Srce i krvne žile - 19. siječnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Što darivatelji krvi trebaju znati o hemoglobinu i željezu

Darujući krv, vi smanjujete razinu željeza koje je ključno u proizvodnji hemoglobina. Stoga je vrlo važno misliti o njegovoj nadoknadi nakon darivanja

darivanje krvi-hemoglobin-hrana bogata željezom

Svaki put kada darujete krv ili trombocite, provjerava se razina hemoglobina. Hemoglobin (Hb) je protein koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama (eritrocitima), a koji prenosi kisik u vašem tijelu i daje krvi crvenu boju. Razine hemoglobina razlikuju se od osobe do osobe. Muškarci obično imaju više razine od žena.

Za darivanje krvi postoji „granična” razina hemoglobina kako bi se osiguralo da hemoglobin ne padne ispod normale nakon darivanja. Normalni rasponi hemoglobina razlikuju se među etničkim populacijama, muškarcima i ženama, a na njih također utječe dob, osobito kod žena. Pojedinci s razinom hemoglobina ispod normalnog raspona su, po definiciji, anemični. Mnogo je uzroka anemije, a anemija uzrokovana nedostatkom željeza je česta.

Kako „ojačati“ krv prehranom i zdravim navikama

Što ako je razina hemoglobina ispod „granice“?

Ako je vaša razina hemoglobina niža od granične vrijednosti, nećete moći darovati krv sve dok ne obavite daljnje pretrage kako biste saznali razlog niskog hemoglobina, primili liječenje za to stanje te imali vrijednost hemoglobina iznad granične za darivanje.

Unatoč želji da darujete krv, vaše je zdravlje na prvom mjestu. Stoga je važno pričekati neko vrijeme kako bi vaš hemoglobin dosegao normalnu razinu. Često se s tim ciljem preporučuje pričekati tri ili više mjeseci.

Više o željezu

Željezo je vrlo važno jer pomaže vašem tijelu u stvaranju hemoglobina. Darivanjem krvi dajete željezo, pa je stoga darivateljima krvi još potrebnije jesti puno hrane bogate željezom.

Kako se željezo nalazi u raznim namirnicama, obično ga možete dobiti u dovoljnim količinama uravnoteženom prehranom. Glavni izvori željeza su meso i namirnice na bazi mesa, žitarice i proizvodi od žitarica te povrće.

Kako povećati razinu željeza

Tijelu nije lako apsorbirati željezo, zato da ga svi trebamo redovno unositi. Pokušajte dobro uravnotežiti prehranu. Također, svaki dan pokušajte jesti tri porcije hrane koja je dobar izvor željeza. Pomoći će i smanjenje količine grickalica i slatke hrane koja sadrži vrlo malo željeza.

Ove su namirnice dobri izvori željeza:

 • mahunarke i grah,
 • jaja,
 • integralne žitarice,
 • nemasno crveno meso, puretina i piletina,
 • riba – uključujući smrznutu i konzerviranu ribu kao što su skuše, sardine, losos i srdele,
 • orasi,
 • smeđa riža,
 • tofu,
 • integralni ili crni kruh,
 • zeleno lisnato povrće – posebno špinat, lisnati „kovrčavi“ kelj, potočarka i brokula,
 • suho voće – posebno marelice, grožđice i suhe šljive.

Količina životinjske masti u vašoj prehrani treba biti niska. Dakle, kada jedete meso, pokušajte odabrati nemasno meso. Hranu je također bolje peći na roštilju, kuhati na pari, pripremati u pećnici ili u mikrovalnoj pećnici, nego je pržiti na ulju.

Napomena o čaju: čaj može smanjiti apsorpciju željeza iz hrane. Stoga izbjegavajte piti čaj neposredno prije i poslije jela ili uz jelo.

Vitamin C

Vitamin C (askorbinska kiselina) pomaže vam apsorbirati više željeza. Dakle, kako biste dobili najviše od hrane, jedite hranu bogatu vitaminom C uz obroke, na primjer, svježe voće i povrće ili napitke poput svježeg soka od naranče.

kelj-kralj kalcija

Kelj: povrće koje svakako ove zime morate uvrstiti na jelovnik

Kelj se često naziva „kraljem kalcija“, a bogat je izvor i vitamina A, vitamina C, željeza, luteina te prehrambenih...

SAZNAJTE VIŠE

Što ako sam vegetarijanac ili vegan?

Iako tijelo teže apsorbira željezo iz nemesnih izvora, ljudi koji slijede uravnoteženu prehranu trebali bi moći unijeti dovoljno željeza u svoju prehranu. Potražite savjet liječnika ili ljekarnika o eventualnom dodatnom unosu željeza.

Izvor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK310577/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button