Srce i krvne žile - 13. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Uspjeh hrvatskih dječjih kardiologa: U KBC-u Zagreb izvedene su dvije operacije srca bez otvaranja prsnog koša

Operacija srca tj. srčanog zalistka trajala je dva umjesto sedam sati, a dječaci su otpušteni kući već drugi dan nakon zahvata

Operacija srca kbc zagreb

Dječji kardiolozi KBC-a Zagreb prošlog su tjedna uspješno izveli zahvat, takozvanu „perkutanu implantaciju pulmonalne valvule“, dvojici dječaka. Pritom nisu otvarali prsni koš. Drugim riječima, promijenili su zalistak plućne arterije, jedan od četiri zalistaka u srcu, kroz femoralnu venu (u preponi).

Na čelu kirurškog tima bili su doc. dr. Daniel Dilber, pročelnik Zavoda za pedijatrijsku kardiologiju, i primarijus dr. Dalibor Šarić.

Uspjeh zagrebačkog kirurškog tima: Prva ugradnja umjetne hrskavice u regiji

U Hrvatskoj su već izvedene operacije na odraslima

Zahvaljujući ovoj metodi kirurškog liječenja, dječaci su u operativnoj sali proveli dva sata umjesto sedam, a kući su otpušteni već drugi dan nakon zahvata, umjesto dvotjednog oporavka u bolnici.

Riječ je o metodi liječenja srčanih tegoba koja nije posve nova u svijetu – u SAD-u se izvodi posljednjih devet godina, a u Europi sedam ili osam godina i to u manjem broju centara. U Hrvatskoj je taj zahvat, ali na odraslom pacijentu, prva učinila prof. dr. Maja Strozzi, a ubuduće će ove zahvate izvoditi i na djeci.

Prednost u odnosu na klasične zahvate

“Djeca rođena sa srčanim greškama nerijetko već u mlađoj dobi imaju više teških operacija pa je svaki pomak u liječenju koji smanjuje opasnost i jamči brži oporavak dobrodošao. Sad smo pokazali da je moguće i u Hrvatskoj raditi ovaj zahvat koji zamjenjuje klasične kardiokirurške zahvate kod djece povezane sa značajno većim brojem opasnosti”, rekao je doc. dr. Dilber za Jutarnji list te dodao da je zahvat moguće izvesti na pacijentima koji imaju barem sedam godina, odnosno 20-ak kilograma te kojima su krvne žile dovoljno široke.

Članak u cijelosti pročitajte na stranicama Jutarnjeg lista.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button