Zanimljivosti i savjeti - 17. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

8 pogrešnih načina tuširanja

Da bi vaša dnevna higijena prošla u najboljem redu, donosimo vam nekoliko savjeta koje biste trebali uzeti u obzir ako se želite tuširati na ispravan način

greške kod tuširanja

Tuširanje je vjerojatno prva stvar koju radite svako jutro ili posljednja prije večernjeg odlaska u krevet. To je svakodnevna navika o kojoj vjerojatno ni ne razmišljate.

„Tuširamo se kako bismo se riješili mrtvih stanica kože te uklonili masnoće, prljavštinu, znoj i bakterije“, ističe za zdravstveni web portal Everydayhealth.com dermatologinja Suzanne Friedler iz New Yorka.

Mješavina prljavštine, znoja i uljnog sloja na koži može izazvati neugodan miris ako dopustite da na koži i ostane. Štoviše, uljni sloj kože hrani bakterije, pa kad oboje uklonite tuširanjem, smanjujete rizik od infekcija kože. S druge strane, prečesto tuširanje može doprinijeti nastanku suhoće, svrbeža i ekcema na koži, upozorava dr. Friedler.

Nije svejedno: koliko često i kako biste trebali prati lice?

Pravilna rutina tuširanja stoga je više od običnog puštanja vode, tuširanja gelom ili sapunom, ispiranja i brisanja kože. U tom procesu nekoliko je važnih čimbenika: od temperature vode do proizvoda koje koristite za tuširanje.

A da bi vaša dnevna higijena prošla u najboljem redu, donosimo vam nekoliko savjeta koje biste trebali uzeti u obzir ako se želite tuširati na ispravan način.

Pogreška #1: tuširanje na neodgovarajućoj temperaturi

Vrlo hladni tuševi možda nisu najugodniji, no sigurno će vas razbuditi. Ali zbog temperaturnog šoka neće vam pomoći da se opustite. S druge strane, tuširanje pod pretoplim mlazom vode također nije idealno. „Vruća voda uzrokuje gubitak prirodnog uljnog sloja kože te ostavlja kožu blijedom i suhom, uz osjećaj svrbeža“, upozorava dr. Friedler.

Najbolje je tuširati se „negdje u sredini“. Američka nacionalna udruga za ekceme (NEA) preporučuje korištenje mlake vode za tuširanje kako bi se spriječili problemi sa suhom kožom. Stoga regulirajte temperaturu vode tako da vam bude ugodna, ali ne vruća.

Pogreška #2: predugo tuširanje

Tuširanje pod toplim mlazom vode jako je opuštajuće, ali predugi boravak pod tušem može biti štetan za vašu kožu. „Kao i kod vruće vode, predugo tuširanje uzrokuje gubitak uljnog sloja kože i, posljedično, njene vlažnosti“, napominje Friedler.

Ako primijetite da imate problema sa suhom kožom, smanjite trajanje tuširanja, ograničite ga na maksimalno 5 do 10 minuta.

Pogreška #3: pranje sa spužvicom ili krpicom bez njihova redovitog čišćenja

Spužvice za tuširanje su odličan način za smanjenje upotrebe gela za tuširanje. Pjena koju će napraviti spužvica omogućit će vam korištenje manje higijenskih proizvoda, a uz to će napraviti dovoljno pjene za cijelo tijelo, ističe dermatologinja Doris Day iz medicinskog centra Langone Sveučilišta u New Yorku. Međutim, spužvice mogu djelovati kao spremnik za bakterije, a uz to mogu iritirati osjetljivu ili suhu kožu.

Slično tome djeluju i krpice za pranje, stoga i njih, kao i spužvice, čistite temeljito i redovito. Friedler preporučuje da za tuširanje koristite sapun i rukama stvarate pjenicu na dobri stari način.

Pogreška #4: korištenje agresivnih sredstava za tuširanje

Ako vas brinu mikroorganizmi, znajte da će obični sapun kojeg koristite (kupovni iz trgovine, organski iz kućne radinosti ili bilo koji drugi sapun koji stvara pjenu) eliminirati većinu virusa, napominje Friedler. Nema potrebe posezati za nekim agresivnijim sredstvom.

