Zanimljivosti i savjeti - 13. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

3 osnovna krivca zbog kojih ćemo ljeti nakupiti višak kilograma

Mjesecima ste ulagali puno truda kako biste istesali svoje tijelo i bili spremni za plažu. Ljeto polako prolazi, opuštate se, u jednom trenu stanete na vagu i slijedi šok – što se to dogodilo?

zašto se ljedi debljamo

S obzirom na dugotrajne i naporne bitke protiv viška kilograma u hladnom dijelu godine, možda ste i vi očekivali da će vam ljeto olakšati „posao“ – više ćete se kretati, plivati, uživat ćete opušteno u „plodovima rada“, odnosno u liniji kojom se možete pohvaliti zahvaljujući odrađenim dijetama. Htjeli ste dobro izgledati na plaži i to ste postigli ili ste barem rasteretili koljena dijela viška kilograma.

Bilo kako bilo, ljeti bi vas moglo neugodno iznenaditi novo vaganje – u svega nekoliko tjedana broj je naglo skočio! Kako se je to dogodilo?

5 iznenađujućih činjenica o pretilosti

Ljeti se debljamo i više nego zimi

Za početak treba zaboraviti mit o tome kako se zimi više debljamo nego ljeti. Istina je posve suprotna, pa ćemo tako višak kilograma lakše skupiti u ljetnim mjesecima. Istraživanje objavljeno 2016. godine izvijestilo je da čak i mala djeca imaju tendenciju više se udebljati tijekom ljetnih mjeseci, a ne tijekom jeseni i zime dok su u vrtiću ili školi. No to se događa i odraslima, neovisno o dobi.

Mnoštvo je mogućih razloga zbog kojih se debljamo preko ljeta, pa tako Internet nudi mnoštvo članaka o 3,5, 8, 10 i više razloga za ljetni višak kilograma. Svakako se trude objasniti pojavu koju su mnogi osjetili na svojoj koži.

Ovom prilikom navest ćemo tri osnovna koji se svugdje s razlogom spominju.

#1 Konzumacija kaloričnih jela i pića

Intenzivnija druženja ljeti koja nerijetko uključuju roštilj te konzumaciju slatkih, gaziranih te alkoholnih napitaka, osigurat će visok unos kalorija, višak koji ćete teško potrošiti čak i intenzivnom tjelesnom aktivnošću.

S druge strane, na praznicima se opuštamo, pa se nismo skloni kažnjavati raznim restrikcijama, želimo uživati u svemu što nam je često ograničeno ili nedostupno u stresnoj svakodnevici, pa tako i u jelima. Ljetovanje je vrijeme za odmor, zabavu i dobru hranu, zar ne? Ipak, ne pripazimo li barem na umjerenost, morat ćemo platiti cijenu takvog odmora.

Ne zaboravimo i da smo ljeti skloniji zabavama i druženjima koje traju do sitnih noćnih sati, pa nerijetko i do svitanja. Noć je duga, čovjek ogladni, a tu je i unos kaloričnih pića. Poznato je da kasni obroci i manjak sna povećavaju rizik debljanja, ljeto pritom nije izuzetak.

#2 Nesklonost većim fizičkim naporima po vrućini

Osim profesionalnih sportaša i ozbiljnih rekreativaca, malo je onih koji će biti skloni intenzivno trenirati u vrućem dijelu godine. Već se dovoljno znojimo tijekom dana, bilo u hladovini koja nas teško spašava kada temperatura prijeđe 30, bilo u zatvorenom prostoru u kojem možda ni nema klima-uređaja ili ne hladi dovoljno.

Na bazen ćete možda i otići, uglavnom vikendom, no teretane nisu omiljeno mjesto za ljetni trening. S druge strane, treninzi na otvorenom ljeti se odrađuju ili rano ujutro ili navečer kad je sunce već na zalasku. Ipak, teško je prisiliti se na rano ustajanje tijekom ljetovanja ili se znojiti prije izlaska s prijateljima. Pouzdajemo se u potrošnju kalorija na plaži – a pritom ćemo možda naručiti krafnu ili barem kukuruz…

Bilo kako bilo, mnogima će tijekom ljeta motivacija za trening ili intenzivniju fizičku aktivnost značajno pasti.

#3 Loša higijena sna

Iako bismo očekivali da ćemo se tijekom ljetovanja dobro naspavati, nerijetko se događa upravo suprotno – vrućine i komarci zbog kojih se vrtimo u krevetu do dugo u noć, već spomenuti noćni izlasci zbog kojih kasno liježemo u krevet, a da ne govorimo o narušenom ciklusu spavanja i budnosti, posebno ako smo bili te sreće da smo otputovali u neku daleku zemlju i drugu vremensku zonu… Nije rijetkost ljeti biti umoran i nenaspavan, posebno ako na odmor niste ni otišli, pa danju radite, a noću bdijete jer vam je vruće.

Gubitak sna stvara hormonsku neravnotežu u tijelu koja potiče prejedanje i debljanje. Leptin i grelin su hormoni koji reguliraju apetit, a kada ne spavate dovoljno, proizvodnja ovih hormona se mijenja na način da stvara pojačan osjećaj gladi. Nedostatak sna povezan je i s povišenim razinama hormona stresa kortizola. Osim toga, nedovoljno sna može poremetiti metabolizam hrane.

Kad smo umorni, često smo nervozni, a emocionalno prejedanje također je dobro poznata pojava.

Savjeti za kontrolu tjelesne težine tijekom ljeta

Iz navedenog slijede i savjeti za prevenciju „ljetnog debljanja“:

  • pokušajte se držati rutine hranjenja, vježbanja i spavanja koliko god je to moguće,
  • ujutro jedite proteine – visokoproteinski doručak može održati šećer u krvi i „hormone gladi“ stabilnijima tijekom dana, što može pomoći u kontroli apetita. Primjerice, omlet ili tvrdo kuhano jaje je odličan izbor.
Mršavljenje je u interesu dobrog zdravlja

Najčešća pitanja i odgovori o zdravom mršavljenju

Treba li vam poticaj za dijetu? Korisno je imati na umu da pitanje održavanja odgovarajuće tjelesne mase nije pitanje...

SAZNAJTE VIŠE
  • dovoljno spavajte,
  • ograničite unos alkoholnih pića, posebno onih s visokim udjelom šećera,
  • vježbajte rano ujutro – samo 10 minuta HIIT-a (intervalnog treninga visokog intenziteta) na početku dana ubrzat će vaš metabolizam,
  • jedite „strateški“ – najedite se povrća prije nego što posegnete za kaloričnom hranom. Iskoristite ljeto za uživanje u sezonskom voću i povrću, pripremi laganih i brzih obroka od kojih mnogi ni ne zahtijevaju kuhanje,
  • umjesto uskraćivanja, kontrolirajte količine – umjesto da si zabranjujete jela, ograničite količinu. I kuglica sladoleda manje je od tri kuglice.

Korišteni izvori: Healthline, EverydayHealth, Insider

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button