Zanimljivosti i savjeti - 9. travnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Ljekarnici sve češće izloženi nasilju na radnom mjestu

Istraživanje provedeno krajem prošle godine na više od 700 ljekarnika u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori pokazuje da su često izloženi nasilju na radnom mjestu. Njih 80 posto verbalnom, 20 posto ispitanika prijavilo je da je jednom ili više puta doživjelo fizičko nasilje, a 20 posto i seksualno. Dok u komori rade na edukacijama i osnaživanju ljekarnika, upozoravaju i da je sve više onih koji biraju druga sigurnija radna mjesta

ljekarnici-nasilje na radnom mjestu

Daniela je u ljekarni, na svom radnom mjestu, u dvije godine doživjela četiri oružana napada.

„To su prepadi gdje vam osoba prijeti pištoljem, oružjem, bilo kakvim, znači vrlo stresno. Vrlo je to teško opisati, mislim da onaj prvi šok i stres koji osjetite, taj strah koji vas paralizira da ne možete se jednostavno sjetiti ni žurnog broja, koji trebate nazvati u toj situaciji“, rekla je magistra farmacije Daniela Kufner.

Takva situacija utječe na sve zaposlene pa su uveli i sigurnosne mjere, no verbalni napadi postali su svakodnevica.

Uz Svjetski dan ljekarnika: tisućljeća brige o zdravlju

„Znači, to su vam od običnih nekakvih psovki, možda njima potpuno bezazlenih do nekakvih povišenih tonova, grubih riječi, omalovažavanja, vrijeđanja“, dodala je Kufner.

Šokantni podaci istraživanja

Potvrđuje to i istraživanje provedeno potkraj prošle godine na više od 700 ljekarnika u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj gori i Bosni i Hercegovini.

„Rezultati su pokazali ono što su i slična istraživanja u drugim zemljama, a to je da su zdravstveni radnici, odnosno ljekarnici i ljekarnice izloženi vrlo često nasilju na svom radnom mjestu. Najčešća vrsta nasilja bilo je verbalno nasilje koje je doživjelo 80 posto naših ispitanika. Bilo je osim verbalnog, još fizičko nasilje i seksualno nasilje i tu su bili niži postoci“.

Najdostupniji su i najizloženiji zdravstveni djelatnici. Kroz ljekarne u prosjeku dnevno prođe od 500 do 700 osoba.

„Problem je mislim u tome što sve promjene u zdravstvu na neki način se lome na ljekarnicima i ta neka komunikacija koja ide prema pacijentima uvijek nekako dođe do nas i promjena liste i promjena cijene lijekova. Pacijenti se uglavnom ljute na nas iako mi na žalost ili na sreću nemamo nikakve veze s tim“, istaknula je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo, mag. pharm.

Hrvatski dan ljekarni: ADIVA ljekarne ne čine samo lijekovi, već i ljudi

Mag. pharm. Melita Petrović: „Pacijenti ne traže samo lijek, nego i razumijevanje i ohrabrenje“

Ljekarne ne čine samo lijekovi i drugi proizvodi na policama, njih čine i ljudi – stoga obilježavamo Hrvatski dan...

SAZNAJTE VIŠE

Odljev radne snage iz ljekarni

Sve se više radi na osnaživanju ljekarnika organiziranjem različitih edukacija, a interes je golem. S druge strane sve je više onih koji biraju druga radna mjesta.

„U 2023. smo dobili informaciju da je u Zagrebu iz ljekarni otišlo otprilike 120 ljudi, otišli su raditi na neka uredska mjesta , u klinička ispitivanja ili neke druge segmente koji nisu blisko povezani sa zdravstvom, ali su otišli raditi jer im takav način rada i manja komunikacija jednostavno više odgovara“, kazala je Soldo.

To pak utječe na promjene radnog vremena pojedinih ljekarni, a kako bi zaustavili još veći odljev zaposlenih, apeliraju na sve da nasilje zamijene tolerancija i razumijevanje.

Izvor: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/ljekarnici-sve-cesce-izlozeni-nasilju-na-radnom-mjestu-11456382

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button