Zanimljivosti i savjeti - 4. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Barijatrijska metoda pomaže kod pretilosti te smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara

Povodom Svjetskog dana debljine podsjećamo da je porast pretilih osoba u nas iznimno zabrinjavajući. Jedno od rješenja je barijatrijsko-metabolička kirurgija koja rezultira velikim gubitkom kilograma i poboljšanjem kvalitete života

barijatrijsko-metabolicka kirurgija Barijatrijska metoda Svjetski dan debljine

Danas obilježavamo Svjetski dan debljine, bolesti s kojom živi preko 650 milijuna stanovnika u svijetu. Sonja Njunjić, iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine, koja u Hrvatskoj djeluje na području prevencije i savjetovanja, ističe kako je porast pretilih osoba iznimno zabrinjavajući.

U Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, a uz odrasle sve više je i pretilih među djecom. Uz stigmatizaciju u društvu, prekomjerna tjelesna težina nosi sa sobom i veliki zdravstveni rizik: kardiovaskularna, dijabetička te karcinomska oboljenja, a pretile osobe imaju dvostruku veću šansu razviti teži oblik COVID-19, biti hospitalizirane te u konačnici spojene na respirator. 

Što sve utječe na pandemiju pretilosti?

Nažalost, pretilost se i dalje percipira isključivo kao izbor pojedinca, odnosno odraz njegovog slabog karaktera iako je ona djelomično i genetski uvjetovana. Na pandemiju pretilosti svakako utječu stil života, nezdrave prehrambene navike i manjak kretanja, a bez sveobuhvatne potpore javnosti i zdravstvenog sustava, pretile osobe će teško izaći iz začaranog kruga viška kilograma i neuspješnih dijeta.

Jednim od uspješnih rješenja za pretile osobe pokazala se barijatrijsko-metabolička kirurgija. Osječki kirurg dr. sc. Zdenko Boras, dr.med., Voditelj odjela za Barijatrijsku i minimalno invazivnu kirurgiju pri KBC Osijek provodi tu metodu. „U prošloj pandemijskoj 2020. godini uspjeli smo pomoći pedesetak pretilih osoba u Hrvatskoj koji su imali ozbiljno narušeno zdravlje, a koji su ovim postupkom smanjili prekomjernu težinu. Te osobe su danas aktivne, sve redom imaju bolju krvnu sliku, neki su prestali piti lijekove za tlak, a dirljiva je i priča je o djevojci koja je nakon zahvata uspjela i zatrudnjeti“, istaknuo je dr. sc. Boras.   

Pozitivni učinci barijatrijsko-metaboličke kirurgije

Barijatrijska metoda je laparoskopska metoda smanjivanja veličine želuca, a namijenjena je pretilim osobama s indeksom tjelesne mase iznad 40. Ovim zahvatom pacijenti gube čak 40 posto svoje ukupne tjelesne težine u kratkom roku i s kratkim periodom oporavka. Samom zahvatu prethodi sveobuhvatna dijagnostika i detaljne informacije i upute kako se treba ponašati nakon zahvata. Gubitak tjelesne težine popraćen je i poboljšanjem ukupne zdravstvene slike pa se tako kod 60 do 80 posto pacijenata javlja remisija dijabetesa tipa 2, a rizik od srčanog ili moždanog udara nakon operacije smanjuje se za 40 posto.

holistički pristupdebljina, stil života, bolest, liječenje debljine, mršavljenje

Promijenite životni stil: Kako trajno smršavjeti?

Debljina je bolest stila života. Zato je u liječenju debljine prva i osnovna mjera promjena nezdravog životnog stila u...

SAZNAJTE VIŠE

Petrinjac Krešo Štajcar prije nešto više od godinu dana podvrgnuo se zahvatu kod dr. Borasa nakon čega je skinuo 66 kilograma. Takvu nevjerojatnu transformaciju pratilo je povećanje samopouzdanja, veća fizička sprema, ali i skidanje s lijekova za alergiju i tlak. „Nema tih novaca koje bih prihvatio da se vratim na staro. Ja danas brzo hodam 10 kilometara u komadu i mogu se aktivno baviti svojim hobijima poput lova. Imam veliku potporu obitelji i pridržavam se svih preporuka koje sam dobio nakon operacije. Moram priznati da sam nakon potresa dobio nekoliko kilograma, ali povratka na staro nema“, poručio je Štajcar.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button