Zanimljivosti i savjeti - 5. prosinca 2023.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

5 tehnika masaže sinusa za ublažavanje pritiska i pospješivanje drenaže

Tegobe sa sinusima nerijetko se javljaju tijekom jeseni i zime zbog hladnog vremena, ali i suhog zraka u grijanim prostorima. No nježan dodir na svim pravim mjestima, može pomoći u drenaži vaših sinusa

masaža sinusa

Ako ste skloni začepljenju sinusa, dobro vam je poznat taj osjećaj. Natekle oči. Začepljen nos. Pritisak od kojeg boli cijelo lice. Možda je alergija, možda prehlada, možda je hladno vrijeme, ali vama je to posve svejedno. Sve što želite jest riješiti se tog pritiska i bola. I to što je prije moguće!

Poznate su vam sve tehnike samopomoći, od ispiranja nosa, uzimanja antihistaminika, stavljanja toplih obloga, korištenja ovlaživača zraka u stanu i uredu… A ako ste iskusili bakterijsku infekciju sinusa, uzimali ste i antibiotike. No jednu mjeru samopomoći možda niste isprobali, niti ste znali da postoji – masaža sinusa. Naravno, tu nije riječ o guranju prstiju ili predmeta u dubine vaših nosnica, već o masaži jagodicama prstiju pravih točaka na licu s ciljem pospješivanja drenaže sadržaja iz sinusnih šupljina, pa time i ublažavanja pritiska od kojeg vam glava „puca“.

Kako? Doista lako. Pročitajte upute sa stranice Cleveland klinike, a na toj ćete poveznici pronaći i video instrukcije za spomenute tehnike.

Muke po nosu – rinitis ili hunjavica i upala sinusa

Zašto probati masažu sinusa

Kada je riječ o sinusima, riječ je o šupljinama u kostima lica i ima ih više, no četiri su velika; po dvije velike šupljine smještene su na svakoj strani glave i lica, a koje omogućuju protok zraka i sluzi. Sinusi su međusobno povezani uskim prolazima. Kada je sve u redu, zrak i sluz prolaze kroz vaše sinuse i izlaze iz nosa, a da o tome uopće ne razmišljate.

Ali kad vam se sinusi upale, ti se prolazi sužavaju. Sluz ostaje zarobljena i disanje na nos postaje otežano. Rezultat? Hrpa iskorištenih maramica te bolovi u licu i iza očiju. Zvuči poznato?

Iako ne postoje istraživačke studije koje bi poduprle ovu praksu, prema iskustvu terapeutkinje i stručnjakinje za masažu Vickie Bodner, masaža sinusa može pomoći da se sluz „pomakne s mrtve točke“.

Kako masirati sinuse?

Spomenute četiri velike šupljine su dva frontalna i dva maksilarna sinusa. Frontalni se sinusi nalaze u donjem dijelu čela, točno oko unutarnjih dijelova svake vaše obrve. Maksilarni su sinusi ispod vaših očiju, iza jagodičnih kostiju sa svake strane vašeg lica.

„Da biste osjetili olakšanje nakon masaže, trebali biste ciljati sva područja na kojima osjećate nelagodu u sinusima – bilo na čelu, obrazima ili oboje“, kaže Bodner. Upozorila je i da pritisak treba biti nježan jer prejako djelovanje na upaljene sinuse može dovesti do ošamućenosti ili čak vrtoglavice. Dakle, iskušajte tehniku, ali ne žurite i budite nježni.

1. Točka pritiska frontalnog sinusa

Djelovanje na točku pritiska u blizini unutarnjih kutova obrva gdje sadržaj iz frontalnih sinusa otječe u nos, može pomoći u njihovom pražnjenju.

Nježno prijeđite kažiprstima i srednjacima duž nosa, od mjesta gdje se nosnice savijaju, pa prema gore, do orbitalne (očne) kosti u blizini vaših obrva. Osjetit ćete na tom mjestu blagi greben. Zaustavite prste na toj točki i vrlo lagano pritisnite, otpustite pritisak na sekundu pa ponovno lagano stisnite. Umjesto pritiska možete raditi male krugove. Ako vam odgovara, to možete raditi 10 sekundi.

Taj pritisak mora biti vrlo lagan, a obrve se ne smiju pomicati ili gnječiti prstima. Iako je ovu točku na početku možda malo teško pronaći, znat ćete da je pravo mjesto čim je dotaknete. Možda ćete primijetiti povećanu toplinu ili osjećaj bockanja. To je znak da djeluje.

2. Štipanje frontalnog sinusa

Počevši od unutarnjeg dijela obrva u neposrednoj blizini nosa, nježno stisnite obrve palcem i kažiprstom. Zadržite sekundu ili dvije, popustite i pomaknite prste malo prema van, prema sljepoočnicama, pa ih ponovno uštipnite. Ponavljajte dok ne dođete do krajeva obrva.

3. Točka pritiska maksilarnog sinusa

Nježno prijeđite kažiprstima duž svake strane nosa, otprilike od sredine nosa, pa do donjeg dijela, do mjesta gdje se nosnice spajaju s obrazima. Tamo možete osjetiti lagane brazde. Neka vaši prsti kratko miruju na tom mjestu uz lagani pritisak. Popustite na sekundu pritisak, pa ga ponovite. Ili na tom mjestu lagano kružite.

Izvodite ovu masažu otprilike pet do deset sekundi ili koliko vam odgovara.

4. Klizanje za maksilarne sinuse

Jagodicama vaših kažiprsta nježno pritisnite obje strane vašeg nosa, na dnu nosnica i počnite kliziti po licu – kružite ispod jagodičnih kostiju, prema ušima i do sljepoočnica, pa nastavite iznad obrva i spustite se niz rubove nosa, zatvarajući puni krug. Pokušajte i u drugom smjeru, pa počnite kliziti prstima duž nosa prema gore, pa iznad obrva prema sljepoočnicama, ušima, spuštati se dolje, pa ispod jagodičnih kostiju do nosa.

Dovršite oko pet krugova ili onoliko koliko vam odgovara.

5. Klizanje za frontalne sinuse

Postavite jagodice vaša četiri prsta (bez palca) na svaku obrvu s donje strane, najbliže vašem nosu. Vrhovima prstiju polako prelazite prema gore i van, preko linije obrva, od nosa do sljepoočnica. Sa svakim klizanjem pomaknite se čelom prema gore oko 1,5 cm, dok ne dođete do linije kose.

komplikacije upale sinusitisa

Moguće komplikacije upale sinusa: simptomi koji pozivaju na oprez

Sinusi su češće meta virusa nego bakterija. Moguće je da bakterije izazovu sinusitis i da se prošire na živčani...

SAZNAJTE VIŠE

Kada se javiti liječniku?

Pritisak u sinusima može biti povezan s nizom stanja, pa će vam ponekad trebati više od OTC lijekova i samomasaže da biste ga ublažili.

Što je najvažnije, bakterijske infekcije sinusa, na primjer, mogu zahtijevati liječenje antibioticima ili drugim lijekovima koji se izdaju na recept. Svakako razgovarajte s liječnikom ako je vaša bol popraćena vrućicom ili boli koja se ne popravlja mjerama samopomoći ili ako vaša bol u sinusima ne popušta 10 i više dana.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button