Trudnoća i porod - 6. veljače 2022.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med. spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin

Placenta previja: uzroci, simptomi i liječenje

Nisko ležeća posteljica predstavlja jednu od mogućih komplikacija u trudnoći te je svakako potrebno pažljivo slijediti upute liječnika

placenta previja problem trudnoća posteljica

Placenta previja (lat. placenta praevia) jest stanje u kojem posteljica ili placenta prekriva unutarnje ušće vrata maternice te na taj način sprječava vaginalni porođaj. Naziva se još i predležećom ili nisko ležećom posteljicom.

Iako ne predstavlja opasnost u ranijoj fazi trudnoće, placenta previja može biti uzrokom obilnog krvarenja u zadnjem tromjesečju, ali i prije ili tijekom samog porođaja.

Posteljica

Posteljica ili placenta predstavlja organ nastao od tkiva majke i fetusa u trudnoći. Ona služi za dopremu kisika i hranjivih tvari fetusu, ali i izbacivanje štetnih produkata. Također, izlučuje određene hormone te prenosi majčina protutijela i time štiti fetus dok njegov imunološki sustav ne sazre.

Trudnoća i lijekovi: Što trudnice mogu uzimati, a što trebaju izbjegavati?

Posteljica nastaje implantacijom (ugradnjom ploda u maternicu), a njezino stvaranje završava tek krajem prvog trimestra. Dakle, sijelo posteljice jest mjesto implantacije ploda. Ono je obično smješteno dalje od ušća vrata maternice, bočno ili na vrhu maternice.

Ipak, posteljica se ne nalazi cijelo vrijeme na istom mjestu. U prvim tjednima trudnoće, ona je obično nisko smještena, a s napretkom trudnoće i ona se „seli” tj. „migrira” prema vrhu.

Zašto nastaje placenta previja

U slučaju da izostane navedena „fiziološka migracija” posteljice, nastaje placenta previja ili predležeća posteljica. Ovisno o smještaju placente u odnosu prema ušću vrata maternice, placenta previja može biti:

 • parcijalna – djelomično zatvara ušće,
 • potpuna – u potpunosti prekriva ušće i
 • marginalna – placenta se nalazi uz sam rub ušća.

Nije posve jasno zašto nastaje predležeća posteljica, ali su poznati rizični faktori za njezin nastanak. Neki od njih su:

 • dob majki viša od 35 god.,
 • carski rez u prethodnoj trudnoći,
 • pobačaj u prethodnoj trudnoći,
 • miomi maternice,
 • blizanačka trudnoća,
 • placenta previja u prethodnoj trudnoći,
 • pušenje ili konzumacija opijata.

Simptomi i moguće komplikacije

Placenta previja najčešće se prezentira bezbolnim krvarenjem krajem drugog i početkom trećeg trimestra trudnoće. Kod nekih trudnica, krvarenje se javlja tek prilikom porođaja. Krvarenje nastaje zbog prijevremenog odljuštenja posteljice uslijed širenja donjeg dijela maternice. Ono može biti različitog intenziteta – od oskudnog do obilnog krvarenja, praćenog grčevima. Karakteristično se javlja s prvim trudovima te često nakon spolnog odnosa.

Ipak, postoje i određene komplikacije ovog stanja. Neke od njih su:

 • prijevremeni porođaj,
 • spontani pobačaj,
 • hipoksija (nedovoljna opskrba fetusa kisikom),
 • iskrvarenje i dr.

Postavljanje dijagnoze

Ultrazvučni pregled osnovna je metoda dijagnosticiranja placente previje. Ultrazvuk omogućuje postavljanje dijagnoze i prije pojave samog krvarenja.

Uobičajeno je postaviti dijagnozu predležeće posteljice tek nakon 32. tjedna trudnoće, uzimajući u obzir „fiziološku migraciju” posteljice o kojoj smo ranije govorili.

Iako se i ginekološkim pregledom može otkriti ova komplikacija, potrebno je pregled obaviti nježno i oprezno. Općenito se ginekološki pregled izbjegava nakon 20. tjedna trudnoće, sve dok se ultrazvukom ne isključi postojanje placente previje, a upravo kako bi se spriječio nastanak krvarenja.

Liječenje

U slučaju da se placenta previja dijagnosticira prije 20. tjedna trudnoće, nema potrebe za liječenjem. Nakon 20. tjedna preporučuje se mirovanje i izbjegavanje spolnih odnosa.

Trudnoća u zrelim godinama

Trudnoća u zrelim godinama

Prosječna dob u kojoj su žene u razvijenijim zemljama rađale svoje prvo dijete sedamdesetih godina prošloga stoljeća bila je...

SAZNAJTE VIŠE

U slučaju pojave krvarenja, potrebno je procijeniti stanje majke i fetusa. Kod oskudnog krvarenja i dobrog stanja majke i ploda, savjetuje se mirovanje i, po potrebi, tokolitici, odnosno lijekovi koji sprječavaju kontrakcije maternice (trudove).

Kod obilnijeg krvarenja, u kasnijoj fazi trudnoće, pristupa se carskom rezu i hitnom porođaju.

U današnje vrijeme 99% žena s predležećom posteljicom uspijeva uspješno završiti trudnoću.

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button