaki način pozdravljanja nosi sa sobom povijest, običaje i vrijednosti koje oblikuju identitet određene kulture. Poznavanje i razumijevanje ovih različitih načina pozdravljanja može znatno poboljšati naše međuljudske odnose, omogućiti nam da pokažemo poštovanje prema drugim kulturama te obogatiti naše interakcije.

Bilo da se radi o jednostavnom rukovanju, poljupcu u obraz, ili dodiru nosa, svaki pozdrav nosi poruku dobrodošlice i poštovanja. U tom duhu, potrudimo se naučiti i cijeniti te razlike, jer one čine naš svijet bogatijim mjestom za život.

Korišteni izvori: Expatica.com, Acutrans.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button