Trudnoća i porod - 25. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Pogađa i muškarce: postporođajna depresija i baby blues

Oko 10% očeva padne u depresiju prije ili neposredno nakon rođenja djeteta, pokazalo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of the American Medical Association

postporođajna depresija kod muskaraca

Česta noćna hranjenja, stalni nemir, prilagođavanje vaših dana kako biste zadovoljili stalne potrebe bebe… Sve to može opteretiti bilo kojeg roditelja. Iako „baby blues“ i postporođajnu depresiju obično povezujemo sa ženama, novopečeni očevi također mogu doživjeti ozbiljne promjene raspoloženja nakon što beba stigne iz rodilišta.

Hormoni se mijenjaju i kod muškaraca

Zapravo, postnatalna depresija u očeva je „jako česta“, kaže psiholog Scott Bea. Oko 10% očeva padne u depresiju prije ili neposredno nakon rođenja djeteta, pokazalo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of the American Medical Association.

Što je „kotač emocija“ i kako nam može pomoći u razumijevanju emocija

Postporođajni blues posebno je uobičajen tri do šest mjeseci nakon poroda, a čak jedan od četiri očeva ima simptome.

Razlog je dijelom biološki, kaže dr. Bea. „Svi znaju da se majčini hormoni jako mijenjaju tijekom i nakon trudnoće. Ali postoje dokazi da i očevi doživljavaju stvarne promjene u razinama hormona nakon rođenja bebe“, objasnio je.

Rizični čimbenici koji nisu vezani uz hormone

U igri su i brojni nehormonalni čimbenici:

Jedan plus jedan… plus još jedan: Muškarci su možda navikli biti u središtu pažnje svojih partnerica. To se mijenja kada beba uđe u jednadžbu. Mame se brzo zbližavaju s bebom. Tate se povezuju s bebama na različite načine i to može potrajati. U međuvremenu, tata se može osjećati kao treći kotač.

Pritisak odgovornosti: Novopečeni otac može osjećati intenzivan pritisak da se pobrine za svoju prinovu, što može povećati stres oko financija i karijere.

Osjećaj krivnje: postoji kulturološko očekivanje da bi novi očevi trebali biti preplavljeni radošću. Ako to još ne osjećaju sasvim, mogli bi se uskoro, povrh svega, osjećati i krivima.

Čemu služi krevet? Većina novopečenih roditelja tako malo spava i tako rijetko imaju intimne odnose da bi se mogli početi pitati zašto imaju krevet. Nedostatak bilo kojeg od navedenog može utjecati na vaše raspoloženje.

Prepoznajte znakove „muške“ postporođajne depresije

Simptomi depresije mogu izgledati različito kod muškaraca i žena. Neki od najčešćih znakova kod muškaraca uključuju:

  • ljutnju, razdražljivost ili agresiju,
  • gubitak interesa za posao ili omiljene aktivnosti,
  • osjećaj da posao ne prestaje,
  • distancirano ponašanje ili povlačenje od obitelji i prijatelja,
  • osjećaj frustracije, obeshrabrenosti ili ciničnosti,
  • osjećaj tuge, beznađa ili preopterećenosti,

Muškarci koji su patili od depresije mogli bi biti izloženi većem riziku od postporođajne depresije. Isto tako i novopečeni očevi čije partnerice također imaju postporođajne simptome.

Savjeti za novopečene očeve

Nažalost, mnogi muškarci smiju se već samoj pomisli na to da bi mogli imati nekakvu mušku postporođajnu depresiju. Čak i ako prihvate da je to stvarno, možda neće htjeti priznati da na njih utječe.

„Ali nema ničeg sramotnog u postporođajnoj depresiji“, naglašava dr. Bea. „Očinstvo je veliki novi posao, s dugim radnim vremenom i bez plaće, a društvo ne radi dovoljno dobar posao podržavajući muškarce u ovoj ulozi“.

Kako biste zadržali pozitivno raspoloženje kada ste u jeku novog očinstva, dr. Bea preporučuje da se usredotočite na osnove brige o sebi:

  • kvalitetno jedite,
  • vježbajte,
  • odmorite se (da, znamo da je to izazovno, ali odrijemajte kad možete),
  • izbjegavajte piće, kockanje i druga nepromišljena ponašanja.
Poslijeporođajne psihičke bolesti

Druga strana majčinstva: tuga nakon porođaja mora se ozbiljno shvatiti

Poslijeporođajne psihičke bolesti čine raznoliku skupinu poremećaja koji utječu na ženu tijekom fertilne dobi. Dok je poremećaj zvan poslijeporođajni...

SAZNAJTE VIŠE

A što je vrlo bitno – razgovarajte o svojim osjećajima, bilo s vašom partnericom, roditeljima, bratom ili sestrom ili prijateljem (ili bilo kime tko će slušati bez osude).

Prilagodba na novu bebu zahtijeva vrijeme. Normalno je da vam se raspoloženje pritom malo poremeti. Ali ako vaši simptomi traju dulje od dva do tri tjedna, razmislite o pomoći savjetnika ili psihoterapeuta.

„Traženje pomoći ne znači da ste bespomoćni“, ističe dr. Bea. To znači da radiš ono što trebaš kako bi mogao biti čim je moguće više bolji partner i najbolji tata.

Korišten izvor: Klinika Cleveland

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button