Zanimljivosti i savjeti - 17. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Vedrana Crnković

Kada Mjesecu dođe luna – utječu li uštap i pomrčina na naš život i zdravlje?

Što je istina, a što mit u povezanosti punog Mjeseca i pomrčine s ljudskim ponašanjem i fiziologijom

Pun mjesec i utjecaj na zdravlje

Generacijama prenosimo sad već popularna vjerovanja da noći punog Mjeseca imaju posebne moći, a od lunarnih pomrčina pada nam mrak na oči. Međutim, ne postoje znanstveni dokazi da pomrčina Mjeseca ima ikakav učinak na naše zdravlje i ponašanje.

No, zanimljivo je istaknuti da se ona događa samo za vrijeme uštapa, a njegov utjecaj nije priča za laku noć.

Kad uspavanke ne pomažu

Prema istraživanjima, pun Mjesec može utjecati na kvalitetu i duljinu našeg sna. Tako je tim sa Sveučilišta u Baselu otkrio da je ispitanicima tijekom punog Mjeseca aktivnost mozga povezana s dubokim spavanjem pala za gotovo trećinu, da im je u prosjeku trebalo pet minuta dulje da zaspu, a san im je trajao 20 minuta manje te da im je pala razina melatonina, hormona koji pomaže u reguliranju ciklusa sna i buđenja.

Noćne smjene i porodi

Priča se: čim izađe pun Mjesec, kroz vrata hitne pomoći počnu ulaziti brojni pacijenti s teškoćama i traumama… Prema znanstvenicima, to je samo dobar scenarij za televizijske serije. Istraživanja su dokazala da se broj pacijenata tijekom uštapa ne povećava u odnosu na ostale dane lunarnog ciklusa. Slično je i s trudnicama. Na temelju analize 30 godišnjeg razdoblja iz baze podataka Nacionalnog centra za biotehnološke informacije, zaključeno je da broj poroda nije u korelaciji s punim Mjesecom.

>>  Pažljivo planiranje trudnoće smanjit će rizike i osigurati zdrav razvoj djeteta. Pročitajte 7 savjeta o zdravoj trudnoći i pripremite se za najljepših 9 mjeseci života. << 

Što je s dlakavosti?

Nema ni znanstvenih dokaza da pun Mjesec ubrzava rast dlačica, tako da se ne morate bojati vukodlaka, ali se za svaki slučaj možete informirati o najučinkovitijim metodama depilacije.

Pomrčina raspoloženja

Postoje i studije koje govore o učincima punog Mjeseca na porast krvnog tlaka i abnormalnog mentalnog ponašanja te ih povezuju s visokim plimama u moru. Nakon više od 50 godina, istraživanja nisu pronašla čvrstu poveznicu uštapa i poremećaja uma, a posebno korelaciju s uzrokom ludila i epilepsije.

Možda se zato zove “mjesečnica”

Izraz “došla mi je luna” možemo povezati s PMS-om! Provedena je studija koja dokazuje mogućnost lunarnog efekta na plodnost i menstrualni ciklus. Većina ispitanica menstruirala je tijekom faze polu Mjeseca, a tek manji dio tijekom uštapa dok je najviše žena ovuliralo u tamnoj fazi Mjesečevog razdoblja. Mali savjet: imate li bolne mjesečnice, smirite ih toplim čajem od kamilice.

Naše ponašanje uglavnom je pod utjecajem mnogih drugih čimbenika poput gena, obrazovanja, dohotka i psihosocijalnih aspekata, a ne gravitacijskih sila i punog Mjeseca

Zaključak: Mjesec je nedužan

“Mjesec je nedužan!” izjavio je Jean-Luc Margot, UCLA profesor planetarne astronomije. Pritom se osvrnuo na ono što znanstvenici nazivaju “pristranost potvrde”. Ljudi imaju tendenciju interpretirati informacije tako da potvrde svoja uvjerenja dok zanemaruju dokaze koji im proturječe. Ako jednom pun Mjesec uzrokuje lošu večer, onda je pretpostavka istinita, bez obzira na mnoge prijašnje uštape bez incidenata.

“Naše ponašanje uglavnom je pod utjecajem mnogih drugih čimbenika poput gena, obrazovanja, dohotka i psihosocijalnih aspekata, a ne gravitacijskih sila i punog Mjeseca.” reći će dr. Jean-Philippe Chaput s Eastern Ontario Research Instituta.

Sve u svemu, tajnovitost Mjeseca nastavit će fascinirati i tražiti odgovore.  Do tada se nastavite diviti ljepoti mjesečine – u sljedećoj pomrčini uživajte krajem srpnja ili već sada u videu u nastavku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button