Trudnoća i porod - 25. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Gordan Crvenković, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspecijalist humane reprodukcije, ordinacija GynNova

Koliko je važan cerviks u procjeni rizika od prijevremenog porođaja?

Cerviks ima važnu ulogu u trudnoći te se temeljem njegovih karakteristika može utvrditi postoji li mogućnost poroda prije predviđenog termina

trudnoca cerviks prijevremeni porodaj

Prilikom svake trudničke kontrole, jedna od bitnijih stavki koja se promatra jest tvrdoća i duljina cerviksa, odnosno grlića maternice. Njegova je uloga u trudnoći velika te se putem njegovih karakteristika može utvrditi postoji li mogućnost prijevremenog poroda.

Oralno zdravlje: Kako sačuvati zdravlje zubi tijekom trudnoće

Pritom se, uz podatke o duljini, promatraju položaj cerviksa, njegova konzistencija i otvorenost.

Položaj, konzistencija i otvorenost cerviksa

Položaj cerviksa može biti sprijeda, straga ili centriran, dok njegova konzistencija može biti tvrda ili meka. Otvorenost cerviksa može biti zatvorena, prohodna za jedan prst, uloživa za vršak, jagodicu ili vrh prsta.

Prema tjednima trudnoće, duljina cerviksa može biti slijedeća:

  • 16.-20. tjedana trudnoće – 40-45 mm
  • 20.-28. tjedana trudnoće – 35-40 mm
  • 28.-36. tjedana trudnoće – 30-35 mm

U nekim slučajevima, u 32.-om tjednu trudnoće, kod nekih žena cerviks može biti i kraći od 30 mm, ali se na temelju ostalih karakteristika, poput njegove meke konzistencije, može procijeniti postoji li rizik od prijevremenog poroda.

Dijagnostika skraćenog cerviksa provodi se na temelju bimanualnog palpacijskog pregleda, koji se provodi rutinski, i nije bolan te na temelju ultrazvučnog pregleda vaginalnom sondom. Tada se mjeri duljina cerviksa, kao i oblik unutarnjeg ušća.

Prevencija prijevremenog poroda

Vaš ginekolog će vam, temeljem navedenih karakteristika i ukoliko to smatra potrebnim, predložiti određene mjere kako bi se maksimalno smanjila mogućnost prijevremenog poroda.

Neke od navedenih mjera opreza su:

  • umjereno ili strogo mirovanje
  • gestagensko liječenje u određenom vremenskom periodu
  • ordiniranje terapije za sprječavanje daljnjeg skraćivanja grlića maternica
  • preventivna serklaža, odnosno kirurško zatvaranje cerviksa
  • hospitalizacija
trudnoća iz tjedna u tjedan

Pratite trudnoću iz tjedna u tjedan i s radošću dočekajte novi život

U vrijeme očekivane menstruacije nije nastupilo krvarenje, vaša menstruacija kasni i trudni ste dvadesetak dana – ginekološkim vremenom već...

SAZNAJTE VIŠE

Podijeljena mišljenja

U struci postoji puno neslaganja oko korištenja navedenih mjera, osobito što se tiče preventivne serklaže te je na svakom ginekologu zadatak da temeljem vlastitog znanja i iskustva i za svaku trudnicu individualno, procjeni provođenje kojih mjera opreza i u kojem opsegu je potrebno. Smatrate li kako je mišljenje vašeg ginekologa neodgovarajuće ili nepotpuno, slobodno zatražite drugo mišljenje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button