Trudnoća i porod - 19. lipnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Trudnoća bez ejakulacije? Zašto prekinuti snošaj nije pouzdana metoda kontracepcije

Prekinuti snošaj predstavlja drevnu metodu kontracepcije, međutim, ne i pouzdanu. Naime, spermiji se mogu nalaziti i u predejakulatu, tekućini nad čijim lučenjem muškarac ne može imati kontrolu

predejakulat-prekinuti snošaj

Predejakulat je naziv prozirne tekućine nalik sluzi koja se pojavljuje na vrhu penisa tijekom seksualnog uzbuđenja. Proizvode ga pomoćne spolne žlijezde, od kojih su glavni izvor bulbouretralne žlijezde (Cowperove žlijezde), a količina može varirati – od nekoliko kapi do 5 mililitara ovisno o intenzitetu seksualnog uzbuđenja.

Mogući uzroci pojave krvi u sjemenoj tekućini

Funkcije predejakulata

Bulbouretralne žlijezde se nalaze ispod prostate i luče tijekom seksualne stimulacije lužnatu tekućinu sličnu sluzi. Ta tekućina prije ejakulacije neutralizira kiselost u uretri. Naime, urin je često kiseo i ostavlja kiseli talog u uretri, a spermatozoidi ne uspijevaju preživjeti u kiseloj sredini. Predejakulat tako osigurava bazični (alkalni) pH za sjemenu tekućinu i uretru.

I okolina u vaginalnom svodu je kemijski neprikladna za spermije. Tako tekućina prije ejakulata osigurava neutralizirajući pufer i pomaže spermatozoidima da prežive te ostanu aktivni.

Predejakulat sadrži i glikoproteine koji osiguravaju podmazivanje tijekom spolnog odnosa.

Mogući su i trudnoća i infekcija HIV-om

Predejakulat se oslobađa tijekom cijelog spolnog čina te ulazi u vaginu. Svaki spermij koji se u njemu nalazi može putovati gore kroz cerviks i pronaći jajašce u jajovodu.

Izvlačenje penisa iz vagine prije ejakulacije, takozvani prekinuti snošaj, je drevna metoda kontracepcije, ne košta ništa i nema nuspojava. Ali je nepouzdana jer se trudnoća može dogoditi upravo zbog sperme u predejakulatu. Iako tekućina iz Cowperovih žlijezda ne sadrži spermu, predejakulat sakupljen na vrhu penisa pokazuje prisutnost sperme.

Neka su istraživanja pokazala da više od 40% muškaraca ima spermu u predejakulatu. Neki muškarci uvijek imaju spermu u predejakulatu, dok drugi nikad. Ovaj fenomen „uvijek ili nikad“ vjerojatno i objašnjava zašto je kod nekih muškaraca prekinuti snošaj uspješna metoda kontracepcije. Ali treba znati da je mogućnost prisutnosti sperme u predejakulatu velika. Način da se izbjegne trudnoća jest nošenje kondoma od trenutka prvog genitalnog kontakta ili primjena ostalih kontracepcijskih metoda koje koriste žene.

Teško je prekinuti snošaj baš svaki puta u pravom trenutku, a nemoguće je znati, odnosno osjetiti predejakulat koji ulazi u vaginu. Postoji vjerovanje da su spermiji u predejakulatu ostaci sperme u uretri zaostali od posljednje ejakulacije. Ali čak i nakon nekoliko mokrenja nakon zadnje ejakulacije, predejakulat i dalje sadrži spermu. Dakle, uriniranje s ciljem ispiranja uretre – ne pomaže.

Također treba znati da predejakulat može uzrokovati i HIV infekciju jer je kod zaraženih osoba virus humane imunodeficijencije (HIV) u njemu prisutan. Koncentracija virusa je manja nego u sjemenoj tekućini, ali može doći do infekcije.

Što ako imate previše predejakulata?

Količina ove tekućine je promjenjiva, a kod nekih su muškaraca količine doista velike. To može biti društveno neugodno jer sam izlazak na spoj ili ljubljenje može rezultirati močenjem hlača.

spolno zdravlje-spolno prenosive bolesti

Ne preskačite razgovor s partnerom o spolnom zdravlju

Razgovor o zaštiti od spolno prenosivih bolesti i neplanirane trudnoće ponekad nije ugodan, ali je među partnerima nužan.

SAZNAJTE VIŠE

Prekomjerni predejakulat nije medicinski problem, niti prijetnja zdravlju. Ali ako ga želite smanjiti, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom. Lijekovi poput finasterida (koji se koristi kod benignog povećanja prostate) mogu ublažiti takve simptome.

Kod nekih muškaraca sperma curi u predejakulat. Broj spermija je manji nego u sjemenoj tekućini, ali vjerojatno može uzrokovati trudnoću. Dakle, ako koristite prekinuti snošaj kao prirodnu metodu kontracepcije, trebali biste znati da ona sama po sebi nije dovoljna zaštita. Stoga je ipak najbolje ovu metodu kombinirati s nekom od ostalih i pouzdanijih metoda kontracepcije.

Korišteni izvori: WebMD, Halmed

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button