Neurologija - 5. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Obilježavamo Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom obilježava se 5. svibnja kako bi se senzibiliziralo javnost o pitanjima s kojima se te osobe susreću

cerebralna paraliza, Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

Problemi osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i osoba koje o njima skrbe još uvijek nisu dovoljno poznati i prepoznati.

Cerebralna paraliza (CP) je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovanih prirođenom anomalijom ili oštećenjem nezrelog mozga.

Neki od simptoma i znakova cerebralne paralize su: slaba napetost ili mlohavost mišića, nesposobnost sjedenja bez potpore u dobi od osam mjeseci, upotreba samo jedne strane tijela, teškoće s hranjenjem, jaka iritabilnost, odsutnost osmijeha. Konačnu dijagnozu cerebralne paralize postavlja neuropedijatar ili fizijatar, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Povodom Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom: priprema za život

U Hrvatskoj je registrirano više od 5000 osoba

Cerebralna paraliza je dijagnoza povezana s raznim stupnjevima invaliditeta. U Hrvatskoj je u Registru osoba s invaliditetom registrirano 5082 osoba koje imaju znatno oštećenje i invaliditet temeljem te dijagnoze, od kojih je 1778 u dječjoj dobi (0 – 19 god.). Prevalencija ovog poremećaja je u dječjoj dobi 2,1/1000, što je u rasponu vrijednosti prema međunarodnim istraživanjima na tom području.

Prema nekim rezultatima međunarodnih istraživanja oko tri posto stanovništva ima neki oblik cerebralne paralize. Prema tim podacima, u Hrvatskoj bi ih bilo oko 130.000 osoba. Stoga bi bilo potrebno osigurati sustavno praćenje učestalosti, jer se u Registru osoba s invaliditetom prate podaci samo za teže oblike ove dijagnoze.

Biofeedback: Zabavne i učinkovite vježbe mokrenja za djecu

Biofeedback: Zabavne i učinkovite vježbe mokrenja za djecu

Poremećaji mokrenja iznimno su česti u dječjoj dobi, no uz dostupne terapije mogu se vrlo učinkovito ublažiti, pa i...

SAZNAJTE VIŠE

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize redovito obilježava 5. svibnja kao Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom u cilju senzibiliziranja javnosti o pitanjima s kojima se suočavaju osobe s cerebralnom paralizom u svakodnevnom životu.

Problemi osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i osoba koje o njima skrbe još uvijek nisu dovoljno poznati i prepoznati. Zadatak je cijeloga društva da osigura uvjete za izjednačavanje mogućnosti i unapređenje kvalitete života ove posebice vulnerabilne populacije, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button