Ako baš želite, posegnite za blagim sredstvima za higijenu bogatim lipidima koja su se pokazala kao dobra za zdravlje kože. Testirana su u jednoj znanstvenoj studiji na različitim temperaturama tuširanja i vremenima ispiranja te su pokazala bolje rezultate u usporedbi s običnim gelovima za tuširanje.

Pogreška #5: zaboravljate očistiti sve dijelove tijela

Baka je bila u pravu: nemojte zaboraviti očistiti dio iza ušiju, između prstiju na nogama i vaš pupak. Ako to ne činite, možete promijeniti vaš mikrobiom kože — delikatnu ravnotežu bakterija na njoj — i time povećati rizik od nastanka ekcema ili akni.

Dokazali su to i znanstvenici u jednoj studiji iz 2023. godine kada su sapunali različite dijelove svoje kože (noge i podlaktice, koje su smatrali kontrolnim faktorima jer se ove površine češće peru, te ih uspoređivali s dijelovima tijela koje rjeđe sapunamo). Cilj je bio utvrditi razlike u populacijama bakterija u tim (češće i rjeđe pranim) dijelovima tijela. Istraživači su otkrili da područja koja se češće temeljito peru imaju veću raznolikost bakterija od onih koja se rjeđe peru, a veća bioraznolikost mikrobioma donosi i manji rizik od kožnih problema.

Pogreška #6: korištenje sapuna prije šamponiranja

Kako biste spriječili akne i iritaciju kože, Dr. Day preporučuje sljedeći režim: „Prvo se šamponirajte, zatim isperite, nanesite regenerator, nasapunajte tijelo, a zatim istovremeno isperite regenerator i sapun“.

Slijedeći ovaj redoslijed prilikom tuširanja, sapun će vam pomoći ukloniti bilo kakav preostali šampon i regenerator s kože. Što se tiče brijanja, ako ga ostavljate za kraj, znajte da će vam dlaka biti mekša zbog topline, vode i pare te će biti podatnija za uklanjanje.

Pogreška #7: tuširate se isključivo ujutro ili navečer

Ne postoji najbolje doba dana za tuširanje. To ovisi o vašem rasporedu dnevnih obaveza i osobnim preferencijama. Ako se želite ujutro bolje razbuditi, razmislite o jutarnjoj rutini tuširanja.

Međutim, nemojte zanemariti ni potencijalne koristi večernjeg tuširanja. Primjerice, 10-minutno tuširanje pod toplim mlazom vode jedan do dva sata prije spavanja, može vam pomoći da bolje zaspite. Zašto? Kako se tijelo hladi nakon toplog tuša, to potiče tijelo na opuštanje i lakše usnivanje. Još jedan potencijalni plus tuširanja pred kraj dana: ako patite od alergija, tuširanje prije odlaska u krevet isprat će s vaše kose i kože pelud koja se je nakupila tijekom dana.

svakodnevna njega koze zene

Za žene koje nikad nemaju vremena: 4 osnovna koraka njege kože

I zaposlene žene trebaju vrijeme za svakodnevni ritual njege kože. Minimizirajući broj kozmetičkih proizvoda, njegu je moguće pojednostavniti

SAZNAJTE VIŠE

Pogreška #8: preintenzivno i prečesto tuširanje

Ne treba se svatko tuširati svakodnevno, pogotovo u hladnijim zimskim mjesecima kada se ne znojimo kao ljeti. Zapravo, dovoljno se je tuširati nekoliko puta tjedno, ističu to stručnjaci s Harvard Health Publishing.

Ako se pak bavite tjelovježbom ili imate posao na kojem se dosta prljate pa se trebate tuširati dva puta dnevno, Day predlaže kratko tuširanje vodom prvi put, a potpuno tuširanje drugi put. „Kao odrasli ne prljamo se toliko kao djeca“, ističe ona i savjetuje da kod pranja ili tuširanja stavite težište na prljavije dijelove tijela, poput pazuha ili prepona.

Korišten izvor: https://www.everydayhealth.com/treatment/skin-and-beauty/ways-you-could-showering-wrong/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button