Zanimljivosti i savjeti - 20. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Međunarodni dan dječjih prava: Dan kada djeca preuzimaju vodstvo u svijetu

Međunarodni dan dječjih prava zagovara, promiče i slavi prava djece, provođenje dijaloga i akcija pomoću kojih će se izgraditi bolji svijet za najmlađe članove našeg društva

Međunarodni dan djece i dječjih prava

Međunarodni dan dječjih prava obilježava se u svijetu 20. studenog, a cilj mu je promovirati međunarodno zajedništvo, svijest o djeci diljem svijeta te poboljšati dobrobit djece.

Upravo je na današnji datum 1959. godine Generalna skupština UN-a usvojila „Deklaraciju o pravima djeteta“, a trideset godina poslije usvojena je „Konvencija o pravima djeteta“.

Važno je napomenuti da svi – roditelji, učitelji, medicinske sestre i liječnici, čelnici vlade, mediji i civilno društvo, kao i mladi i djeca, mogu igrati važnu ulogu u stvaranju Međunarodnog dana dječjih prava relevantnim za njihova društva i zajednice u kojima žive.

Međunarodni dan dječjih prava zagovara, promiče i slavi prava djece, provođenje dijaloga i akcija pomoću kojih će se izgraditi bolji svijet za najmlađe članove našeg društva, stoji na stranici Ujedinjenih naroda.

>>Ne mijenjajte svijet, promijenite život jednog djeteta<<

Obilježavanje Međunarodnog dana djece u Hrvatskoj

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, UNICEF je pozvao institucije i tvrtke u Hrvatskoj da otvore svoja vrata djeci te da i ona sudjeluju u odlukama koje utječu na njih. Slične aktivnosti odvijat će se u 130 zemalja svijeta, a u njima će djeca na jedan dan dobiti glavnu riječ.

Hrvatsko Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i ministrica Nada Murganić obilježit će ovu inicijativu tako što se se ministrici na jedna dan u obavljanju dužnosti pridružiti i imenovana dječja ministrica.

Nacionalne televizijske kuće pružit će priliku djeci da sudjeluju u izradi programskih sadržaja za djecu, uključujući i zamjenu s nekim od televizijskih voditelja.

Obilježavanje Međunarodnog dana dječjih prava u svijetu

Zanimljivo je da će sjedište UN-a u New Yorku preuzeti skupina od 150 djece koja će s glavnim tajnikom UN-a održati sastanak. Palaču naroda u Ženevi također će preuzeti skupina od 200 djece i mladih, a oni će pratiti generalnog direktora Ureda Ujedinjenih naroda u Ženevi, Michaela Møllera.

Djeca u Kopenhagenu će na jedan dan uz pomoć UNICEF-ova ambasadora dobre volje, Ahn Sung-ki, preuzeti posao upravljanja UNICEF-ovim skladištem humanitarne pomoći.

U Španjolskoj će nogometni klub Barcelonu, dom UNICEF-ova ambasadora dobre volje Lea Messija, preuzeti 24 djece u dobi od 9 i 10 godina, koja će odraditi trening s trenerom Ernestom Valverdeom, a potom će se prije utakmice rukovati s igračima. Djeca će, također, preuzeti Upravni odbor kluba te uloge predsjednika i potpredsjednika u njemu, a u Fondaciji Barcelone preuzet će ključne uloge, piše UNICEF.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button