Zanimljivosti i savjeti - 19. studenoga 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Je li doista dobro zasladiti kavu s medom umjesto šećera?

Za razliku od šećera ili umjetnih zaslađivača, med vam ipak može pružiti manju količinu vitamina, minerala i drugih spojeva koji će blago obogatiti vašu kavu. No, s druge strane, može vam promijeniti okus kave te povećati unos šećera ako pijete više kava dnevno

med u kavi

Med se već dugo koristi za zaslađivanje hrane i pića, uključujući čaj i kavu. Zapravo, mnogi ljudi preferiraju ovu slatku, gustu tekućinu kao zdraviju alternativu šećeru ili zaslađivačima koji ne sadrže kalorije. Međutim, iako med može pružiti niz zdravstvenih prednosti, postoje i neki nedostaci koje treba razmotriti.

Stručnjaci zdravstvene web stranice Healthine.com odlučili su potražiti odgovor na pitanje trebamo li dodati med u svoju kavu umjesto da je zasladimo šećerom.

Med: Ljekovita hrana bogova

Med može obogatiti kavu hranjivim tvarima

Za razliku od šećera ili umjetnih zaslađivača koji ne sadrže korisne nutrijente, med će vam pružiti manju količinu vitamina, minerala te drugih spojeva koji će blago obogatiti vašu kavu. Med također sadrži antioksidanse koji pomažu kod sprječavanja oštećenja stanica nastalih uslijed djelovanja slobodnih radikala.

Uz sve to, sirovi med sadrži i cvjetni pelud koji može pomoći kod ublažavanja alergija te može pomoći kod osnaživanja imunosnog sustava. Iako u medu nalazimo određene količine hranjivih nutritivnih sastojaka, mala količina meda koju obično dodajemo u vruću kavu neće pružiti neke značajnije koristi za zdravlje.

Med može povećati unos praznih kalorija

Iako med sadrži neke nutritivno hranjive tvari, većinom je sastavljen od šećera. A kod zdrave prehrane trebali biste paziti na unos šećera, uključujući i med, i to tako da unos šećera ne premašuje 5% vašeg dnevnog unosa kalorija.

Dodavanje 2 žličice (ili 14 grama) meda vašoj kavi, a koje sadrže 40 kalorija, odnosno 12 grama šećera, može lako uzrokovati prekoračenje preporučenog dnevnog unosa šećera, posebice ako pijete nekoliko šalica kave dnevno. Podsjećamo da je visok unos dodanog šećera povezan s nastankom nekih zdravstvenih problema kao što su pretilost, dijabetes tip 2 te bolesti srca.

Ako pokušavate smanjiti dnevni unos kalorija, možda biste se ipak trebali kloniti zaslađivanja kave medom te odabrati prirodni zaslađivač bez kalorija poput stevije ili ekstrakta monk voća u prahu.

Med može promijeniti okus kave

Kada ga stavite u vašu kavu, med će najvjerojatnije promijeniti njen okus. Znamo da okus meda ovisi o vrsti peludi od koje je napravljen. Primjerice, med od bijele djeteline ima vrlo blag okus, dok drugi tipovi meda, poput onog od bazge, kestena ili heljde, imaju jači okus.

Ipak, čak i blagi med od bijele djeteline promijenit će okus vaše kave u usporedbi s neutralnim šećerom ili drugim zaslađivačima. Odlučite li med ipak dodati u svoju kavu, počnite s malom količinom blagog meda kako biste što manje narušili izvorni okus kave te eksperimentirajte s doziranjem dok ne pronađete svoj idealan omjer i okus.

Med je prava ljekovita delicija

Med – sladak i ljekovit nektar

Med proizvode medonosne pčele iz nektara i polena te im dodaju brojne vrijedne supstancije, a potom pohranjuju tu ”sirovinu”...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Za razliku od šećera ili zaslađivača koji ne sadrže kalorije, med u kavi može pružiti manje količine vitamina, minerala i antioksidansa. Međutim, s medom u kavu dodajete i šećer, a time i dodatne kalorije. A budući da je med i pomalo „aromatičan“ narušit ćete izvorni okus kave ako ga koristite za zaslađivanje.

O vašim preferencijama i prehrambenim ciljevima ovisit će naposljetku i to hoćete li med dodati u svoju kavu te time promijeniti dosadašnju naviku ispijanja omiljenog toplog napitka.

Korišten izvor: https://www.healthline.com/nutrition/honey-in-coffee

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button