Zanimljivosti i savjeti - 26. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Bolest modernog društva: Što je ortosomnija?

Ortosomnija se naziva bolest modernog društva, a označava opterećenost potrebom za “savršenim snom“, koja može još više pogoršati poremećaj spavanja

Bolest modernog društva: kako ortosomnija može pogoršati poremećaj spavanja

Uređaji za praćenje spavanja (takozvani sleep trackeri) sve su popularniji, od pametnih satova do senzora koji se postavljaju na ležaj. Njihov se rad može pratiti i putem aplikacija na mobitelu. No, sve više liječnika i znanstvenika upozorava da nam takva tehnologija može donijeti više štete nego koristi jer potiče ljude da si sami “dijagnosticiraju“ tegobe, a ne nudi prava rješenja.

Ortosomnija i problemi sa spavanjem

Problemi sa spavanjem među najčešćim su tegobama današnjice. Ne čudi da ljudi pokušavaju pronaći čarobni recept za miran san, a high tech uređaji za procjenu kvalitete sna doimaju se kao praktično rješenje. No, mnogi se previše oslanjaju na takva mjerenja i “optimalne“ preporuke. To je dovelo do nastanka novog poremećaja spavanjaortosomnije (složenica grčkih izraza orthos– pravilan, i somnia– spavanje). Tako se naziva opterećenost i opsjednutost potrebom za savršenim spavanjem, koja je kontraproduktivna te se problemi pogoršavaju.

Kronični umor nije normalno stanje, već signal kojim organizam upozorava na neprimjeren način života ili neki poremećaj u funkcioniranju te ga nije dobro ignorirati. Saznajte više

Ponajprije treba razumjeti da pomoću sleep trackera ne možemo “naštimati“ ni “prevariti“ vlastiti organizam. Srž problema je u modernom načinu života koji zahtijeva neprestanu uključenosti. Zato mnogi spavaju manje kako bi “ulovili“ više vremena. Uslijed toga dolazi do poremećaja cirkadijanog ritma, odnosno ciklusa budnosti i spavanja, koji bi trebao biti u skladu s našim prirodnim, urođenim biološkim satom u mozgu.

Posljedice manjka sna

Manjak sna čest je uzrok kroničnog umora, tjeskobe, smanjene sposobnosti koncentracije, žudnje za nezdravim namirnicama koje obiluju šećerom i masnoćama, kao i povećane sklonosti kofeinskim i energetskim pićima, alkoholu, cigaretama i drugim “stimulansima“.

Brojna istraživanja pokazala su da nespavanje ozbiljno narušava imunitet. Među najnovijim je studijama ona koju su proveli  znanstvenici s Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra Champalimaud  u Lisabonu. Oni su ustanovili da naš biološki sat izravno utječe na funkciju crijeva – a u njima se nalazi velik broj imunostanica koje nas štite od bolesti. Zbog premalo spavanja i “zamjene dana za noć“ smanjuje se broj imunostanica i oslabljuje njihova zaštitna funkcija. Tako su crijeva (a time i cijeli organizam) podložnija oštećenjima i upalama.

Lijekovi za nesanicu

Nesanica: Lijekovi za spavanje će se manje propisivati

Nove smjernice traže smanjenje propisivanja lijekova benzodiazepina, odnosno veću kontrolu koja bi trebala onemogućiti njihove štetne učinke. Dugotrajna, a posebno...

SAZNAJTE VIŠE

Uspostavite tzv. higijenu spavanja

Stoga se prije svega treba savjetovati s liječnikom i uspostaviti takozvanu higijenu spavanja. Pritom uređaji za praćenje spavanja mogu eventualno biti korisni samo kao okvirni pokazatelji noćnih navika (jer to je komercijalna, a ne medicinska tehnologija) te nas u tom smislu potaknuti da način života promijenimo nabolje.

Ako loše spavate, svakako treba potražiti liječničku pomoć i zato što je u “podlozi“ poremećaja spavanja često već prisutna neka druga tegoba. Primjerice, to mogu biti poremećaji rada štitnjače i neurološki poremećaji. Neki pak pate od apneje (bolesti prestanka disanja tijekom spavanja) a da toga nisu ni svjesni. To najčešće primjećuje partner.

Na apneju treba posumnjati ako osoba glasno hrče te ako se ujutro budi umorna i iscrpljena, a tijekom dana je pospana i teško se koncentrira. Apneja se mora liječiti. To je  ozbiljan poremećaj koji može dovesti do smanjene razine kisika u mozgu, poremećaja rada srca i drugih komplikacija.

S druge strane, uzroke lošeg spavanja treba tražiti u lošim navikama (nezdrava prehrana, stres, prekomjerno korištenje kompjutora i mobitela, prekasni odlazak na spavanje) te u samoj spavaonici. Neprikladan krevet i nepovoljna mikroklima (npr. pregrijan i zagušljiv prostor) česti su uzroci nesanice praćene glavoboljom i križoboljom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button