promo signPROMO ČLANAK

Dišni sustav - 22. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Inhalacijska terapija: Kako inhalatori mogu pomoći u liječenju respiratornih bolesti

Dišni su organi izloženi brojnim štetnim tvarima i mikroorganizmima iz zraka. Stoga su bolesti dišnih organa, pogotovo kod djece, najčešće akutne i kronične. Pomoć kod liječenja može pružiti inhalacijska terapija

Inhalacijska terapija inhalatori bolesti dišnih organa PHILIPS inhalator HOME NEB PLUS

Što je inhalacijska terapija?

Inhalacijska terapija predstavlja unos ljekovitih tvari u tijelo udisanjem. Tim pojmom označavamo liječenje udisanjem vodenih para, navlaženih medicinskih plinova i lijekova u obliku raspršenih aerosola. Bolesniku inhalacijama vodenih para želimo navlažiti sluznicu dišnih puteva, omekšati sekret dišnih organa i time olakšati iskašljavanje.

Kod asistirane ventilacije moramo vlažiti zrak ili medicinski plin koji dovodimo pacijentu. Nenavlaženi zrak, u slučaju dulje terapije i visoke koncentracije kisika, može oštetiti sluznicu dišnih organa.

Inhalirane ljekovite tvari u obliku aerosola djeluju lokalno na sluznicu dišnih organa i sistemski nakon resorpcije u krvi.

Što su aerosoli?

Aerosoli su tekućine ili ljekovite tvari raspršene u sitne čestice. Kako bi ljekovite tvari dosegle alveole, raspršene čestice aerosola moraju biti što manje. Čestice manje od 1µm se ukorjenjuju u alveolama ili ih bolesnik izdahne. Čestice veće od 5µm ne dosežu donje dišne puteve, odlažu se na sluznici usta i grla, a bolesnik ih može i progutati.

Danas postoje različite vrste inhalatora od kojih svaki na svoj specifičan način raspršuje ljekovite tvari. Tako u aerosolu nastaju mokre ili suhe ljekovite čestice.

Mokri aerosoli nastaju raspršivanjem s pomoću inhalatora – raspršivanjem otopina ili suspenzija te s pomoću aerosolnih raspršivača.

S pomoću inhalatora za lijekove u prahu nastaju suhi aerosoli.

Stanja bolesti kod kojih se najčešće koriste inhalacije

Dišni su organi izloženi brojnim štetnim tvarima i mikroorganizmima iz zraka. Stoga su bolesti dišnih organa, pogotovo kod djece, najčešće akutne i kronične.

Uzroka za oboljenja dišnih organa ima mnogo. Pronaći ćemo ih u okolini ili samom organizmu.

Iz okoline ugrožavaju infekcije, kemijski učinci, povrede i učinci različitih lijekova.

Iz samog organizma proizlaze smetnje opće imunosti, smetnje lokalne obrane pluća, prekomjerna reaktivnost bronha ili psihogeni uzroci.

Prednosti izravnog unosa lijekova u dišne organe inhalacijom su:

  • lokalno djelovanje,
  • trenutni učinak,
  • veća učinkovitost lijeka kod manjih doza,
  • manje sistemskih nuspojava.

Inhalatori na zrak pod tlakom

Raspršivanje ljekovite otopine odvija se u manjoj plastičnoj posudici kroz koju prolazi zrak pod tlakom. Pacijent nastali aerosol inhalira preko maske ili s pomoću usnika. Bolesnici u domaćoj okolini koriste električne inhalatore s pumpom na zrak koji im omogućuju pripremu aerosola.

Otopinu lijeka za inhalaciju pripremamo s pomoću sterilne fiziološke otopine prema uputama liječnika. U plastičnoj se posudici, naime, nalazi „mrtav prostor“ u kojem uvijek ostane određena manja količina lijeka. Ako je otopina dobro razrijeđena, postotak gubitka lijeka posljedično je manji. Razrjeđivanjem lijeka produljuje se vrijeme inhalacije. Preporučuje se kompromisno rješenje razrjeđivanja lijekova do 4 ml. Putem inhalatora bolesnik dobiva 8 – 12% lijeka u donje dišne organe.

Kod upotrebe inhalatora bolesnik normalno udiše aerosol preko maske ili usnika dok se posudica s otopinom gotovo u potpunosti ne isprazni.

Philips inhalator

PHILIPS inhalator HOME NEB PLUS – pogodan za inhalaciju djece i odraslih

PHILIPS inhalator HOME NEB PLUS kompresorski je inhalator namijenjen za kućnu upotrebu. Preporučuje se za inhalaciju gornjih i donjih dišnih puteva. Uređaj je lagan, jednostavan za korištenje te pogodan za inhalaciju djece i odraslih.

SideStream tehnologija raspršivanja lijeka omogućava ovom inhalatoru vrijeme terapije kraće od 6 minuta, a time i brzu i učinkovitu primjenu lijeka. Zahvaljujući dvostrukom Venturi efektu, prosječna veličina raspršenih čestica iznosi 2,72 µm što je od velikog značenja za postizanje terapijskog učinka u donjim dišnim putevima.

Sadržaj pakiranja: maska za djecu i odrasle, nastavak za usta, SideStream jednokratni raspršivač i crijevo za raspršivanje. Uz ovaj osnovni set GRATIS se dobiva i SideStream višekratni raspršivač.

Garancija za PHILIPS inhalator HOME NEB PLUS je 3 godine.

PHILIPS inhalatore možete pronaći u ljekarnama diljem Hrvatske.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button