promo signPROMO ČLANAK

Trudnoća i porod - 18. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

7 savjeta za smanjenje rizika od inkontinencije u trudnoći

Stresna inkontinencija nerijetko se događa tijekom i nakon trudnoće te može značajno utjecati na kvalitetu života trudnica i mladih majki. No postoje učinkovite mjere samopomoći

Nevoljno, odnosno nekontrolirano ispuštanje mokraće čest je problem među ženama. Prema nekim istraživanjima, čak 30% žena u dobi između 15 i 64 godine pati od nekog oblika inkontinencije.

Trudnoća je razdoblje u kojem se događaju velike promjene u tijelu žene, a među ostalim dolazi do povećanja tlaka u trbuhu, odnosno fizičkog pritiska na mjehur. Stoga i ne čudi da je takozvana stres inkontinencija (inkontinencija uzrokovana stresom) česta pojava u trudnoći.

Ne odustajte: Prevencija inkontinencije vježbanjem u trudnoći

Uzroci inkontinencije u trudnoći

Spomenimo, dakle, nekoliko čimbenika koji utječu na razvoj stres inkontinencije u trudnoći:

  • Pojačan pritisak na mjehur – zbog stalnog i rastućeg pritiska na mokraćni mjehur, smanjuje se njegova zapremnina pa ne može pohraniti istu količinu mokraće kao i prije trudnoće.
  • Slabost mišića dna zdjelice –  razvoju ovog oblika inkontinencije pogoduju i slabost mišića dna zdjelice te povećana mobilnost donjeg dijela mokraćnog sustava, odnosno mokraćne cijevi. Tijekom trudnoće i prilikom porođaja dolazi do slabljenja mišića dna zdjelice zbog čega se kod žena koje su rodile vaginalno ova vrsta inkontinencije javlja najčešće. Rizik pojave stres inkontinencije najmanji je u prvoj trudnoći jer tada mišići dna zdjelice još uvijek imaju svoju čvrstoću i elastičnost.
  • Pojačan rad bubrega i mokraćnog mjehura u trudnoći je osnovni razlog zašto trudnice moraju češće mokriti.
  • Pojačano lučenje hormona – pojavi inkontinencije u trudnoći doprinose i hormoni, točnije dodatne doze progesterona kojeg tijekom trudnoće proizvodi placenta. Ovaj hormon zaslužan je za opuštanje glatkih mišića, među ostalim i mišića vrata mokraćnog mjehura.

Ako tijekom poroda dođe do oštećenja živaca koji kontroliraju mjehur, ako se maternica i mjehur pomaknu ili nakon epiziotomije mogu se pojačati problemi s mjehurom, a samim time i jačinom inkontinencije.

Mjere samopomoći

Attends

Liječenje najčešće nije potrebno jer u najvećem broju slučajeva inkontinencija prolazi spontano zahvaljujući rasterećenju mjehura nakon poroda te vraćanju hormonalne ravnoteže.

Sljedećih sedam savjeta moglo bi vam koristiti kako biste smanjili rizik inkontinencije u trudnoći.

1. Kegelove vježbe

Kegelove vježbe osnovna su mjera samopomoći, a njihovo izvođenje savjetuje se i tijekom i nakon trudnoće. Njima se mišići dna zdjelice jačaju te se tako osigurava i veća kontrola nad mokrenjem.

2. Uredne toaletne navike

Trudnica bi trebala imati uredne toaletne navike. Drugim riječima, na toalet treba odlaziti onda kada doista postoji potreba, odnosno kada trudnica osjeti da je mjehur pun.

3. Prekrižene noge

Preporuka je da se kod kihanja ili kašljanja prekriže noge, jer se tako sprječava neželjeno bježanje urina.

4. Dizanje teških predmeta

S dizanjem teških predmeta općenito u trudnoći treba biti na oprezu, a  dizanjem se također dodatno povećava pritisak, pa tako i rizik nekontroliranog ispuštanja mokraće.

5. Intimna njega

Za intimnu njegu preporučuje se koristiti sredstvo s prilagođenim pH faktorom kako bi se spriječio razvoj nepoželjne mikroflore na intimnom području.

6. Pravilna prehrana

Hrana koja uzrokuje zatvor ili osjećaj punih crijeva može dodatno stvoriti pritisak na mjehur, pa bi ju trebalo izbjegavati.

7. Unos tekućine

Uredite i unos tekućine tijekom dana u pravilnim razmacima. Unos tekućine je vrlo važan za trudnicu i njezino dijete.

PROMO
Kegelove vjezbe inkontinencija elbi medikal

Preduhitrimo nekontrolirano bježanje urina vježbanjem mišića dna zdjelice

SAZNAJTE VIŠE

Attends Soft ulošci za osjećaj sigurnosti

Za osjećaj sigurnosti na raspolaganju su i ulošci za inkontinenciju. Attends asortiman za inkontinenciju nudi nekoliko veličina uložaka namijenjenih lakoj inkontinenciji. Dostupni su Attends Soft ulošci označeni brojevima 0 do 3 extra. Ulošci imaju ekstra mekani gornji sloj, anatomskog su oblika i bijele boje čime pružaju osjećaj ugode i diskrecije. Stražnja im je strana prozračna pa koža nesmetano diše, a pričvršćuju se uz pomoć ljepljive trake cijelom duljinom stražnje strane. Visokoupijajuća jezgra zaključava urin daleko od površine uloška, a Quick dry tehnologija onemogućava povrat urina na površinu te je održava suhom.

Više o inkontinenciji u trudnoći informirajte se na ovom linku.

Attends anatomski ulošci dostupni su u ljekarnama, Elbi Medikal maloprodajama i na Elbi Medikal web shopu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button